Haberler

Orman köylülerine 499 milyon lira ısı yalıtımı desteği

Güncelleme:

TARIM ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'ne (OGM) bağlı Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Daire Başkanlığı'nca orman köylülerine 2012 yılından bu yana sağlanan 499 milyon 120 bin lira ısı yalıtımı (mantolama) desteği ile yaklaşık 63 bin 245 ton odun tasarrufu sağlandı.

TARIM ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'ne (OGM) bağlı Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Daire Başkanlığı'nca orman köylülerine 2012 yılından bu yana sağlanan 499 milyon 120 bin lira ısı yalıtımı (mantolama) desteği ile yaklaşık 63 bin 245 ton odun tasarrufu sağlandı.

OGM, yaklaşık 7 milyon orman köylüsünün desteklenmesine yönelik hayata geçirilen ORKÖY Projesi kapsamında kredi ve hibe desteklerinde bulunuyor. Orman köylülerinin ısınma giderlerini azaltarak enerji tasarrufu sağlamak, binaların ömrünü uzatmak ve ekolojik dengenin korunmasına katkı sağlamak amacıyla 2012 yılından bu yana 9 bin 35 binaya, 499 milyon 120 bin lira mantolama desteği verildi. Çalışma ile bugüne kadar yaklaşık 63 bin 245 ton odun tasarrufu edildiği belirtildi.

'GELİRDEN ORMAN KÖYLÜMÜZE PAY VERECEĞİZ'

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, orman köylülerine yönelik desteklerle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Yıl içerisinde yapılan yasal düzenleme ile orman köylümüzün gelir seviyesini daha da arttırma imkanına kavuştuk. Ormanlarımızdan elde edilen gelirlerden artık orman köylümüze de pay vereceğiz. Orman köylümüzün ekonomik ve sosyal olarak yanındayız. 'Türkiye Yüzyılı'nı orman köylülerimiz ile daha yeşil hale getireceğiz" dedi.

'KREDİ ÜST LİMİTİ 90 BİN LİRA'

ORKÖY Daire Başkanı Mesut Güler de desteklerin amacının; ormanların korunması, geliştirilmesi, işletilmesi, orman köylüsünün yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, kırsal kesimde istihdamı arttırarak köyden kente göçü önlemek olduğunu söyledi. Güler, mantolama desteğine ilişkin, "Projemizin yüzde 20'si hibe, geri kalan yüzde 80 krediye de faizsiz olarak 5 yıl içinde geri ödeme imkanı tanıyoruz. Orman köylülerimiz için tanıdığımız imkanın, son derece cazip olması sebebi ile projemize öngördüğümüzden çok fazla başvuru yapıldı. Bizler de ORKÖY olarak yasal prosedür ve imkanlar ölçüsünde bu talebi karşılamaya çalışıyoruz. Pencere değişimi ve katı yakıtlı kat kaloriferi tesisatı dahil ısı yalıtımı projesinin, 2023 yılı kredi üst limiti 90 bin lira. 2012 yılından 2021 yılına kadar 7 bin 153 orman köylüsü aileye 420 milyon liranın üzerinde, 2022 yılında 815 orman köylüsü aileye 30 milyon lirayı aşan ısı yalıtımı desteği verdik. 2023 yılı sonuna kadar 1067 orman köylüsü aileye de 49 milyon liraya yakın destek vermiş olacağız" dedi.

Düzce'nin Eskimencik köyü sakinlerinden Mehmet Bedir, köylerinin dağ dibinde bir orman köyü olması nedeniyle kışların soğuk geçtiğini belirterek, şunları dedi: "ORKÖY tarafından böyle güzel bir imkan tanındı. Muhtarlığımız ısı yalıtımı için başvurdu. Proje ile mantolama yaptırdık. Evimiz çok rutubet oluyordu. Şu anda hiç rutubet yok. 3 ton kömür yakıyorduk, şu anda 750 kilograma kadar düştü. Sebep olanlardan ve bize destek veren Orman Teşkilatımızdan Allah razı olsun."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Enerji Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ayhan Gider kimdir? Milletvekili Ayhan Gider kaç yaşında ve nereli? SON DAKİKA: Deprem mi oldu? Ege'de deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? Mülakat kaldırılacak mı? Bakan Tekin ne söyledi? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı şifresiz mi? Buse Naz Çakıroğlu kimdir? Buse Naz Çakıroğlu kaç yaşında, nereli? GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 29 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 29 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Nihal Candan röportajında ne dedi? Nihal Candan cezaevinden çıktı mı? Nihal Candan tahliye oldu mu? Nihal Candan'ın son hali! Resmi Gazete bugün (29 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 Mayıs afişleri! İşte en güzel Whatsapp, Facebook, Instagram HD, kaliteli 1 Mayıs kaliteli görseller ve resimler! 29 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title