Haberler

'Numara Taşıyamıyoruz, 3g İhalesini Erteleyin' Davası

Telekom Teknik Elemanları Derneği, 7 Eylül'de Yapılacak Olan 3g Lisans İhalesinin, Turkcell'in Numara Taşınabilirliğininin İptali İçin Başlattığı Hukuki Süreç Sonuçlanana Kadar Ertelenmesi Talebiyle Dava Açtı. Dernek, Numara Taşınabilirliği Olmadan 3g'nin Tüketiciye Zarar Vereceğini Savundu.

Telekom Teknik Elemanları Derneği, 7 Eylül’de yapılacak olan 3G lisans ihalesinin, Turkcell’in numara taşınabilirliğininin iptali için başlattığı hukuki süreç sonuçlanana kadar ertelenmesi talebiyle dava açtı. Dernek, numara taşınabilirliği olmadan 3G’nin tüketiciye zarar vereceğini savundu.

TURKCELL’in numara taşınabilirliği yönetmeliğinin durdurulması için açtığı dava, cepte üçüncü nesili de (3G) riske attı. Telekom Teknik Elemanları Derneği (TETED), 7 Eylül’de yapılması planlanan ve üçüncü nesil olarak da bilinen evrensel mobil telekomünikasyon sistemleri (UMTS) ihalesinin yürütmesinin durdurulması istemli olarak, Ankara İdare Mahkemesi’nde "haksız rekabetin önlenmesi" amacıyla dava açtı.

DAVA GECİKTİRİYOR: Telekomünikasyon Kurulu, daha önce 25 Mayıs olarak planlanan ve farklı frekanslarda 4 lisansın verileceği 3G ihalesini 7 Eylül’e ertelemişti. Sektörde faaliyet gösteren mobil operatörlerden en çok Turkcell’in istediği 3G sistemine Vodafone ve Avea, haksız rekabetin önlemesi için daha önce mobil numara taşınabilirliği (MNP) sisteminin uygulamaya geçilmesi gerekçesiyle itiraz ediyor. Ancak Turkcell’in MNP yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için açtığı dava bu sistemin uygulanmasını geciktiriyor. Dava mahkemece henüz karara bağlanmadı. Turkcell gerekçesinde, 1998’de Ulaştırma Bakanlığı ile yaptığı lisans anlaşması çerçevesinde 25 yıl için verilmiş numara bloklarını kullanım hakkının ihlal edileceğini göstermişti.

TURKCELL ZATEN TEKEL: TETED Başkan Yardımcısı Kemal Omrak, önceki gün açılan davadaki gerekçenin Vodafone ve Avea’nın gerekçelerine paralellik taşıdığını söyledi ve "Turkcell’in zaten bir tekeli var. Numara taşınabilirliğinin iptal davası onlara daha da büyük avantaj kazandıracak ve 3G sistemi Turkcell’in bu tekelini daha da kalınlaştıracaktır. Biz haksız rekabetin önlenmesi için dava açtık" dedi. Mobil telefon kullanıcılarının çok büyük bir kısmının ses bazlı hizmetlerden yararlandığını ve 3G’nin Türk tüketicisi için erken olduğunu belirten Omrak, "Biz 3G’ye ve bu ihaleyle Hazine’ye gelir gelmesine karşı değiliz. O nedenle sadece yürütmenin durdurulması davası açtık. Önce numara taşınabilirliği çıkmalı ve sonra 3G’ye geçilmeli" dedi.

LİSANS BEDELLERİ: Avrupa ülkeleri arasında 3G sistemini uygulamayan 2-3 ülkeden biri olan Türkiye’de mobil telefon kullanımı yüzde 70 civarında seyrediyor. TK Başkanı Tayfun Acarer, pazartesi günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin 3G sistemine "tam zamanında" geçtiğini söylemiş ve mobil penetrasyonun 2008 ortasında yüzde 100’e ulaşmasının beklendiğini belirtmişti. Bakanlar Kurulu, 3G hizmet ve altyapıları için 4 işletmecinin yetkilendirileceğine karar vermiş ve asgari lisans bedelleri ise tahsis edilecek bant genişliğine göre lisans tahmin bedellerini de A lisansı için 252 milyon Euro, B lisansı için 224 milyon Euro, C lisansı için 194 milyon Euro ve D lisansı için de 140 milyon Euro olarak belirlemişti.

Acarer: Yürütmeyi durdurma kararı çıkarsa uyarız

TELEKOMÜNİKASYON Kurulu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, üçüncü nesil mobil telefonları ihalesinin 7 Eylül’de planlandığı gibi yapılacağını, ancak Telekom Teknik Elemanları Derneği (TETED) tarafından ihalenin yürütmesinin durdurulması için açılan davada çıkacak karara da uyulacağını söyledi. Acarer "3G ihalesi normal şartlarda 7 Eylül’de yapılacak, ancak yargı yürütmeyi durdurma kararı verirse ona da uyarız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title