Haberler

Narenciyenin Hasat Sezonunu Uzatan Proje

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever narenciyenin hasat süresini uzatan proje ile üreticilerin birçok sıkıntısının ortadan kalkacağını söyledi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever narenciyenin hasat süresini uzatan proje ile üreticilerin birçok sıkıntısının ortadan kalkacağını söyledi.

Mersin'in Erdemli ilçesinde bir dizi programlara katılan Bakan Yardımcısı Sever, Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma İstasyonunda yürütülen "Turunçgil Çeşit Geliştirme Projesi" ile turunçgilin hasat süresini uzatılabileceğini açıkladı. Sever bu proje sayesinde turunçgil hasat sezonunun ağustos sonundan başlayıp, nisan sonuna kadar sürebileceğini ve bu sayede narenciye üreticilerinin ürünlerini hem değerinde satacağını, hem de hasat zamanında yaşanan iş gücü sıkıntılarının ortadan kalkacağını belirtti.

Sever, "Bu proje, Ekonomi Bakanlığımız ve Narenciye Tanıtım Grubu tarafından projelendirildi ve finanse edildi. Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma İstasyonumuz da bu projeye gerçekten sahip çıktı. Buradaki bilim adamlarımıza ve mühendislerimize teşekkür ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum. İnşallah bu proje sonuçlandığı zaman Mersin'imizin narenciye ile ilgili yaşadığı büyük sorunların önüne geçecek. Hasat dönemi geldiğinde kısa bir dönemde ürünü hasat etmek, ona işçi bulmak zordur. Bu hasat edilen ürünleri pazara indirdiğinde fiyatlar anında düşüyor ve üretici hak ettiği değeri elde edemiyor. Pazarlanamayan ürünü götürüp depoya bırakıyor. Depoda ürününü raf ömrü azalıyor, raf ömrü düşüyor, çürüyor, albenisi azalıyor. Depolamanın da ciddi bir maliyeti var. Bu proje sayesinde ülkemizde üretilen narenciyenin hasat sezonunu ağustos sonundan başlayıp, nisan sonuna kadar uzatabildiğimiz zaman; İspanya, İsrail ve Arjantin'de olduğu gibi inşallah bu sorunların tamamını aşacağız. Bu projenin bizlere getirileri ise, işçilik yönünden, depolama yönünden tasarruf edilecek. Ürünlerimiz depolarda çürümeyecek. Ürünlerimizin raf ömrü uzun olacak, albenisi daha yüksek olacak ve hasat edip işleyip doğrudan ihraç etme fırsatı bulacağız. Bu sayede de şu anki fiyattan daha yüksek fiyata ihracat edeceğiz. Bu proje Mersin'imiz için narenciyemiz için ve ülkemiz için çok önemli bir proje. Ben buradaki arkadaşlarımıza başarılar diliyorum" dedi.

Bakan Yardımcısı Sever, yürütülen proje hakkında istasyon Müdürü Davut Keleş ve Araştırma Uzmanı Güçer kafa'dan da bilgiler aldı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Sever Erdemli Mersin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title