Haberler

Mutfak Malzemesi Beyan Ettiler, Top Mermisi Çıktı

Güncelleme:

İskenderun İsdemir Limanı'na yanaşan ve Ukrayna'dan Yemen'e giden gemide mutfak malzemesi olarak beyan edilen yükün, top mermisi olduğu ortaya çıktı.

İskenderun İsdemir Limanı'na yanaşan ve Ukrayna'dan Yemen'e giden gemide "mutfak malzemesi" olarak beyan edilen yükün, "top mermisi" olduğu ortaya çıktı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'den Mısır ve Yemen'e yasadışı olarak gönderildiği ve ilgili ülke makamlarınca yakalandığı ileri sürülen silah ve mühimmata ile bunları taşıyan gemilere ilişkin iddialara cevap verildi. .

Buna göre, Ukrayna'nın Nikolayev Limanı'ndan İskenderun İsdemir Limanı'na yanaşan geminin kaptanı, İsdemir Gümrük Müdürlüğü ekiplerine gemide mutfak malzemesi olduğunu beyan etti. Yapılan inceleme sonucunda, geminin top mermileri taşıdığı tespit edildi. Bunun üzerine gemi kaptanı tarafından yapılan ikinci beyanda gemideki yükün top mermisi ve detonatör olduğu ibraz edildi. Gemi kaptanı, Süveyş Kanalı'ndan geçiş ücretini düşürmek amacıyla, iki farklı kargo manifestosu düzenleyerek farklı yük beyan ettiğini ifade etti.

Diğer taraftan, aynı geminin İstanbul Boğazı'ndan giriş yaparken Ukrayna'dan yüklediği yüke ilişkin olarak Türkiye'deki yetkili mercilere doğru bilgi verdiği öğrenildi. Söz konusu olaya ilişkin, Yemen makamları ile kurulan temas neticesinde, bahse konu eşyanın Yemen Savunma Bakanlığı'na ait olduğu belirlendi. Yemen makamları, geminin serbest bırakılması talebinde bulundu. Yapılan inceleme sonucunda ve Savcılık görüşü de dikkate alınarak söz konusu askeri malzemelerin Yemen'e ait olduğu teyit edildiğinden gümrük mevzuatı çerçevesinde gerekli müeyyide uygulanarak geminin Yemen'e gitmesine izin verildi.

Öte yandan bakanlık, Türkiye'den Yemen'e giden bir gemide bisküvi paketleri içinde 2 bin 500 adet tabanca ele geçirildiği iddiaları üzerine başlattığı soruşturmada, gümrük amir ve memurlarının gümrük mevzuatının gereklerini yerine getirdikleri, eşyanın gümrük işlemlerini takip eden müşavirlik firmasının taşıyıcı firmaların ve depolama işlemini yapan firmanın da herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığı da tespit etti.

Açıklamada ayrıca,bakanlığın Mısır basınında yer alan İzmir'den hareket eden bir gemide 20 bin 83 adet ses tabancası ele geçirildiği yönünde haberler üzerine de yürüttüğü incelemenin devam ettiği belirtildi.

Açıklamaya göre, bakanlık tarafından gümrük müdürlüklerine verilen talimat doğrultusunda, bundan böyle özellikle Yemen'e yapılacak ihracatta muayene işlemlerinin gerçekleştirildiği sahalar sabit kameralarla izlenecek ve kayıtları uzun süre muhafaza edilecek. Ayrıca, Yemen'e gönderilen kurusıkı silah, av tüfeği ve her türlü silah malzemesi de mutlaka kırmızı hat/tam muayene işlemine tabi tutulacak. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

İskenderun İsdemir Ukrayna Yemen Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title