Haberler

MINEX Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı Açıldı

Güncelleme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin fuarcılık iştiraki İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle düzenlenen MINEX Fuarı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel'in katılımıyla açıldı.

MINEX Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, Fuarİzmir'de kapılarını açtı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin fuarcılık iştiraki İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle bu yıl 10'uncusu organize edilen MINEX Fuarı'nın açılışı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel'in katılımıyla yapıldı.

Açılışın ardından sektörü temsil eden 18 birlik ve derneğin oluşturduğu Maden Platformu'nun sözcüsü ve Altın Madencileri Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Sektör olarak "önce insan ve çevre" anlayışına sahip olduklarını, hedeflerinin ülkeye, insana ve doğaya kazandıran "kalkınmacı madencilik" olduğunu belirten Yılmaz, küresel madencilik piyasasının 2025 yılında 2,4 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini, Türkiye'nin de büyük bir maden potansiyeline sahip olduğunu aktardı.

Yılmaz, şöyle konuştu:

"Maalesef cari açık içerisinde yaklaşık 100 milyar dolarlık miktarın doğal gaz, petrol ve maden ürünlerinden oluştuğunu görüyoruz. Sektörün bileşenleri olarak cari açığın kapatılmasında çok ciddi bir rol alabiliriz. Altını hariç tuttuğumuzda sadece madencilikten kaynaklanan cari açık yaklaşık 30 milyar dolar civarında. Buna 25-30 milyar dolarlık altını eklediğimizde 60 milyar dolardan bahsediyoruz.

Türkiye'de 2,5 milyar dolarlık altın üretiliyor. Altın üretimini çok rahat 5-6 milyar dolarlara çıkarabilme potansiyelimiz var. Yapılan bir modelleme çalışmasına göre Türkiye'nin altın potansiyeli yaklaşık 6 bin 500 ton. Bunun 1500 tonunu bulduk ve işletiyoruz. 5 bin ton bulunmayı bekliyor. Bu da 275 milyar dolar demektir."

Madenciliğe yönelik yanlış algı

Madencilik faaliyetlerinin çevre ve insanı önceleyen, yöre halkına saygı duyan bir anlayışla yapılması gerektiğini aktaran Yılmaz, maden çıkarılan sahaların rehabilitasyonu konusunda çok sayıda güzel örneğin bulunduğunu kaydetti.

Madenciliğe yönelik yanlış algıların değiştirilmesi için daha fazla bilgilendirme yapmaları gerektiğini belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yörede yaşayan insanların, etraflarında ne olup bittiğini bilmeye hakkı var. İstihdamda öncelikleri bizim için çok önemli. Yöre insanıyla olan ilişkilere önem veriyoruz. Son dönemde özellikle ekonomiye katkı koymaya aday lokomotif bir sektörüz. Orman alanındaki ayak izimiz çok sınırlı. Hele yer altı işletmelerinde ormana hiç dokunmuyoruz. Farkındalık oluşturmak için bakanlıklarla ilişkiler geliştirip madenciliğin algısını değiştirmeye çalışıyoruz."

9. Uluslararası Maden Makinaları ve Teknolojileri Kongresi'ne de ev sahipliği yapacak fuar, 16 Eylül'e kadar açık kalacak.

Kaynak: AA / Ekonomi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ayhan Yüksel Tunç Soyer Halil Arda Ahmet Akın Gaziemir Maden İzmir İzfaş Belediye Teknoloji Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title