Haberler

Mersin 8. Uluslararası Tarım Fuarı Açıldı

"Aldığımız tedbirler sayesinde 2002 yılında 3,7 milyar dolar olan tarım ürünleri ihracatımız, 2012'nin sonu itibariyle 15,3 milyar dolara çıkmıştır" dedi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever,

"Aldığımız tedbirler sayesinde 2002 yılında 3,7 milyar dolar olan tarım ürünleri ihracatımız, 2012'nin sonu itibariyle 15,3 milyar dolara çıkmıştır" dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Forza Fuarcılık ve Organizasyon Hizmetleri A.Ş işbirliğinde CNR Expo Yenişehir Fuar Alanı'nda düzenlenen Mersin 8. Uluslararası Tarım Fuarı'nın açılışında konuşan Sever, tarım sektörünün gayrisafi milli hasıla içerisindeki payının gün geçtikçe azaldığını, buna rağmen tarım sektörünün toplam istihdamın 4'te 1'ini karşıladığını belirtti.

100 milyar liralık gayrisafi milli hasılayla, ekonomik ve sosyal açıdan tarım sektörünün önemini koruduğunu dile getiren Sever, "Tarım sektörü hali hazırda 6,1 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Bu da toplam istihdamın yüzde 25'i anlamına geliyor. Aldığımız tedbirler sayesinde 2002 yılında 3,7 milyar dolar olan tarım ürünleri ihracatımız 2012'nin sonu itibariyle 15,3 milyar dolara çıkmıştır. Dünyadaki tarım ürünleri ihracatının artış oranlarının çok çok üzerinde bir artış gerçekleştirmiştir" diye konuştu.

Sever, Türkiye'nin 2002 yılında 1,7 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini, bu rakamın 2012 yılında 4,5 milyar dolara çıktığını söyledi.

Mersin'in tarımsal hasıla bakımından Türkiye genelinde ikinci sırada olduğunu ifade eden Sever, "Yapacağımız çalışmalarla inşallah Mersin'i tarımsal hasılasıyla, katma değeriyle ve ihracatıyla Türkiye'de ilk sıraya yerleştireceğiz" dedi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise, Mersin'de aralıksız Uluslararası Gıda Fuarı'nı açmanın heyecanını yaşadıklarını kaydetti.

Her geçen gün gelişen fuar kültürüyle yurt dışından gelen firma ve alım heyetleriyle tarım fuarının uluslararası bir nitelik kazandığını vurgulayan Aşut,

"Fuarımız, 9 bin metrekare kapalı, 5 bin metrekare açık alanla, 8. kez kapılarını açıyor. Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin katkısıyla başta İran olmak üzere Irak, Türki Cumhuriyetler, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, Sudan, Beyaz Rusya, Moldova, Mısır ve Ürdün'den alım heyetlerini Mersin'de misafir edeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı. Daha sonra Sever ve beraberindeki protokol üyeleri stantları gezdi.

Tarım makineleri, zirai ilaçlar ve gıda ürünlerinin yanı sıra çiçeklerin de sergilendiği fuar 3 Mart'a kadar gezilebilecek.

Muhabir: Basir Gülüm / Zuhal Uzundere Kocalar

Yayıncı: İsa Sansar - MERSİN

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafa Sever Yenişehir Türkiye Mersin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title