Haberler

Merkez Bankası'ndan ilave sıkılaşmada zorunlu karşılık adımı

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları kapsamında, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilecek. Merkez Bankası'nca belirlenen kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı için TL cinsinden zorunlu karşılık 1 yıl süreyle bloke olarak tutulacak. Alınan kararla bankaların kredi dağıtması zorlaşmış olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları kapsamında, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilecek. Resmi Gazete'de yayınlanan yeni düzenlemeye göre fazla kredi dağıtan bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri artırıldı. Böylelikle bankaların kredi dağıtması zorlaşacak.

İLAVE SIKILAŞMADA ZORUNLU KARŞILIK ADIMI

TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Merkez Bankasınca belirlenen kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı için TL cinsinden zorunlu karşılık 1 yıl süreyle bloke olarak tutulacak.

Merkez Bankası'ndan ilave sıkılaşmada zorunlu karşılık adımı

TCMB DUYURU YAYINLAMIŞTI

TCMB, ilave sıkılaşma adımlarına yönelik duyurusunda, kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtmişti.

KREDİLERE SINIRLAMA GETİRİLMİŞTİ

Duyuruda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiği bildirilmişti.

Merkez Bankası'ndan ilave sıkılaşmada zorunlu karşılık adımı

TCMB Para Politikası Kurulu'nun 22 Şubat'taki toplantısına ilişkin yayımlanan özette, "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenecektir." ifadeleri kullanılmıştı.

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası Türkiye Finans Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (20)

ŞAŞKIN:

Önce 200 bin borcum vardı yıllardır umutla bekledim kredi vade ve miktarı artınca tek yerde 60 ay vadeli çeker ödeyecek duruma gelirim diyordum. Sıkılaşma politikaları sayesinde çekemedim şimdi borcum 700 bine yükseldi. Yine olur diye beklerken biraz daha sıkılaşma kararı geldi. Olan borç altında ezilenlere oluyor.

121
0
yanıtYanıtla
F B:

Zaten bu piyasada kredi cekmek zorunda kalan denize dusmustur artik yilana da sarilsa bogulur

114
0
yanıtYanıtla
İ. 123:

Güzel adım bir zamanlar bankalar çok para dağıttığı için 15 bin liraya satılan araç bir anda 100 bine satıldı şuan durdu bu adımlar olmasa 100 binden 400 bine çıkacaktı.

28
71
yanıtYanıtla
Muhalif:

Nasıl bu kadar çöker piyasa anlamış değilim altın rezervimizdemi yok karşılığında para basalım

88
8
yanıtYanıtla
DİLAVER Kalyon:

Ekonomistim...

yanıt96
yanıt0
sade vatandaş:

dün kapalı çarşıda millet harıl harı altın döviz alıyordu yabancılar hariç bozdurana rastlamadım kapalıçarşıda dolar dün 32.400 idi

yanıt28
yanıt4
Sezgin Sezgin:

Sade vatandaş millet harıl harıl altın döviz alıyordu derken sanki dersin 20 milyon İstanbullu nun hepsi sıraya girmişti..Yahu 30-40 bin kişi alsa ne olur almasa ne olur...19 milyon 950 bin kişi var geride alamayan

yanıt26
yanıt6
Erkan Can :

şahsım cumhuriyeti,şahsım ekonomisi. hamdolsun kimse hesap da sormuyor

yanıt26
yanıt1
Mehmet Yılmaz:

Bu milleti krediye,yüksek faizlerle muhtaç ettiniz,şimdide boğazını sıkmaya çalışıyorunuz.

91
0
yanıtYanıtla
faruk merttürk:

Yıkım Projesi tam gaz. TYP

74
2
yanıtYanıtla
Tüm 20 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title