Haberler

'Merkez Bankası Faizi İndirsin' Mesajı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın Bir Puanlık Faiz İndiriminin Türkiye Açısından Yılık Faiz Yükünde 2-2.5 Milyar Dolarlık Düşüş Anlamına Geldiğini Söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın bir puanlık faiz indiriminin Türkiye'nin yılık faiz yükünü 2-2.5 milyar dolar düşürdüğünü, Banka'nın bağımsızlığının ülke ekonomisinden bağımsızlık anlamına gelmediğini söyleyerek, Banka'ya "faizi indir" mesajı gönderdi.

Çağlayan, Merkez Bankası'nın ekonomiyle ilgili bütün gelişmeleri gözden geçirerek faizlere ilişkin karar vermesi gerektiğini ifade etti.

Milli Prodüktivite Merkezi'nin 47. Olağan Genel Kurulu çıkışında dünyada yaşanan gelişmelere ilişkin basının sorularını yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelerden Türkiye'nin de mutlaka etkileneceğini ifade etti. Çağlayan, "Koyduğumuz hedeflerde herhangi bir etkilenme olmaz. Hatta Türkiye bu gelişmelerden fırsat yaratabilir. Pazar avantajı sağlayabilir" dedi.

Dünyada yaşanan gelişmeler sonrasında hedeflerin revize edilmesinin de söz konusu olmadığını dile getiren Çağlayan, dünya ekonomisinde ciddi bir çalkantı olduğunu, Türkiye'nin de bundan en az şekilde etkilenmeye çalışacağını ifade etti.

-"MERKEZ BANKASI ÜLKE EKONOMİSİNDEN DE BAĞIMSIZ DEĞİL"-

Bir gazetecinin Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapmasını bekliyor musunuz soruna ise Çağlayan şu yanıtı verdi:

"Merkez Bankası böyle bir ortamda bütün gelişmeleri gözden geçirmeli. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ülke ekonomisinden bağımsız olduğu anlamına gelmiyor. Amerika Merkez Bankası faiz indirimini yaparken ülkesindeki ve dünyadaki gelişmeleri dikkate alıyor. Merkez Bankası da Türkiye'nin ve dünyanın şartlarına göre karar almalıdır. Merkez Bankası'nın faizlerdeki bir puanlık indirimi Türkiye açısından yılda 2-2.5 milyar doları ifade ediyor. Merkez Bankası, bu nedenle tek veriye değil bütüne bakması gerekiyor" (ANKA)

(HLY/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title