Haberler

Merkez Bankası Başkanı: Asgari ücret enflasyonda artışa neden oldu

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, aylık enflasyonun aralık ayı boyunca düşüş gösterdiğini ancak asgari ücret artışları nedeniyle son birkaç ayda artış yaşandığını belirterek "Tek haneli rakamlara dönmek istiyoruz." dedi. Karahan, ayrıca politika faizinin yüzde 50'ye çıkarılmasının talepte "bir miktar" normalleşme sağladığını belirtti.

Merkez Başkanı Fatih Karahan, ekonomideki tabloyla ilgili "Ne gerekiyorsa yapacağımızın sinyalini her zaman verdik. Piyasaların beklediğinden çok daha fazla miktarda sıkılaştırma yaptık ve dezenflasyon konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösterdik." açıklamasında bulundu.

"FAİZİN YÜZDE 50'YE ÇIKMASI TALEPTE NORMALLEŞME SAĞLADI"

Karahan, Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü (PIIE) ve Dış İlişkiler Konseyi (CFR) tarafından düzenlenen "Gelişmekte Olan Piyasalarda Merkez Bankası Yönetimi" başlıklı etkinlikte konuştu. Türkiye'nin makroekonomik ortamda karşı karşıya olduğu temel sorunun, enflasyon olduğunu belirten Karahan, enflasyonla mücadelenin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Karahan, "Enflasyonu düşürmeye çalışıyoruz ve geçen haziran ayında başlayan kapsamlı bir sıkılaştırma programı izliyoruz." dedi. O zamandan bu yana politika faizini yüzde 50'ye çıkardıklarını belirten Karahan, bunun talepte bir miktar normalleşmeyi sağladığını söyledi.

ASGARİ ÜCRET ENFLASYONDA ARTIŞA NEDEN OLDU

Aylık enflasyonun aralık ayı boyunca düşüş gösterdiğini, asgari ücret artışları nedeniyle son birkaç ayda artış yaşandığını aktaran Karahan, "Genel olarak bu yıl için yüzde 36, gelecek yıl için yüzde 14 ve 2026 için yüzde 9 olarak belirlediğimiz enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerliyoruz. Tek haneli rakamlara dönmek istiyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin enflasyonda yüzde 5 hedefine geri dönmek istediğini ifade eden Karahan, çok fazla sıkılaşma yaptıklarını, talebin ılımlı seyrettiğini ve Banka'nın mevcut duruşunun uygun olup olmadığını değerlendirmek için gelen verileri izlediklerini dile getirdi.

"DEZENFLASYONDA NE KADAR CİDDİ OLDUĞUMUZU GÖSTERDİK"

TCMB Başkanı Karahan, öncelikli hedeflerinin politika faizini, yeniden para politikasının temel aracı yapmak olduğunu vurgulayarak, "Ne gerekiyorsa yapacağımızın sinyalini her zaman verdik. Piyasaların beklediğinden çok daha fazla miktarda sıkılaştırma yaptık ve dezenflasyon konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösterdik." dedi.

Karahan, "Güvenin yeniden tesisi ve enflasyon beklentilerini daha iyi yönetebilmemiz için politika faizinin birincil araç olduğu politikayı yeniden oluşturmak için çok şey yaptık ve daha fazlasını yapmaya hazırız." ifadesini kullandı.

Enflasyon beklentilerine ilişkin Karahan, "Piyasa katılımcıları, önümüzdeki 12 ay için yani önümüzdeki aydan itibaren bir sonraki marta kadar 2024 yıl sonu hedefimiz olan yüzde 36 enflasyon bekliyorlar. Yani üç aylık bir gecikmeyle hedefimize ulaşacağımıza inanıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Karahan, bundan sonraki stratejilerinin ve en büyük önceliklerinin, enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek olduğunu söyledi.

Karahan, jeopolitik riskler ile büyük merkez bankalarının para politikalarının Türkiye için iki endişe unsuru olduğuna işaret ederek, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) herhangi bir faiz indirimi yapmayacak gibi bir politika izlediğini ve bunun politika oluşturmada daha ihtiyatlı bir yaklaşım olduğunu anlattı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası Fatih Karahan Asgari Ücret Türkiye Aralık Banka Finans Dünya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta EGO ücretsiz mi, otobüsler bedava mı? Ankara'da 1 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? 1 Mayıs'ta kütüphaneler açık mı? 1 Mayıs'ta hangi kütüphaneler açık? Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar!
500

Yorumlar (12)

Metin Yalcin:

Borç içinde yaşayan asgari ücretli ve emekli nasıl bir enflasyona sebep oluyor, zaten aldığı para ile borcunu kapatmaya çalışıyor ..

103
3
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

acaba monacoda yat kulübü gibi yerlerde istakoz yiyenler falanda enflasyona neden oldumu

95
0
yanıtYanıtla
ersin durmaz:

memura verilen seyyanen zam enflasyona sebep olmuyor asgarıi ücret ve emekliye verilen zam enflasyona sebep öyle mi....

58
5
yanıtYanıtla
Vatan:

eee indirin asgari ücreti hersey eski haline gelecekse yalan degilse indirin zaten fakirler ac yalan bulamadiniz baska cok komikkkk

46
1
yanıtYanıtla
murat dural:

tek sebep rejimden olmasın?

42
3
yanıtYanıtla
Mehmet Sinan Bayram:

22 yildir bikmadinizmi bunlardan eyyy asgari ucretliler , enflasyonu bak sizin maasiniz artiriyormus , yari yariya dusurulsun sizin maasiniz yazik bunlara

35
2
yanıtYanıtla
Ahmet Karakaya:

Memurariniza yaptığınız seyyanen zam olmuyor sepep yada izlediğiniz politika doğru yani tek doğru olmayan asgari ücret.enfilasyon düşmediği sürece insanların alim gücünü korumak zorundasınız .çıkıp abuk sabuk açıklamaya yapmayın ikidebir.

25
4
yanıtYanıtla
Murat Vatansever:

Ekonomiyi mahveden siz! geçinemeyen biz! lüks içinde yaşayıp bir sürü para alan siz! Sonra ekonominin sorumlusu biz!!!! Yazık yahu!!

26
2
yanıtYanıtla
ekaf paseh:

temmuzda birşey beklemeyin diyosun yani kanki

24
1
yanıtYanıtla
Hakan Yorulmaz:

zaten ülkenin en büyük problemi emekli ve asgari ücretliler

7
11
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title