Haberler

Mardin haber! Mardin'de kursiyerler 5 bin yıllık 'telkari' sanatını öğreniyor

Güncelleme:

Gelen Mardin haberine göre Mardin'de kursiyerler 5 bin yıllık 'telkari' sanatını öğreniyor Hem 5 bin yıllık mesleği öğreniyorlar, hem de para kazanıyorlar Mardin'de Artuklu Halk Eğitim Merkezinde 'telkari' eğitimi alan öğrenciler, hem meslek sahibi oluyor hem de ürettikleri gümüş telkari takıları piyasanın yarı...

Mardin'de kursiyerler 5 bin yıllık 'telkari' sanatını öğreniyor

Hem 5 bin yıllık mesleği öğreniyorlar, hem de para kazanıyorlar

MARDİN - Mardin'de Artuklu Halk Eğitim Merkezinde 'telkari' eğitimi alan öğrenciler, hem meslek sahibi oluyor hem de ürettikleri gümüş telkari takıları piyasanın yarı fiyatına satıyor.

Mezopotamya Ovası'na has olan 5 bin yıllık telkari sanatı Mardin'de sürdürülmeye devam ediyor. İşçiliği zor ve zahmetli olan gümüş telkari, unutulmaya yüz tutmaması için Artuklu Halk Eğitim Merkezinde öğrenci yetiştirilmeye devam ediliyor. Burada öğrenciler hem öğrenip hem de ürettikleri birbirinden güzel 925 ayar telkari takıları piyasasının yarı fiyatına satıyor.

Usta öğretici İbrahim Cihan, telkari'nin anavatanının Mardin ve Mezopotamya bölgesine ait has bir el sanatı olduğunu söyledi. Birçok yerde işçilik yapıldığını aktaran Cihan, "Örneğin; Trabzon'un kazaziyedir, Şanlıurfa'nın akıtmadır, Diyarbakır'ın kişniş modelidir. Telkari de tamamen Mardin'e has bir el sanatıdır. İlkokul 5. sınıftan sonra Suphi Hindiyerli Süryani ustadır. Onun yanında çalıştım. 12 yıl onunla beraberdim. Daha sonrasında kendi iş yerimizi de kurduk ve halk eğitimde eğitici ihtiyacı olduğu için usta eğitici olarak görev aldım. Öğrencilerim burada öğrendikten sonra belgelerini alırlar. Belgelerden sonra birçok kişi esnaf olarak dükkan açmıştır. Mardin'de hiç yoksa halk eğitim merkezimizde öğrenip de esnaf olarak 7-8 kişi yetişip iş yeri açmıştır. Kadın ve erkekler talep gösteriyor. Yanımızda öğrenip de Artuklu Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğretici olarak görev alan bayanlarda oldu" dedi.

En az 80 kişi yetiştirdiğini belirten Cihan, "Aslında daha fazla yetiştirdik. Her kursta 10-12 öğrencimiz oluyor. Mazıdağı, Kızıltepe, Savur ilçesinde ve Olgunlaşma Enstitüsü'nde çalışan usta öğretici yetiştirdik. Şu an birçok ilçede özellikle bayanlar kurs veriyor. Bayanların bu mesleğe merakı var. Telkari ince işçilik olduğu için örgü gibi tek tek içindeki sargılar örülerek yapıldığı için bayanlarda yapabiliyor. Şu an en az 15-20 bayan bu işten para kazanıyor" diye konuştu.

Piyasaya göre yüzde 50 daha uyguna sattıklarını aktaran Cihan, "Artuklu Halk Eğitim Merkezi olarak fiyatlarımız piyasaya göre yüzde 50 daha uygun. Uygun olmasının nedeni kendi imalatımız. Hazır alıp satma yok. Telkari görünüp de döküm yapanlar var. Gramı 50-60 liradan satarlar. Biz orijinal telkari gramını 35 liradan satıyoruz. Onlara göre yarı fiyatına belli bir oranda karla satıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mezopotamya Artuklu Mardin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title