Haberler

Malatya'dan Avrupa'ya organik kayısı ihracatı

Güncelleme:

Malatya'da 44 bin dönüm arazide üretilen 6 bin ton civarındaki organik kayısının büyük bölümü Avrupa'ya ihraç ediliyor.

Malatya'da 44 bin dönüm arazide üretilen 6 bin ton civarındaki organik kayısının büyük bölümü Avrupa'ya ihraç ediliyor.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine, Malatya'da her yıl organik tarım yapan üretici sayısının arttığını söyledi.

Kentte 44 bin dönüm arazide organik tarım yapıldığını ifade eden Solmaz, yılda 6 bin ton civarında üretim yapıldığını anlattı.

Solmaz, organik tarımda normal tarıma göre üretimin düşük, maliyetin yüksek olduğunu aktardı.

"Organik kayısının kilogramı 40-42 lira"

Organik üretilen kayısıların diğer kayısılara göre daha yüksek rakamdan alıcı bulduğunu vurgulayan Solmaz, şöyle konuştu:

"Avrupa ülkelerinin organik kayısıya olan ilgisi ve talebi nedeniyle ilk yıllarda birkaç kişi olan organik kayısı üreticisi şu anda 800'ü aştı. Organik kayısının neredeyse tamamı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Devletimizin eliyle bunu paketleyip hijyenik bir şekilde Avrupa'ya sunarsak fiyatlar daha da yükselir, çiftçilerimiz bundan daha fazla faydalanır. Organik kayısının piyasadaki en yakın rakibi gün kurusu denen ve doğal olarak güneşte kurutulan kayısı. Bu kayısı 30 liradan alıcı buluyor, organik kayısının kilogramı ise şu anda 40-42 lira."

"Ürünlerimizin yaklaşık yüzde 80-90'ı Avrupa ülkelerine gidiyor"

Üretici Haydar Cengiz, yaklaşık 15 senedir organik tarım yaptığını, ağırlıklı olarak hayvan gübresi kullandıklarını belirtti.

Cengiz, "Bahçede gezdiğiniz zaman, bir dost bir akraba geldiği zaman gönül rahatlığı ile ürününüzü ikram ediyorsunuz, yiyorsunuz. Bir sıkıntınız, korkunuz olmuyor. Onun için organik tarımı herkese tavsiye ederim." dedi.

400 kök kayısıdan bu yıl 3 ton verim beklediğini ifade eden Cengiz, "Ürünlerimizin yaklaşık yüzde 80-90'ı Avrupa ülkelerine gidiyor. Arap ülkelerine de gidiyor" diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Yeşilyurt Malatya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title