Haberler

Küresel Piyasalarda Yönü Fed Toplantı Tutanakları Belirleyecek

Küresel hisse senedi piyasaları, hızlı yükselişler ve kırılan rekorların ardından iki gündür yatay seyrederken, analistler bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 29 30 Ekim'de gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarının yön üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Küresel hisse senedi piyasaları, hızlı yükselişler ve kırılan rekorların ardından iki gündür yatay seyrederken, analistler bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 29-30 Ekim'de gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarının yön üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

ABD'de dün Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ve sonraki başkanlık için tek aday olan Janet Yellen'in konuşmalarında parasal genişlemeye yönelik ipuçları aranırken, hisse senedi piyasaları günü düşüşle tamamladı. Bernanke dün yaptığı konuşmada ekonomiyi tahvil alımları üzerinden destekleme programının başarılı olduğunu belirterek, programın sona ermesinden sonra da gösterge faizlerinin bir süre daha düşük kalacağını ifade etti. Yellen ise varlık alım programının ekonomideki büyümeye yardım ettiğini ve faydalarının, içerdiği risklerden daha fazla olduğunu söyledi. Konuşmalarda düşük faizin devamına yapılan vurgunun dışında çok önemli bir ipucu bulamayan piyasalar yatay seyre devam ederek bugün açıklanacak toplantı tutanaklarını beklemeye başladı. Dow Jones endeksi günü yüzde 0,06 oranında düşüşle 15.967 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,20, Nasdaq bileşik endeksi yüzde 0,44 oranında değer kaybetti.

Avrupa tarafında açıklanan makroekonomik verilerin genel olarak beklentilere paralel olması ve ABD'nin parasal genişleme politikasına yönelik iyimserlikle avro/dolar paritesi sınırlı da olsa yükseliş isteğini devam ettirirken, hisse senedi piyasalarında kar satışlarının etkili olduğu görüldü. Avro/dolar paritesi Bernanke ve Yellen'in açıklamalarının ardından 1,3577 seviyesine kadar yükseldikten sonra bu dakikalarda 1,3550 seviyelerinde dengelendi. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,35, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,12, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,38 oranında düşüş kaydetti.

Yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun faizleri değiştirmemesine karşın, bir aylık repo ihalelerini iptal etmesi ve böylece bankalararası piyasada gecelik faiz oranlarının yüzde 7,75'e yaklaşmasının sağlanacağı açıklaması gündemi belirledi. PPK kararlarının ardından dolar/TL paritesi 2,01 seviyelerine gerilerken, bankaların maliyetlerinin yükseleceği beklentisi ile banka hisselerinde yoğunlaşan satışlarla BIST 100 endeksi analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 74.500 puana kadar geriledi. Analistler, günü 74.618 puandan tamamlayan BIST 100 endeksinin 74.500 - 74.300 bölgesinin altına sarkması durumunda negatif havanın etkisini artırabileceğini, aksi durumda son bir haftada görülen yükseliş isteğinin devam edebileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ekim ayı uluslararası yatırım pozisyonu

15.30 ABD, ekim ayı perakende satışlar

15.30 ABD, ekim ayı TÜFE

17.00 Türkiye, ekim ayı Merkezi Yönetim borç stoku

17.00 ABD, ekim ayı ikinci el konut satışları

21.00 ABD, Fed toplantı tutanakları - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Ben Bernanke Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title