Haberler

Küresel Piyasalarda Kritik Hafta

Güncelleme:

Piyasalar geçen hafta genel olarak yön arayışıyla karışık seyrettikten sonra bu hafta başta ABD Merkez Bankası kararları olmak üzere yoğun veri ve haber akışını takip edecek.

Piyasalar geçen hafta genel olarak yön arayışıyla karışık seyrettikten sonra bu hafta başta ABD Merkez Bankası ( Fed ) kararları olmak üzere yoğun veri ve haber akışını takip edecek.

Geçen hafta, beklentilerden iyi gelen şirket bilançolarına rağmen makroekonomik verilerin ekonomik aktiviteye yönelik çok belirgin bir sinyal vermemesi nedeniyle bu hafta Fed toplantısı öncesinde Dow Jones endeksi yatay bir seyir izledi ve haftayı haftalık bazda önceki kapanışın hemen üzerinde 15.559 puandan tamamladı. Bu hafta başta Fed faiz kararı, tarım dışı istihdam ve PMI'lar olmak üzere piyasalara yön verecek veri ve haberlerin takip edileceğini belirten analistler, çarşamba günü Fed faiz kararından sonra Başkan Ben Bernanke'nin yapacağı konuşmada parasal genişlemeden çıkış stratejisine yönelik söylemlerinin piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Avrupa tarafında geçen haftanın son işlem gününde karışık bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi cuma günü önceki kapanışa göre yüzde 0,65 oranında değer kaybederek 8.245 puana gerilerken, Fransa'da CAC 40 endeks günü yüzde 0,32, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,86 oranında yükseliş kaydetti. Bu hafta Avro Bölgesinde başta perşembe günü Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ve açıklamaları olmak üzere, işsizlik ve enflasyon verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, özellikle Almanya'da DAX endeksinin teknik olarak görünümünün negatife döndüğünü, dolayısıyla olumsuz gelebilecek veri ve haberlerin satış baskılarını artırabileceğini kaydediyor.

Yurt içinde küresel piyasalardan negatif ayrışma geçen hafta da devam ederken, gösterge tahvilin bileşik faizi haftayı yüzde 9,40, BIST 100 endeksi ise analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 72.500 puanın hemen üzerinde tamamladı. Analistler, yarın açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon raporu ve sonrasında Başkan Erdem Başçı'nın yapacağı açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. Bu hafta özellikle bankaların açıklayacağı bilançoların ve çarşamba günü açıklanacak dış ticaret verilerinin de piyasaların odak noktasında olacağını vurgulayan analistler, BIST 100 endeksinin 70.000 seviyesinin ana destek olduğunu, yukarı yönlü hareketlerde ise 75.500 seviyesinin direnç konumuna gelebileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.00 İtalya, temmuz ayı ekonomik güven endeksi

11.30 İngiltere, haziran ayı konut kredileri

17.00 ABD, haziran ayı bekleyen konut satışları

17.30 ABD, Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Ben Bernanke Dow Jones Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title