Haberler

Küresel Piyasalar Tapering'i Olumlu Karşıladı

Güncelleme:

Küresel piyasalar, Fed'in varlık alım programını aylık 10 milyar dolar azaltmasına karşın, Başkan Ben Bernanke'nin açıklamaları ile pozitif seyretti.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın ( Fed ) varlık alım programını aylık 10 milyar dolar azaltmasına karşın Başkan Ben Bernanke'nin açıklamaları ile pozitif seyretti.

Fed dün açıkladığı kararlar ile halen aylık 85 milyar dolar olan tahvil alım programını ocak ayından itibaren 10 milyar dolar azaltacak. Tahvil alım programının sonraki aylarda daha fazla azaltılıp azaltılmayacağının gelecek makroekonomik verilere bağlı olacağını belirten Başkan Bernanke, düşük faiz politikasının ise işsizliğin yüzde 6,5'in altına inse bile uzun bir süre devam edebileceğini kaydetti. Fed kararının ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,9226 ile 2,8226 arasında sert bir şekilde dalgalandıktan sonra 2,8840 seviyelerinde dengelendi. Dow Jones endeksi yüzde 1,84 oranında yükseliş kaydederken, S&P 500 endeksi de yüzde 1,66 oranında değer kazandı.

Dün Avrupa tarafında da hafta başından beri devam eden pozitif görünüm etkisini devam ettirdi. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 1,06 oranında yükselişle 9.182 puandan tamamalarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1, İspanya'da IBEX 35 endeksi ise yüzde 1,07 oranında değer kazandı.

Yurt içinde ise dün güne İstanbul merkezli operasyona ilişkin belirsizlikler nedeniyle sert düşüşle başlayan Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi gördüğü en düşük 68.184 seviyesinden gelen tepki alımlarıyla bu seviyeden yüzde 4,7 oranında yükseliş kaydetti ve günü 71.417 puandan tamamladı. Analistler, operasyona ilişkin Başbakan Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarının ardından belirsizliklerin azalacağını ve piyasalarda dengelenmenin sağlanabileceğini ifade ediyor. Fed'in kararının etkisinin normal şartlarda küresel piyasalara paralel olarak pozitif olmasını beklediklerini ifade eden analistler, bugün açılışta 2,05 seviyesinin üzerinde seyreden dolar/TL paritesinin seyrinin de takip edilmesi gerektiğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.00 Avro bölgesi ekim ayı cari işlemler dengesi

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

17.00 ABD, aralık ayı Philedelphia Fed imalat endeksi

17.00 ABD, kasım ayı ikinci el konut satışları - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Ben Bernanke Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title