Haberler

Küresel Piyasalar FED Kararlarına Odaklandı

Güncelleme:

ABD Merkez Bankası bugün, aylık 85 milyar dolar büyüklükteki varlık alımlarında azaltmaya gidip gitmeyeceğini açıklayacak.

ABD Merkez Bankası ( Fed ) Başkanı Ben Bernanke'nin 19 Haziran'da tahvil alım programının sınırlanabileceği açıklamasının ardından eylül ayında başlayabileceği beklentisine giren küresel piyasalar, o günden bu yana bu gelişmeyi fiyatlamaya çalışırken, Fed'in eylül ayı toplantısı bugün gerçekleştirilecek.

Fed Başkanı Ben Bernanke 19 Haziran'da yaptığı açıklamada, halen devam eden aylık 85 milyar dolarlık tahvil geri alım programının bu yıl sonuna kadar azaltılabileceği ve 2014 ortalarına kadar bitirilebileceğini bildirmişti. Tahvil alım programı, yani parasal genişlemenin sınırlandırılması ve sonlanması için işsizlik, büyüme ve enflasyon başta olmak üzere makroekonomik verilerdeki iyileşmenin devam etmesi şartına dikkati çeken Fed açıklamasından sonra küresel piyasaların ABD makroekonomik verilerine duyarlılığı artmıştı.

Bu dönemde özellikle gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışları dikkati çekerken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri de 2011 Temmuz ayından beri ilk kez yüzde 3 seviyesinin üzerini gördü.

Analistler, 2008 yılının sonunda başlayan parasal genişleme politikasının artık terkedileceğine yönelik beklentilerin, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde tam 12 yıldır devam eden düşüş trendini sonlandırabileceğine yönelik endişeleri artırdığını belirtiyor. Bu endişelerin öncelikle gelişmekte olan ülke faizleri ve para birimleri üzerinde baskı oluşturduğunu vurgulayan analistler, bunun da piyasalarda kısa vadeli sert dalgalanmalara neden olduğunu ve sağlıklı fiyat oluşumunu engellediğini kaydediyor.

Fed bu akşam saat 21.00'de kararını açıkladıktan sonra 21.30'da Başkan Bernanke açıklamalarda bulunacak. Piyasada Fed'in tahvil alım programına ilişkin açıklamalarıyla ilgili beklentiler çeşitlenirken, daha çok 85 milyar dolar tutarında olan tahvil alımının 10 - 25 milyar dolar arasında azaltılabileceği beklentisi ağırlık kazanıyor.

Yurt içi piyasalar bugün Fed kararları öncesinde İstanbul'da başlayacak Finans Zirvesi'nden (IFS) gelecek haber ve açıklamaları takip edecek. Analistler, BIST 100 endeksin 74.000 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece iyimserliğin devam edeceğini belirterek, Fed öncesinde çok marjlı hareketlerin olmayacağını tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

12.00 Avro bölgesi, temmuz ayı inşaat üretimi

14.00 ABD, ağustos ayı konut başlangıçları

15.30 ABD, ağustos ayı inşaat izinleri

21.00 ABD, Fed kararları - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Merkez Bankası Ben Bernanke İstanbul Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title