Haberler

Konsept Gıda Grubu Firmalar Daha da Gelişecek

GAÜN Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram: "Hazır yemek, lokanta, evlere servis ve aç ye endüstrisi gıda sektörünün baskın sektörleri olacaktır"

ADEM YILMAZ - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram, gelecekte konsept gıda grubu oluşturan firmaların daha da gelişeceğini söyledi.

Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda sektörünün dünya ekonomisindeki payı ve sürekliliği nedeniyle tükenmeyecek endüstrilerden biri olduğunu belirtti.

Her yıl 100 büyük gıda firmasının açıklandığı "Global Food Markets" listesinde Türkiye menşeli firmanın bulunmadığına işaret eden Bayram, tüm dünyada bilinen ve dünya market raflarında yer alan şirketlerin üst sıralarda olduğunu ifade etti.

Listede yukarı doğru ilerleyen firmalar incelendiğinde yeni ürün ve inovasyona dayalı ürünler üreten firmaların dikkati çektiğini vurgulayan Bayram, "Gıda sektörünün büyüme trendi yeni ürüne, yeni teknolojilere ve yeni konseptlere bağlı. Yeni konseptler geliştirebilen firmalar çok hızlı büyüme sağlayacaktır. Gelecek dönemde konsept gıda grubu oluşturan firmalar daha da gelişecektir" dedi.

Bayram, Çin'in 1 trilyon dolarla dünyanın en büyük grocery ürün pazarı durumunda olduğuna işaret etti. 2016  itibariyle bu rakamın 1,5 trilyon dolar olmasının beklendiğini hatırlatan Bayram, ikinci sırada yer alan ABD'nın son 3 yılda yüzde 3,6 büyüme sağladığını vurguladı.

Öngörülere göre, Asya-Pasifik ve Latin Amerika gıda pazarının uzun dönem büyüme sağlayacağını dile getiren Bayram, ABD, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in dünya gıda pazarındaki yüzde 60'lık payınınüç yıl sonra yüzde 65'ler civarında olmasının beklendiğini anımsattı.

Bu verilere bakıldığı zaman gelişmişlik, alım gücü ve nüfus bu pazarların öneminin daha da artıracağını söyleyen Bayram, gelecek dönemlerde 100 firma arasında yer alabilmenin ise üretim, ciro, karlılık ve iyi bir organizasyona bağlı olduğuna dikkati çekti.

"Hazır gıdaya geçiş olabilir"

Tüketici gruplarının göçler sebebiyle lokal ve etnik tüketimden farklı bir global yapıya geçebileceğinin altını çizen Bayram, şunları söyledi:

"Firmalar da bu etnik yapılara göre ürün yelpazesini değiştirmeleri gerekecektir. Temel olarak geleneksel tüketiminden daha çok belki de tekdüze global tatlar ve ürünler pazarın şeklini belirleyecektir. Değişen diğer bir durum ise alım gücünün artması. Ayrıca kadınların iş hayatında daha fazla yer alması, aile yapılarının küçülmesi gibi faktörler de belirleyici olacaktır. Bu açıdan bakıldığı zaman, ev ortamında yemek pişirmekten ziyade insanlar hazır gıdaya doğru bir geçiş yapacaklardır. Belki de uzun vade de evlerde mutfak da ortadan kalkabilecektir. Bu durum zaman kullanımı konusunda avantajlı gözükse de bazı geleneksel yöntem ve tatların kaybolması anlamına gelecektir. Hazır yemek, lokanta, evlere servis, aç-ye endüstrisi bu bağlamda gelecekte gıda sektörünün baskın sektörleri olacaktır."

Bayram, dünyadaki büyük firma ve global aktörlerin yerel pazarlara daha hızlı girmek için o bölgelerde faaliyet gösteren küçük şirketleri satın almalarına daha çok rastlanacağını dille getirdi.

Şirket evliliklerinin de bir argüman olmaya devam edeceğini ifade eden Bayram, bu süreçte tüm büyük firmaların en büyük kozunun ar-ge, yeni ürün dizaynı ve geliştirme güçleri olacağını sözlerine ekledi. - Gaziantep

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title