Haberler

Kobi İşbirliği ve Kümelenme Projesi

Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever: "Hedefi KOBİ'lerimizin uluslararası piyasalarda rekabet güçlerini artırmak olan projemiz 3 yılın sonunda hedeflerine tamamıyla ulaştı" "Küme bilgi sistemini...

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, KOBİ'lerin uluslararası piyasalarda rekabet güçlerini artırmayı amaçlayan KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi'nde 3 yılın sonunda hedeflere tamamıyla ulaşıldığını bildirdi.

Sever, KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi'nin, JW Marriot Hotel'de düzenlenen kapanış toplantısına katıldı. Sever, dünya ekonomisinin dinamiklerinin değiştiğini belirterek, küresel ekonomiye yön veren ülkelerin hızla değiştiğini, gelişmekte olan ülkelerin yarın dünya ekonomisinde daha etkin bir rol oynayacağının bilindiğini söyledi.

Türkiye'nin bugün ekonomik büyüklük açısından dünyanın 17. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğuna dikkati çeken Sever, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) Ekonomik Görünüm Raporunda Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4 büyümesinin öngörüldüğünü anımsattı.

Türkiye'nin 2002'de 36 milyar dolar olan ihracatın, 2012'de 152 milyar dolara ulaşmasının tesadüf olmadığını vurgulayan Sever, şöyle konuştu:

"Bu başarı Türkiye'nin dünya rekabet ortamını doğru teşhis etmesinin, doğru ekonomik stratejiler belirlemesinin ve kararlı çalışmasının bir sonucudur. Başarının devam etmesi için aynı yaklaşımla, hız kesmeden çalışmayı sürdürmek gerekir. Ekonomimizde önemli rol oynayan işletmelerimizin gerek şirket yapılarını gerekse içinde bulundukları rekabet ortamını doğru teşhis eden bakış açılarıyla çalışmak gerekmektedir. Dünya artık hiçbirimiz için tek başına rekabet edilebilecek bir yer değildir. Küresel rekabette teknoloji yoğun ve yenilikçi üretimin önemi her geçen gün artarken, KOBİ'lerimiz için de değişim zamanı gelmiştir."

Sever, 2007 yılında kümelenme politikasının geliştirilmesi projesi ile başlayan maratonun, KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi ile devam ettiğini bildirerek, Çorum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Samsun ve Trabzon'da ihracat odaklı kümelenme yaklaşımının, işbirliği kuruluşları öncülüğünde hayata geçirildiğini anlattı.

"Projemiz 3 yılın sonunda hedeflerine ulaştı"

"Hedefi KOBİ'lerimizin uluslararası piyasalarda rekabet güçlerini artırmak olan projemiz 3 yılın sonunda hedeflerine tamamıyla ulaşmıştır" diyen Sever, bunun en güzel kanıtının projede yer alan firmaların işbirliği kuruluşları öncülüğünde bir araya gelerek elde ettikleri başarılar olduğunu söyledi. Sever, bu başarılardan en büyüğünün de kümelenme yaklaşımının işbirliği kuruluşları ve KOBİ'ler tarafından benimsenmesi olduğunu bildirdi.

Proje sonuçları hakkında da bilgi veren Sever, şunları kaydetti:

"Proje başladığında atılan ilk adım bölgelerimizde projemize ev sahipliği yapan işbirliği kuruluşlarımız, ticaret ve sanayi odaları ve ihracatçı birlikleri bünyesinde kümelenme bilgi merkezleri kurmak olmuştur. Bu merkezler proje süresince KOBİ'lerimizle birebir çalışarak sektörel işbirliği stratejileri oluşturulmasını sağladı. 5 ilde, 5 farklı sektör için hazırlanan bu stratejiler ışığında pilot eylemlerle KOBİ'lerimizi ve bulundukları bölgeleri gerek Türkiye'de gerekse dünyada daha bilinir ve görünür kıldı."

Proje deneyimlerinin devlet desteklerine, devlet desteklerinin somut başarılara yansıdığını görmekten son derece memnun olduklarını ifade eden Sever, şöyle konuştu:

"Bir diğer kalıcı sonuç aldığımız alan ise ortak rekabet alanları strateji belgesi ve bilgi yönetim sistemlerinin tamamlanması oldu. Bu önemli çalışmaların hazırlanmasında bakanlık ekibimiz, proje teknik destek ekibiyle Türkiye'nin birçok şehrinde beraber çalıştı. Çalışmalar sonucunda Türkiye'nin küme haritasını ve bölgelerin sektörel bazda ortak rekabet alanlarını ortaya koyan ortak rekabet alanları strateji belgesi hazırlandı. Bu kapsamda bir çalışma Türkiye'de ilk kez yapıldı.

Bakanlığımız tarafından aktifleştirilen ve bundan sonra da sürekli olarak güncellenecek küme bilgi sistemini bugün itibarıyla hayata geçiriyoruz. Resmi açılışını yapacağımız sistemle küme yapılarının içinde yer alan firmalarımıza Türkiye'den ya da dünyadan işbirliği fırsatlarının erişimi mümkün kılındı. Kendi işbirliği yapılarımızla başarılı yapıları sürekli olarak karşılaştırmak, başarı modellerinden olduğu kadar, başarısızlıklardan da kendimize dersler çıkarmamız gerekir. Bu ihtiyaçla işbirliği yapılarımızın başarısını ölçebilmek, iyi uygulama modellerini paylaşabilmek için Türkiye küme kıyaslama sistemini geliştirdik."

KOBİ'lerin faaliyet gösterdikleri sektörlerde uluslararası rekabet güçlerini artırmalarının kısa zamanda ve tek başlarına gerçekleştirebilecekleri kolay bir iş olmadığına dikkati çeken Sever, "Rekabet ortamında en kaliteliyi üretmek, en uygun fiyata sunmak, en kısa sürede teslim etmek de yeterli olmamaktadır. Bunlara ek olarak Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma gerektirmektedir. Bu yüzden işletmelerin iş ve üretim süreçlerinde güçlü tedarikçilerle, üniversitelerle, yeni girişimcilerle işbirliği yapmaları gerekir" dedi. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafa Sever Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title