Haberler

Kestane Balı Üreticileri Zor Durumda

Güncelleme:

Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, kestane balı üreticilerinin yaşadığı zorlukları ve düşen rekolteyi açıkladı. Ekonomik kriz, iklim değişikliği ve gal arısı nedeniyle kestane balı üretimi ve satışları durma noktasına geldi.

MUSTAFA USTA

Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, "Çok kötü bir sezon geçirdik. Kestane balı zaten pahalı bir bal. Aynı zamanda yaşamış olduğumuz ekonomik krizden dolayı da fiyatlar yükselmişti. Şimdi krizden ve kıtlıktan dolayı da fiyatlar daha da yükseldi. Satışlarımız durma noktasına geldi" dedi.

Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, bu sene bal rekoltesinde daha önceki senelere nazaran aşırı düşüş olduğunu söyledi. Rekoltedeki düşüşün ekonomik kriz, iklim değişikliği ve ağaçlara dadanan gal arısından kaynaklandığını kaydeden Koca, şunları söyledi:

"ÇOK KÖTÜ BİR SEZON GEÇİRDİK"

"Sinop'un Erfelek ilçesi Kirazlı köyündeyiz. Bu bölge olduğu gibi kestane ağaçlarıyla kaplı. Karşı tarafımızda da Ayancık'ın Kestanelik köyü var. Orada da kestane ağaçları bol miktarda mevcut. Ben bu bölgede 30 seneden beri sabit arıcılık yapıyorum. Yaklaşık 120 kovanım var. 30 seneden beri bu mesleği icra ediyorum ve kestane balı üretimi yapıyorum. 30 senenin içinde görmüş olduğum en kötü sene bal verimi bakımından bu sene oldu. Kovan başı biz yaklaşık 25 kilogram verim aldığımız seneler de oldu. Verimsiz oldu dediğimiz senelerde yaklaşık 10 kilogram bal alabiliyorduk. Bu sene ise 120 kovandan aldığımız bal miktarı 80 kilogram civarında oldu. Yani bir kovandan 1 kilogramın altında bal alabildik. Çok kötü bir sezon geçirdik. Kestane balı zaten pahalı bir bal. Aynı zamanda yaşamış olduğumuz ekonomik krizden dolayı da fiyatlar yükselmişti. Şimdi krizden ve kıtlıktan dolayı da fiyatlar daha da yükseldi. Satışlarımız durma noktasına geldi. Bu seneki kıtlığın sebeplerinden bir tanesi de bölgemize bu sene gal arısı girdi. Yoğun bir şekilde kestane ağaçlarına zarar verdi. Kestane ağaçları şu anda yüzde 80-90 civarında verim kaybına yol açtı. Aynı zamanda bu verim kaybı bala da yansımış oldu. Bu sene bölgemizde kestanede olmayacak. Bal da zaten olmadı diyebiliriz. Bunun haricinde de bu verimsizliğin bir sebebi de iklim değişikliği. Haziran ayında çok yağmur yağdı. Bu yağan yağmurlar bugün sebze, meyve ve arıları hemen hemen yüzde 50 oranında yok etti. Bu sebepten dolayı kötü bir sezon geçirdik. Önümüzdeki sene de böyle olur diye endişe ediyoruz."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

İklim Değişikliği Ali Koca Erfelek Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title