Haberler

Kapıkule 20 Yıllığına TOBB'a Devredildi

Türkiye'nin En Büyük ve En Önemli Kara Sınır Kapısı Olan Kapıkule Sınır Kapısı'nın Modernizasyonuna İlişkin Protokolü Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu İmzaladı.

Türkiye’nin en büyük ve en önemli kara sınır kapısı olan Kapıkule Sınır Kapısı’nın modernizasyonuna ilişkin protokolü Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu imzaladı.

 Modernizasyon inşaatının 131 milyon 980 bin YTL’ye mal olması ve 18 ayda tamamlanması planlanıyor.

Kapıkule’nin modernizasyonuna ilişkin protokolü imzalamak için İstanbul’dan beraberindeki TOOB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte polis helikopteriyle gümrük sahasına gelen Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’i, Edirne Valisi Nusret Miroğlu ve çok sayıda partili karşıladı. Karşılama töreninin ardından Gümrükler Başmüdürlüğü Konferans salonunda gerçekleşen imza töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, Kapıkule’nin yap işlet devret modeliyle kaliteyi yakalayacağını belirterek “Çok hızlı ve etkin bir çalışma performansı sergileyerek, bir an önce Kapıkule Gümrük Kapısı'nın modernizasyonu projesini tamamlamayı hedefliyoruz. Uygulama projesi çalışmaları sonuçlandırılmak üzeredir. Proje ihalesini 45 gün içinde yapmayı planlıyoruz. Her ne kadar yatırım süresi uygulama sözleşmesinde 18 ay olarak yer almışsa da projenin daha kısa sürede tamamlanması için azami gayret göstereceğiz” dedi. Başkan Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle devam ettirdi:

“Değer bazında ihracatımızın yüzde 53’ü dış ticaret hacmimizin de yüzde 40’ının nakliyesi karayolu ile gerçekleştirilmektedir. Sadece bu rakamlar bile kara sınır kapılarının Türk ekonomisi açısından önemini ortaya koymaktadır. Son yıllarda hızla yükselen dünya ticaret hacmindeki artış nedeniyle, uluslararası karayolu taşımacılarının sınır geçişlerinde harcadıkları sürenin azaltılması ve kapılarda verilen hizmetlerin kalite standartlarının yükseltilmesi çok daha önemli hale gelmiştir. Tüm dünyada, kara sınır kapılarının idari, teknik ve hizmet altyapılarının durumu, uluslararası ulaşım koridorları arayışında önemli bir kriter olarak değerlendirmeye bağlanmıştır. Türkiye’nin dünya ana ulaşım koridorları üzerinde bir güzergah ülke olarak yer alması da bu bağlamda son derece önemlidir.”

Doğu kaynaklı üretim ve batı kaynaklı tüketim merkezlerin tam ortasında yer alan Türkiye'de, sınır kapılarının modernize edilerek geçişlerde kaliteli ve hızlı hizmet sunulmasının doğu ile batıyı bağlayan tarihi ipek yolunun yeniden canlandırılması açısından da büyük avantajlar sağlayacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Bununla birlikte, Türkiye’deki bu uygulama doğu- batı koridorundaki diğer ülkelere de örnek teşkil edebilecek niteliktedir. 2008 yılında Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) genel kurulunun İstanbul’da yapılacak olması, Türk karayolu taşımacılığının geldiği aşamayı ve dünya taşımacılığı içindeki önemini gözler önüne sermektedir. Dolayısıyla, sınır kapılarımızın modernizasyonunun, ülke ekonomimiz ve ülkemizin tanıtımı açısından ne derece önemli olduğu açıktır. Sınır kapılarının geciken modernizasyonunun yap işlet devret modeliyle gerçekleştirilmesi, ülkemiz açısından önemli bir açılım olmuştur. Söz konusu model ile projelerin özel sektör kaynakları ile yapılmasının yanı sıra, verilen hizmetlerin kalite standartlarının yükseltilmesinin de yolu açılmıştır. Bu model çerçevesinde gerçekleştirilecek modernizasyonun, kapılarda verilen kamu hizmetinin taşıdığı hassasiyetler nedeniyle kamu tüzel kişiliğine haiz olan birliğimiz tarafından üstlenilmesi gündeme gelmiştir.”

Türk özel sektörünün çatı örgütü ve kamu kurumu niteliğinde bir meslek üst kuruluşu olarak TOOB'un, ülkemiz için son derece önemli olan bu projeye yönelik olarak sorumluluğu üstlenmekten kaçmadığını vurgulayan Hisarcıkloğlu şöyle konuştu:

“İlk olarak İpsala Gümrük Kapısı'nın modernizasyonu 2003 yılında 6 ay, Habur Gümrük Kapısı 8 ay gibi kısa sürede tamamlanmış ve modern olarak hizmete sunulmuştur. Cilvegözlü Gümrük Kapısı'nın modernizasyonu 8 ayda tamamlanmış olup geçici kabul işlemleri hazır hale getirilmiştir. Kuşkusuz sınır kapılarının modernizasyonu projelerinin en önemli aşaması Kapıkule’dir. Kara sınır kapılarından ülkemize giriş- çıkış yapan toplam araçların yüzde 35’i toplam yolcuların ise yüzde 42’si Kapıkule Gümrük Kapısı'nı kullanmaktadır. Bu rakamlar, Kapıkule’nin sahip olduğu kapasiteyi ve kritik önemini açık olarak ortaya koymaktadır. Bu nedenle çok hızlı ve etkin bir çalışma performansı sergileyerek, biran önce Kapıkule Gümrük Kapısı'nın modernizasyonu projesini tamamlamayı hedefliyoruz. Uygulama projesi çalışmaları sonuçlandırılmak üzeredir. Proje ihalesini 45 gün içinde yapmayı planlıyoruz. Her ne kadar yatırım süresi uygulama sözleşmesinde 18 ay olarak yer almışsa da projenin daha kısa sürede tamamlanması için azami gayret göstereceğiz. Diğer yandan, Sarp Sınır Kapısı modernizasyonunun da sözleşme ve projelendirme çalışmaları sonuçlanmak üzeredir. Bu projenin Kapıkule ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca, Hamzabeyli, Nusaybin, ve Dereköy Gümrük Kapıları'na ilişkin çalışmalarda müsteşarlığımızla birlikte yürütülmektedir.”

‘DÜNYANIN İKİNCİ AVRUPA'NIN BİRİNCİSİ’

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın 5 yıl arka arkaya ihracat şampiyonu ülkesi olmanın kolay iş olmadığını belirten Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ise “Gümrüklerde bu modernizasyon çalışmamız olmasaydı, gümrükleri yasa dışı işlerde en zor, yasal işlerde en kolay idareler haline getirmemiş olsaydık, bugünleri böyle rahat göremezdik” dedi.

Türkiye’nin dış ticaret hacminin 250 milyar dolar olduğu bir ortamda Türkiye’ye yakışan gümrük kapılarının önemini vurgulayan Bakan Tüzmen, “TOBB’la yap işlet devret modeliyle gümrük kapılarının modernizasyonunda çok önemli çalışmalar başlattık. Kapıkule dünyanın en büyük ikinci, Avrupa’nın en büyük birinci gümrük kapısıdır. Senede 400 bine yakın araç, 4 milyona yakın insan geçişi var. Burada aksaklıklar olması normal. Ancak yapılan özverili çalışmalarla son 3- 4 seneyi sıkıntısız geçirdik. TOBB’la yapılan çalışmalar sonucunda Habur, İpsala ve Cilvegözü gümrüklerindeki çalışmaları bitti. Önümüzdeki günlerde bunların açılışını yapacağız. Hamzabeyli gümrük kapısıyla ilgili de protokol çalışmaları bitti” dedi.

TOBB’un parmağını taşın altına koyma hizmetini iyi bir şekilde yapacağına inandığını belirten Bakan Tüzmen, “Artık gümrüklerde paranın değil, ‘gümrük kart’ denilen kart sisteminin geçerli olduğunu, gümrüklerin, cep telefonu ile gümrük giriş- çıkış beyannamesinin yapılabildiği bir ortama kavuşmasının, Türkiye’nin rekabet gücünü çok daha önemli bir noktaya taşır. Habur, Cilvegözü ve İpsala’nın harekete geçmesi ve Hamzabeyli’de yapılan çalışmalarla, Trakya’nın nefes alış verişinin çok daha kuvvetleneceğine inancım tam” diye konuştu.

MODERNİZASYON PROJESİ

Gümrük Turizm İşletmesi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız ise Gümrük Müsteşarlığı ve TOBB işbirliğinde yürütülen gümrük kapılarının modernizasyonunu projelendirmek üzere TOBB tarafından 2005 yılında kurulan şirketin sermayesinin bugün 100 milyon YTL’ye ulaştığını, çok sayıda oda ve borsanın da ortaklığının sağlandığını belirtti.

Modernizasyonu gerçekleştirilecek Kapıkule Gümrük Kapısı'nın işletme süresinin 20 yıl olarak belirlendiğini kaydeden Parmaksız, şunları söyledi:

“Uygulama projelerine göre toplam 289 bin 90 metrekare açık alana sahip olan Kapıkule Gümrük Kapısı'nın 24 yapı grubundan ve 35 bin metrekarelik kapalı alandan oluşması planlanmıştır. Modernizasyon sonrasında kapının Türkiye’ye giriş tarafında 13 yolcu peronu ve 5 TIR peronuna, Türkiye’den çıkış tarafında ise 7 yolcu peronu ile 6 TIR peronuna sahip olmasının planlandık. Bu planlamalarda gümrük işlemlerindeki bürokrasinin azaltılması amacına yönelik düzenlemeler hedeflenmiştir. Geçen yolcunun aracını terk etmeden, tek bir hat üzerinde bütün işlemlerini tamamlayabilmesi esas alınmıştır, bu doğrultuda araçların tüm işlemlerinin peronlarda yapılmasına olanak sağlayacak bir mimari yapı tasarlanmıştır.”

Gümrük hattı dışı eşya satış mağazalarını da içeren ticari alanlar ise tek bir çatı altında toparlanarak, yolcu tarafında 15 bin metrekare, TIR tarafında 2 bin 690 metrekare kapalı alandan oluşacak şekilde dizayn edildiğine dikkat çeken Parmaksız, “Bu alanlarda yolculara her türlü konfora sahip ve ihtiyaçlarını giderebilecekleri free shop, lokanta, banka, kafe gibi imkanların da sunulacak. Ayrıca bu ticari alanlarda outlet, hediyelik eşya gibi mağazaların yer alacağı yeni bir konseptin uygulanmasının planlandı. Projelendirmelerde Meriç Nehri su debisi ve su taşkınları gibi bölgesel risk faktörleri de dikkate alındı” diye konuştu.

İmza törenini ardından Rıfat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Hamzabeyli Sınır Kapısı'na giden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen burada gümrük sahasını gezdi. Daha sonra Tüzmen ve Hisarcıklıoğlu İpsala Sınır Kapısı'na hareket etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title