Haberler

Kanal D Yayınlarının Yüzde 80'i 'Hd' Oluyor

Test Aşamasını Tamamladığı Hd (Yüksek Çözünürlük) Yayınlarına Start Veren Kanal D, Yıl Sonuna Kadar Film, Dizi ve Programlarının Yüzde 80'ini Hd Yayınlamayı Hedefliyor.

Test aşamasını tamamladığı HD (yüksek çözünürlük) yayınlarına start veren Kanal D, yıl sonuna kadar film, dizi ve programlarının yüzde 80’ini HD yayınlamayı hedefliyor. Kanal D Genel Yayın Yönetmeni İrfan Şahin, Yaprak Dökümü, Binbir Gece, Aşk-ı Memnu, Asi adlı dizileri, Seda Sayan ve Esra Ceyhan’ın programlarını HD yayınladıklarını, Beyaz ve Okan Bayülgen’in programlarını da HD yayınlayacaklarını belirterek, "Türkiye’de yüksek çözünürlükte yayına öncülük yapıyoruz. Yayınlarımızın hepsini en kısa sürede HD haline getirmek istiyoruz" dedi.

TELEVİZYON yayınlarının beş kat daha kaliteli izlenmesini sağlayan HD (yüksek çözünürlük) yayıncılıkta Türkiye’de öncülük yapan Kanal D, yıl sonuna kadar programlarının yüzde 80’ini HD yapacak. 1 Eylül’de test yayınına başlayan kanal, normal HD yayınlarına start verirken, Aşk-ı Memnu, Yaprak Dökümü, Binbir Gece, Asi dizileri, Seda Sayan ve Esra Ceyhan’ın programlarını HD yayınlıyor. Beyaz ve Okan Bayülgen’in programlarını ve Aşk Yakar dizisini de HD yayınlayacak.

Yüzde 80 HD yayın olacak

Kanal D Genel Yayın Yönetmeni İrfan Şahin, Türkiye’de yüksek çözünürlükte yayın yapan ilk ulusal kanal olduklarını belirterek, "Eylül ayında pek çok diziyi HD yayınladık. Yılbaşına kadar yayınlarımızın yüzde 70-80’i HD hale gelecek. En çok izlenen zaman diliminde bunun oranı yüzde 90 olacak. Adım adım bütün programları HD’ye dönüştürüyoruz" dedi. Kanal D’nin bir buçuk yıldır HD yayın üzerinde çalıştığını ve bir yıldır stüdyo yatırımları yaptığını da dile getiren Şahin, sadece birkaç stüdyonun dönüşümü için 5 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, yatırımlarının devam edeceğini kaydetti.

Çekim aşamaları da dönüşüyor

HD yayına geçmek için kameradan stüdyoya, ışıktan montaja kadar yayın öncesi bütün aşamaların da gelişmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin, sadece dizi ve stüdyo programlarının değil, filmlerin önemli kısmının HD olacağını aktardı. Şahin, şöyle konuştu: "Türkiye’nin ekonomik ve teknolojik gelişimine paralel olarak yayınlarımızın hepsini en kısa sürede HD haline getirmek istiyoruz. HD yayın farklı prosedür gerektiriyor. Yayıncılığın teknik kısmı da değişiyor. Bu sektörü de dönüştürüyor. Ayrıca HD yayınlar ekran boyutu olarak 16/9 olarak yapılıyor, standart çözünürlükte ise 4/3 oranında yayıncılık var. Ama yeni geniş ekran televizyonlarda eski boyutta yayın yapmanın uzun süre devam etmesi zor. Sektör, HD yayıncılığa doğru gidiyor."

3 milyon Full HD TV

Sektörde televizyon uyumu açısından da dönüşümün başladığına değinen Şahin, şunları söyledi: "Türk halkı teknolojiye meraklı. Bugüne kadar Türkiye’de 3 milyonun üzerinde Full HD televizyon satıldı. Yayınlarımızla insanlar televizyonlarının bu özelliğini kullanma şansı yakalayacak. Ancak HD yayın için sadece televizyon yeterli olmuyor, HD’ye uyumlu D-Smart alıcısı almak gerekiyor. HD TV’ye dönüştürücü lazım." Full HD ile HD Ready televizyonlardan yüksek çözünürlükte yayın izlemeyi değerlendiren İrfan Şahin, HD Ready’yle de yayınların izlenebildiğini ancak tam sonuç almak için Full HD televizon satın almak gerektiğini aktardı.

Renkler gerçek, derinlik ve boyut algısı daha iyi

YÜKSEK çözünürlükte (HD) yayını standart yayınla karşılaştıran Kanal D Genel Yayın Yönetmeni İrfan Şahin, HD’nin özelliklerini "Yüksek çözünürlükte beş kat daha net bir yayın yapılıyor. Renkler daha gerçek, doğal ortamdaki renklere daha yakınlar, derinlik ve boyut algılamaları daha rahat. İzlediğiniz maçta seyircileri bile net görebiliyorsunuz. Derinliği, renklerin kalitesi olağanüstü yüksek. Bir kez HD yayın izleyen bir daha bırakamıyor" şeklinde sıraladı.

Seyredilenin içindeymiş gibi duygu veriyor

DÜNYADA ve Türkiye’de insanların en büyük eğlencesinin televizyon olduğunu belirten İrfan Şahin, "Televizyon seyretmekten şikayet edilse de araştırmalar, televizyon izleme sürelerinin her geçen gün arttığını gösteriyor. Artık kişiye özel televizyonculuk diye bir kavram var. Seyirci artık doğru şeyi, kendine hoş geleni seyretmek istiyor. Renkleri, derinliği doğru görmek istiyor. Futbol maçlarını ve filmleri, HD ve standart izlemek arasında fark var. İkisinin verdiği haz aynı değil. HD görüntünün en önemli özelliği kendinizi sanki seyrettiğiniz şeyin içinde buluyorsunuz. O duyguya kapılıyorsunuz" dedi.

Avrupa’yla eş zamanlı gidiyoruz

İRFAN Şahin, televizyon yayıncılığında HD’nin dünyada da hızla yaygınlaştığını ve ABD’de 2010’da hanelerin yüzde 90’ının yüksek kalitede yayıncılığa ulaşacağını dile getirerek, "Şu anda dünya buraya gidiyor, bizim de bu yöne gitmemiz lazım. Amerika ve Japonya’da yıllardır kullanılıyor. Avrupa’yla eş zamanlı gidiyoruz. Türkiye’de bu teknolojinin öncülüğünü yapıyoruz, gelişmesi için çalışıyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title