Haberler

Kamu Haznedarlığı Kapsamındaki Kuruluşlar Arasına Fonlar da Eklendi

Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği kapsamındaki kuruluşlar arasına fonlar da eklendiKamu Haznedarlığı Genel Tebliği kapsamındaki kuruluşlar arasına fonlar da eklendi.

Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği kapsamındaki kuruluşlar arasına fonlar da eklendiKamu Haznedarlığı Genel Tebliği kapsamındaki kuruluşlar arasına fonlar da eklendi. Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri hariç kamu haznedarlığı kapsamında yer alan kuruluşların, kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını değerlendirmek amacıyla açacakları hesapların değerlendirileceği araçlar arasına kira sertifikaları dahil edildi. DİBS'ler ise bu araçlar arasında "Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içinde ihraç edilen DİBS'ler" olarak yer aldı.

Hazine Müsteşarlığı'nın Kamu Haznedarlığı Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ ile Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği kapsamındaki kuruluşlar arasına fonlar da eklendi. Böylece kamu haznedarlığı kapsamındaki kuruluşlar şöyle oldu:

"Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, döner sermayeler, belediyeler, il özel idareleri, sosyal güvenlik kurumları, kamu iktisadi teşebbüsleri, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, bu maddede sayılanların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri ile birlikleri, bu maddede sayılan kurumlarca fon, hesap, özel hesap, havuz ve benzeri adlarla açılmış olan ve/veya yönetilen her türlü banka hesabı."

Genel bütçeli kamu idareleri hariç, kamu haznedarlı kapsamında bulunan diğer kurumların kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası veya Vakıflar Bankası'nda açtıracakları hesaplarda kullanacak araçlar arasına kira sertifikası eklendi, DİBS ise yurt içinde ihraç edilen DİBS olarak belirlendi. Buna göre açılacak hesaplarda kullanılan araçlar arasında ihale, doğrudan satış, ihale öncesi rekabetçi olmayan teklif ya da ikincil piyasadan doğrudan ya da ters repo yoluyla temin etmek suretiyle Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içinde ihraç edilen DİBS veya kira sertifikaları yer alacak. Bu işlemler, yurt içinde yerleşik diğer bankalar aracılığı ile de yapabilecek.

-TAHSİLAT VE ÖDEMELER YURTİÇİ YERLEŞİK BANKALAR VE PTT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜ DE KULLANABİLECEK-

Kurumlar; faaliyetleri kapsamında yaptıracakları tahsilat ve ödeme işlemleri için yurt içinde yerleşik diğer bankaları ve PTT Genel Müdürlüğü'nü de kullanabilecek. Gerçekleştirilen tahsilat tutarlarının, özel kanunların verdiği yetki kapsamında yapılan düzenlemelerde yer alan hükümler saklı kalmak kaydı ile takip eden 2 işgünü içinde ilgili kurumun kamu bankasındaki hesabına aktarılması zorunlu olacak.

-VADELİ MEVDUAT FAİZ ORANININ DÜŞÜK OLMASI HALİNDE-

Vadeli mevduat faiz oranının piyasada oluşan benzer vadedeki DİBS faiz oranından düşük olması halinde mali kaynaklar, TL cinsi vadesiz mevduat,, doğrudan satış, ihale öncesi rekabetçi olmayan teklif ya da ikincil piyasadan doğrudan ya da ters repo yoluyla temin etmek suretiyle Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içinde ihraç edilen DİBS veya kira sertifikaları kapsamında değerlendirilebilecek.

-ÜCNEK VE HİZMET BEDELLERİ BANKALAR VEYA PTT TARAFINDAN ÜSTLENİLECEK-

Kurumların aylık ve ücret ödemeleri ile faaliyetleri kapsamında bankalara yaptırdıkları tahsilat ve ödeme işlemlerine ilişkin olarak sağladıkları havale, elektronik fon transferi (EFT), para transferi ve benzeri bankacılık hizmetleri için yapılan protokoller kapsamında ortaya çıkan ücret ve hizmet bedellerinin bankalar veya PTT Genel Müdürlüğü tarafından üstlenilmesi "Kurumlar mali kaynaklarının değerlendirilmesinde faiz veya kar payı dışında ayni ya da nakdi herhangi bir menfaat temin edemez" hükmü kapsamında değerlendirilmeyecek.

-AYRI VERGİ KİMLİK NUMARASI ALINACAK-

Tebliğ ile tebliğ kapsamı dışındaki kurumlar ve hesaplar arasında yer alan mazbut vakıflar, vakıflar olarak değiştirildi.

Kurumların eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve benzeri sosyal ve destek amaçlı tesislerinden yararlanan personelinden alınan yemek, konaklama ve diğer hizmet bedellerinin bulundurulduğu ve söz konusu tesislerin nam ve hesabına açılmış olan banka hesapları, yılı bütçeleri ile tahsis edilen örtülü ödenekler ile ilgili olarak açtırılan banka hesapları, bulundukları ülkenin bankacılık sektörü veya kambiyo mevzuatından kaynaklanan sorunlar nedeniyle kurumların yurt dışı temsilciliklerince yurt içinde kendi nam ve hesaplarına açtırdıkları banka hesapları için ayrı bir vergi kimlik numarası kullanılacak. Vergi kimlik numaralarının temin edildiği tarihten itibaren 30 iş günü içerisinde Müsteşarlığa bildirilmesi zorunlu olacak. Genel bütçe kapsamındaki kurumlarca afet nedeniyle toplanan nakdi bağış ve yardımlara, özel kanunların verdiği yetki çerçevesinde belli bir kamusal amaca özgülenmek suretiyle fon, hesap, özel hesap, havuz ve benzeri adlarla açılan veya yönetilen her türlü banka hesaplarında tutulan kaynaklara yönelik hesaplar için de ayrı bir vergi kimlik numarası alınacak.

Hesaplar için daha önce alınarak hali hazırda kullanılan ancak Hazine Müsteşarlığı'na bildirilmemiş olan vergi kimlik numaralarının 23 Kasım 2012 tarihine kadar Müsteşarlığa iletilmesi zorunlu olacak. Tebliğ bugünden itibaren yürürlüğe girdi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Hazine Müsteşarlığı Ziraat Bankası Merkez Bankası Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title