Haberler

Jet Fadıl Zamanaşımı ile Kurtuldu

Dolandırıcılık ve Yolsuzluk İddialarıyla Yargılanan Jet -Pa Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz'e de Zamanaşımı Piyangosu Çıktı.

Dolandırıcılık ve yolsuzluk iddialarıyla yargılanan Jet-Pa Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz’e de zamanaşımı piyangosu çıktı. Almanya’da Türk vatandaşlarını dolandırdığı gerekçesiyle 4 yıl 2 ay hapse mahkûm edilen Akgündüz hakkındaki suçlamalar 7.5 yıllık zamanaşımı süresi dolduğu için ortadan kalktı. Mahkeme ödediği 150 bin YTL kefaletin Akgündüz’e iadesine karar verdi.

ALMANYA’daki bazı Türk vatandaşlarını dolandırdığı gerekçesiyle 4 yıl 2 ay hapse mahkûm edilen, JET-PA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz hakkındaki dava, 7.5 yıllık zamanaşımı süresi dolduğu için ortadan kalktı. İsviçre bankalarındaki hesaplarına konan tedbir ve yurtdışına çıkış yasağı kaldırılan Akgündüz’ün tahliye olabilmek için ödediği 150 bin YTL kefalet de iade edilecek. Fadıl Akgündüz’ün kendi el yazısıyla besmeleyle başladığı, "Esselamünaleyküm ve rahmetullahi ve bereketuhu" diye bitirdiği mektuplarla Almanya’daki vatandaşlardan yüksek kár payı vaadiyle para topladığı ve çoğu gurbetçi vatandaşları dolandırdırdığı iddia edilmişti.

Kefaletle serbest kalmıştı

Akgündüz, dini ve milli duyguları sömürerek, nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediği gerekçesiyle, 10 Ekim 2002 tarihinde tutuklanmıştı. Dolandırıldığını öne süren vatandaşlardan 250’ye yakını şikáyetçi olmuş, 494 ile bin 235 yıl ağır hapis cezası istemiyle Bakırköy 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakkında dava açılmış, 15 ay sonra da 150 bin YTL kefalet ödeyerek tahliye edilmişti.

Temyize gitti

Yargılamanın 4’üncü yılında dava hakkında görüş bildiren Savcı Ömer Korkmaz, "Sanığa isnat edilen dolandırıcılık eylemi gerçekleşmemiştir" gerekçesiyle Akgündüz’ün beraatını talep etti. Mahkeme Heyeti, bu görüşe uymayarak oybirliğiyle Akgündüz’ü cezalandırdı. Zincirleme, nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediği sabit görülen Akgündüz, 4 yıl 2 ay hapse mahkûm edildi. Ayrıca, 520 gün adli para cezasının karşılığı olarak her güne 20 YTL olmak üzere toplam 10 bin 400 YTL para cezası da verildi. Fadıl Akgündüz ise kararı temyiz etti ve dosya Yargıtay’a gönderildi.

Yargıtay bozdu

3 şikáyetçinin ifadeleri alınmadığı için karar, Yargıtay’da usulden bozuldu. Davayı yeniden görüşen Bakırköy 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi, suç tarihlerinin 1998-99 ve 2000 yılları olduğunu, bu nedenle 7 yıl 6 aylık zamanaşımı süresinin fazlasıyla dolduğunu belirterek dosyayı ortadan kaldırdı.

Şirketi kendine borçlandırıp ’ekonomik cihat yaptık’ dedi

MAHKEME’nin 3 uzmana hazırlattığı bilirkişi raporunda, Jet-Pa’da tek imza yetkisine sahip Fadıl Akgündüz’ün, vatandaştan topladığı paraları şirkete aktarıp, daha sonra şirketi, kendisi ve ortağı Sacit Duran’a borçlu gösterdiği ortaya çıkmıştı. Fadıl Akgündüz, 1999-2000 yılları arasında kár payı ortağı olan gurbetçi vatandaşlarımıza gönderdiği mektuplarda şunları yazmıştı: "Hz. Muhammed’in ’insanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır’ hadisi şerifi kılavuzumuzdur. Hz. Muhammed’in gösterdiği yolda bir ekonomik cihat yaptık. Türkiye’de bize karşı cephe oluşturmak için aralarında basın organlarının da bulunduğu geniş bir çevrenin haksız saldırılarına uğradık. Tüm dünya bizi duyacak, bizi dinleyecek. Dünyada bir devir kapatıp bir devir açtığı gün, ’Dini ve dili ne olursa olsun, herkesin mal ve can güvenliği ve bütün kişilik hakları bizim güvencemiz altındadır’ diyen ve dünyaya barış içinde yaşama dersi veren Fatih Sultan Mehmed’in sesi. 1453’te O’nun sesi ve tam 5.5 asır sonra 2003’te onun torunlarının sesi. Bizim sesimiz..."

Zamanaşımından düşen benzer ünlü davalar

Toprakbank’ın eski sahibi Halis Toprak’a dolandırıcılık suçundan açılan dava.

El konulan İktisat Bankası’nda gerçeğe aykırı muhasebeleştirme iddiasıyla yargılanan aralarında bankanın eski sahibi Erol Aksoy’un da bulunduğu 6 sanık hakkındaki dava.

Çukurova Elektrik’in iştiraki olan çimento şirketlerinin sermaye artırımına katılmayarak, 29 milyon dolar zarar etmesine neden olmakla suçlanan Cem Uzan ve diğer yöneticilerin davası.

Yahya Demirel’in hayali ihracat davası zamanaşımına uğradı.

Eski Başbakan Tansu Çiller’in örtülü ödenekten dolandırıcı Selçuk Parsadan’a verildiği öne sürülen 5,5 milyar liranın tahsili davası.

Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk hakkındaki görevi kötüye kullanma davası, eski kocası Orhan Aslıtürk’ün ise vergi kaçakçılığından yargılandığı dava.

Refah Partisi’nin gizli kasası olduğu iddia edilen ve Bosna yardım paralarını yerine ulaştırmadığı gedekçesiyle "dolandırıcılık" suçundan yargılanan Süleyman Mercümek hakkındaki dava.

Engin Civan ile işadamı Selim Edes’in de aralarında bulunduğu 14 sanığın, bankayı zarara uğrattıkları iddiasıyla yargılandıkları dava.

ABD’den vize sorunu nedeniyle sınır dışı edilince Türkiye’de devam eden davalarından yargılanmaya başlanan Halil Bezmen’in tarihi eser kaçakçılığından suçlandığı dava.

Spot döviz piyasalarında işlem yapma vaadiyle topladığı paraları yurtdışına kaçırarak 21 kişiyi dolandırmaktan 23 yıl 10 ay ağır hapse mahkûm edilen Zeynep Özaltın’ın davası.

Zamanaşımı süresi nedir

Ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını gerektiren suçlarda 30 yıl.

Ömür boyu hapis cezasını gerektiren suçlarda 25 yıl.

20 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıl.

5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 15 yıl.

5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda 8 yıl.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title