Haberler

İzmir, Dünyanın En Hızlı Büyüyen 2'nci Kenti

Güncelleme:

ABD'li araştırma kuruluşları tarafından hazırlanan 'Global Metro Monitor 2014' raporuna göre İzmir, dünyanın en hızlı büyüyen ikinci kenti seçildi.

ABD'li araştırma kuruluşları Brookings Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan 'Global Metro Monitor 2014' raporuna göre İzmir, dünyanın en hızlı büyüyen ikinci kenti seçildi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, " İzmir'in ne kadar büyük potansiyeli olduğu bir kez daha dünya tarafından kabul edildi. İzmir yerinde sayıyor, geriliyor diyenlere bu rapor en güzel cevap oldu" dedi.

300 ÜLKENİN ARASINDA SIYRILDI

ABD'li araştırma şirketleri Brooking Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan 'Global Metro Monitor 2014 Raporu' ile dünyanın geçtiğimiz yıl en hızlı büyüyen 300 metrepolünün sıralaması açıkladı. Zirvesinde Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özerk bir yönetim bölgesi olan Macau'nun olduğu listede İzmir 2. sırada yer aldı. Listenin önlerinde Çin ve Türk şehirleri dikkat çekerken, 300 şehir arasında Türkiye'den İzmir 2., İstanbul 3., Bursa 4., Ankara ise 9. yükselen ekonomi olarak gösteriliyor.

ÜNLÜ ŞEHİRLERİ SOLLADI

Dubai'in 5'inci sırada yer bulduğu araştırmada Çin'den Kumning 6, Hangzhou 7, Xiamen ise 8'inci sırada. Avrupa'dan en iyi performansını 12. Olan Budapeşte'nin gösterdiği listede Avrupa ve ABD kentleri oldukça geride yer alıyor. İngiltere'nin başkenti Londra 26'ncı sırada yer alırken, Roma 274'üncü, Washington 275, Milano 277, Atina 280'nci. Araştırmada 2008'de başlayan ekonomik krizle Avrupalı şehirlerin ve ABD'lilerin listede düşüşü dikkat çekiyor.

TÜRKİYE DE FLAŞ ÜLKE OLDU

Raporda Çin ile birlikte Türkiye flaş ülke gösterilirken, Brookings Enstitüsü'nün internet sitesinden yapılan açıklamada; 'Türk Lokumu' (Turkish Delights) adı verilen Türkiye'deki gelişmenin ülkede yapılan yatırımlar nedeniyle olduğunu belirtiliyor. Raporda, Avrupa ile Asya arasında köprü görevi gören Türkiye'nin, kısa zamanda gösterdiği ağır sanayiye yönelik yatırımların yanı sıra altyapı projeleri, yollar ve iş gücü yaratmada öne çıktığı kaydediliyor.

İZMİR'İN BÜYÜK GÜCÜ

İzmir'in 2011 yılında yine Brookings Enstitüsü tarafından açıklanan raporda 4. sırada olduğunu hatırlatan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, açıklanan bu rapor ile birlikte İzmir'in gücünün ve büyük potansiyelinin bir kez daha kabul edildiğini belirtti. Demirtaş, "Raporda 2013 ve 2014 yıllırı arasında İzmir'in Gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2 arttığı, istihdam oranının yüzde 6.6 arttığı, 2012-2013 aralığında altıncı yükselen ekonomi olduğu ve 2013-2014 yılları arasında ise dünya sıralamasında ikinciliğe yükseldiği belirtiliyor. Araştırmaya göre İzmir; İstanbul, Ankara ve Bursa ile karşılaştırıldığında, yüzde 6.6 ile en fazla istihdam yaratan kent. Ayrıca İzmir yüzde 2 büyüme oranı ile İstanbul ile birlikte Türkiye'den sıralamaya giren kentler içerisinde en hızlı büyüyen kent" dedi.

KAPAK OLDU

Her zaman için İzmir'in vergi, ihracat, katma değer gibi ekonomik parametrelerde Türkiye'nin ikinci büyük kenti olduğunu söylediklerini hatırlatan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Daha geçtiğimiz hafta İzmir'in, ülkemizin en fazla vergi veren ikinci kenti olduğu açıklandı. Ama biz o zaman da İzmir'in rekabetinin diğer kentlerimiz ile birlikte değil, dünyanın diğer marka kentleriyle birlikte olduğunu söyledik. Dünya kentleri sıralamasında da Dubai, Londra, Washington gibi devleri geride bırakıp ikinci yükselen ekonomi olması bize gurur verirken, dünya kentleri ile yarıştığımızı bir kez daha gösterdi. Her fırsatta İzmir'i eleştirenlere, İzmir'in geride kalmasını veya yerinde saydığını söyleyenlere, Brooking Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan 'Global Metro Monitor 2014' Raporu net bir cevap oldu. Biz bundan sonra da İzmir'i bir dünya kenti ve marka kent yapmak için çalışacağız."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Brookings Enstitüsü İstanbul Türkiye İzmir Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Hititler Türk mü? Hititler günümüzde hangi devlet, millet? 1 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Şampiyonlar Ligi yarı final tek maç mı, rövanş var mı? 1 Mayıs Çarşamba Taksim'de hava nasıl olacak? 1 Mayıs 2024 Beyoğlu hava durumu Ankara amblemi, logosu mu değişecek, yeni logo ne olacak 2024?
500

Yorumlar (46)

osmanli mücahid:

Izmir de yasanilmaz cünki orasi yunanlasmis dinsiz Alevilerin sehri.

9
21
yanıtYanıtla
Buğra Mobil-ANDROID:

İzmiri gördük, kandırmayın kendinizi, Araştırna taraflı , Bildiğin gecekondu kasabası, hiç bir gelişme yok

7
14
yanıtYanıtla
uyan:

doğduğum ve büyüdüğüm şehir izmir yıllardan beri köy olarak kaldı siyaset sayesinde . . şimdi büyümeye başlamış birde ben görsem bunu. Aziz başkan daha kendi önündeki saat kulesındekı musluklar tamir ettirmekden acizdi . Yaz ayı haberiydi. . neyin buyumesı ? izmir bir köydür ve öylecede kalacaktır. göturen goturur bızde yasarız

14
6
yanıtYanıtla
Munzur daglari:

Türkiye icin gurur verici birsey Helal Izmirlilere. Eminim arkasindan da Dersim geliyordur :))

11
9
yanıtYanıtla
MustafaMobil-IOS:

Izmir deyim.. 1977 de ne ise hala ayni .... Ne gelismesi

6
13
yanıtYanıtla
cihan kaan:

iktidarın tüm engellemelerine rağmen

13
6
yanıtYanıtla
bucalı:

17 yıldır izmirde yaşıyorum 17cm ilerleme yok neye göre belirlemışler bunu çok merak ettim.

12
6
yanıtYanıtla
Aslı Ancı:

Gördük o AKP sayesinde gelişmiş belediyelerinizi(!). Daha İstanbul''''un merkezindeki İstiklal caddesini bile mezbelelikten kurtaramamış adam İzmir''''e laf atıyor. Rakam ortada, adam senin TÜİK gibi bir yerinden mi uyduruyor? Niye İstanbulda yaşanmak istenen 10 ilçeden 8 i CHP li? Niye hafta sonu oldu mu kendinizi Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Sarıyer''''e atıyorsunuz? Kalsanıza Ümraniye''''de Esenlerde? yazın niye kendinizi Muğla, İzmir''''e atıyorsunuz, gitsenize Trabzona, orda da deniz var.

13
4
yanıtYanıtla
ay yildiz kizi:

Nede olsa bunun burasi CHP, ellerinde AKP li Belediyelerin imkanlari ve yalakalari (Hirsizlari) olmamasina ragmen.

8
8
yanıtYanıtla
şakasınız:

izmirin başkanı aziz kocaoğlu , merkezi londra da bulunan ''CİTY MAYORS FOUNDATİON'' tarafından ayın başkanı seçildi ve bu ünvanı alan ilk türk belediye başkanı ama ak koyunların vatan hainlerinin korkulu rüyası oldu burada da havlayıp durmuşlar

14
2
yanıtYanıtla
Tüm 46 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title