Haberler

İzmir Büyümede Dünya İkincisi

ABD’li araştırma şirketleri Brooking Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan Global Metro Monitor 2014 Raporu ile dünyanın geçen yıl en hızlı büyüyen 300 metropolünün sıralaması açıklandı.

ABD'li araştırma şirketleri Brooking Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan Global Metro Monitor 2014 Raporu ile dünyanın geçen yıl en hızlı büyüyen 300 metropolünün sıralaması açıklandı. ABD'li araştırma kuruluşları Brookings Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan Global Metro Monitor 2014 raporuna göre İzmir, dünyanın en hızlı büyüyen 2. kenti seçildi. Zirvesinde Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özerk bir yönetim bölgesi olan Macau'nun olduğu listede İzmir'de 2. sırada yer aldı. Listeyi genelde Çin ve Türk şehirlerinin domine ederken, 300 şehir arasında Türkiye'den İzmir 2'nci, İstanbul 3'üncü, Bursa 4'üncü, Ankara ise 9'uncu yükselen ekonomisi olarak gösteriliyor.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in ne kadar büyük potansiyeli olduğunun bir kez daha dünya tarafından kabul edildiğini belirterek "İzmir yerinde sayıyor, geriliyor diyenlere bu rapor en güzel cevap oldu" dedi.

Raporda Çin ile birlikte Türkiye flaş ülke gösterilirken, Brookings Enstitüsü'nün internet sitesinden yapılan açıklamada; "Türk Lokumu (Turkish Delights) adı verilen Türkiye'deki gelişmenin ülkede yapılan yatırımlar nedeniyle olduğu belirtildi. Raporda, Avrupa ile Asya arasında köprü görevi gören Türkiye'nin, kısa zamanda gösterdiği ağır sanayiye yönelik yatırımların yanı sıra altyapı projeleri, yollar ve iş gücü oluşturmada öne çıktığı kaydedildi.

İZMİR DÜNYA KENTLERİYLE YARIŞIYOR

İzmir'in 2011 yılında yine Brookings Enstitüsü tarafından açıklanan raporda 4. sırada olduğunu hatırlatan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, açıklanan bu rapor ile birlikte İzmir'in gücünün ve büyük potansiyelinin bir kez daha kabul edildiğini belirtti. Demirtaş, Raporda 2013 ve 2014 yılları arasında İzmir'in Gayrisafi yurtiçi hasılasının % 2 arttığı, istihdam oranının % 6,6 arttığı, 2012-2013 aralığında altıncı yükselen ekonomi olduğu ve 2013-2014 yılları arasında ise dünya sıralamasında ikinciliğe yükseldiği belirtiliyor.

Araştırmaya göre İzmir; İstanbul, Ankara ve Bursa ile karşılaştırıldığında, % 6,6 ile en fazla istihdam oluşturan kent. Ayrıca İzmir % 2 büyüme oranı ile İstanbul ile birlikte Türkiye'den sıralamaya giren kentler içerisinde en hızlı büyüyen kent" dedi. Her zaman için İzmir'in vergi, ihracat, katma değer gibi ekonomik parametrelerde Türkiye'nin ikinci büyük kenti olduğunu söylediklerini hatırlatan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Geçen hafta İzmir'in, ülkemizin en fazla vergi veren ikinci kenti olduğu açıklandı. Ama biz o zamanda İzmir'in rekabetinin diğer kentlerimiz ile birlikte değil, dünyanın diğer marka kentleriyle birlikte olduğunu söyledik. Dünya kentleri sıralamasında da Dubai, Londra, Washington gibi devleri geride bırakıp ikinci yükselen ekonomi olması bize gurur verirken, dünya kentleri ile yarıştığımızı bir kez daha gösterdi. Her fırsatta İzmir'i eleştirenlere, İzmir'in geride kalmasını veya yerinde saydığını söyleyenlere, Brooking Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan "Global Metro Monitor 2014" Raporu net bir cevap oldu. Biz bundan sonra da İzmir'i bir dünya kenti ve marka kent yapmak için çalışacağız." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Brookings Enstitüsü İstanbul Türkiye İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Hititler Türk mü? Hititler günümüzde hangi devlet, millet? 1 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title