Haberler

İsrail Menşeli Renksiz Düzcama Damping Soruşturması

İsrail menşeli renksiz düzcamlar için, damping soruşturması açıldı.

İsrail menşeli renksiz düzcamlar için, damping soruşturması açıldı. Çin, Endonezya ve Hindistan menşeli sentetik ve suni devamsız liflerden ipliklerin ithaline ilişkin nihai gözden geçirme soruşturması açılmasını karara bağladı.

Ekonomi Bakanlığı'nın İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğler Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre Trakya Cam Sanayi. tarafından yapılan, İsrail menşeli "renksiz düzcamlar"ın Türkiye'ye dampingli fiyatlarla ihraç edildiği ve bu durumun yerli üretim dalında zarara neden olduğu iddiasıyla İsrail menşeli söz konusu ürün ithalatına karşı önlem alınmasını talep etti. Başvuru aşamasında sunulan delillerden, başvurunun yerli üretim dalını temsil niteliğine haiz olduğu anlaşıldı.

-DAMPİNG İDDİASI-

İsrail için normal değer hesaplamasında, ürünün en çok satışı bulunan 4 mm renksiz düzcama ait iç satış faturası kullanıldı. Şikâyet konusu ülkeden, Türkiye'ye gerçekleştirilen satışların ihraç fiyatının belirlenmesinde, şikayet konusu ürünün normal değerinin hesaplanmasında kullanılan döneme ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerinden elde edilen ağırlıklı ortalama ihraç fiyatı esas alındı. Normal değer ile Türkiye'ye ihraç fiyatı mümkün olduğu ölçüde aynı ticari aşamada karşılaştırıldı. İsrail menşeli şikayet konusu ürün için hesaplanan damping marjının ihmal edilebilir oranın üzerinde olduğu görüldü.

-ZARAR VE NEDENSELLİK İDDİASI-

İsrail menşeli şikâyet konusu ürünün ithalatının hem mutlak olarak hem de toplam ithalat içerisindeki payının 2010-2013 (Ocak-Eylül) dönemi arasında artış eğiliminde olduğu tespit edildi. Şikayete konu üründe tüketimin artmasına karşın, dampingli olduğu iddia edilen ithalattaki artış nedeniyle yerli üretim dalının büyüyen pazarda pazar payını artıramadığı buna karşın şikayete konu ülkenin pazar payını zarar inceleme dönemi içerisinde arttırdığı belirlendi. Yerli üretim dalının stok miktarı, kapasite kullanım oranı ve karlılığı gibi bazı ekonomik göstergelerinde zararı ortaya koyacak olumsuz göstergelerin ortaya çıktığı değerlendirildi.

Şikâyete konu ülke menşeli ithalatın yerli üretim dalının fiyatlarını 2013 (Ocak-Eylül) döneminde kırdığı tespit edildi. Başvuru aşamasında sunulan deliller ve ithalata ilişkin resmî istatistikler esas alınarak yapılan tespitler ışığında, dampingli olduğu iddia edilen ithalatın yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde zararı ortaya koyacak olumsuzluklara yol açtığı değerlendirildi.

-KARAR-

Yapılan inceleme sonucunda; başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu'nca, İsrail menşeli 4 mm renksiz düzcam için, damping soruşturması açılmasına karar verildi.

Diğer tebliğe göre yerli üretici tarafından Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya ve Hindistan menşeli sentetik ve suni devamsız liflerden ipliklerin (kesik elyaf ipliği) ithalinde halen uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine yol açacağı gerekçesiyle bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması istemiyle başvuruda bulunuldu.

Önleme tabi ürün olan sentetik ve suni devamsız liflerden ipliklere (kesik elyaf ipliği) yönelik, 12 Ocak 2009 tarihli ve İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ ile Endonezya ve Hindistan menşeli sentetik ve suni devamsız liflerden iplikler (kesik elyaf ipliği) ithalinde dampinge karşı kesin önlem konulmuştu. Bu kapsamda, Çin menşeli olanlar için kilo başına 0,49 dolar ile 0,80 dolar arasında değişen tutarlarda; Endonezya menşeli olanlar için 0,23 ile 0,40 dolar arasında değişen tutarlarda; Hindistan menşeli olanlar için ise 0,29 ile 0,39 dolar arasında değişen tutarlarda dampinge karşı önlem uygulanıyor.

Bir nihai gözden geçirme soruşturmasının açılabilmesi için yeterli bilgi, belge ve delillerin bulunduğu anlaşıldığından, İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu tarafından Çin, Endonezya ve Hindistan menşeli söz konusu ürün için Yönetmeliğin 35. maddesi çerçevesinde bir nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verildi. Başvuruya konu Çin, Endonezya ve Hindistan menşeli sentetik ve suni devamsız liflerden ipliklere (kesik elyaf ipliği) yönelik yürürlükte bulunan mevcut önlemler, Yönetmeliğin 35. maddesi gereğince, soruşturma sonuçlanıncaya kadar yürürlükte kalmaya devam edecek. Soruşturma, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü (Genel Müdürlük) tarafından yürütülecek.

-GEÇİCİ ÖNLEM ALINMASI VE ÖNLEMLERİN GERİYE DÖNÜK UYGULANMASI-

Soruşturmalar süresince geçici önlem uygulanması kararlaştırılabilecek ve kesin önlem geriye dönük olarak uygulanabilecek. Önlemlerin uygulanmasında başlamış işlem kavramı ve istisnası bulunmayacak. Soruşturma, bu Tebliğin yayımı tarihinde başlamış kabul edilecek.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Trakya Cam İsrail Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title