Haberler

İKKB'den Medeni Kanun İmza Kampanyası

Güncelleme:

İKKB Genel Koordinatörü Nazan Moroğlu, Ankara'ya ve yerel otoritelere zihniyet değişikliği çağrısında bulundu.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Türk Medeni Kanunu'nun uygulanmasında yaşanan aksaklıklar konusundaki görüşlerini paylaşmak amacıyla 2 Aralık günü basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Toplantıda, Medeni Kanun'un kabulünün laik hukukun ve demokratikleşmenin ilk adımı olduğunu vurgulayan Nazan Moroğlu, günümüzdeki uygulamalarla bu kanunla ilgili kazanımların yok sayıldığı konusundaki kaygılarını dile getirdi. Medeni Kanun ile resmi nikah, tek eşlilik, evlilik yaşı, kız ve erkek çocuklara eşit miras hakkı, boşanmada eşit haklar ve hakim kararı ile boşanma gibi hakların güvence altına alındığını vurgulayan Nazan Moroğlu, politikacıların ve yöneticilerin bu kanunu yok sayan açıklamalarını eleştirdi.

Resmi nikah dışı evliliklerin meşru görüldüğünü, basının çok eşliliği meşru gösteren yayınlar yaptığını ve çocuk yaşta evliliklerin azalmadığını ifade eden Moroğlu, kadın haklarının yasal mevzuatların ötesinde uygulamalarla güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

Nazan Moroğlu, Ankara'ya ve yerel otoritelere çağrıda bulunarak; "Kadın erkek eşitsizliğinin bir demokrasi meselesi olarak ele alınmasına ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik zihniyet değişikliğine acilen ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

19. Milli Eğitim Şurası'na dikkat edilmeli


Toplantıda söz alan İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği kurucusu ve Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Necla Arat ise Medeni Kanun'un getirdiği olumlu hakların laik eğitim düzeni yok olduğu takdirde uygulanamayacağını vurgulayarak şunları söyledi:

"19. Milli Eğitim şurasına dikkat etmek gerekiyor. Şura'nın talebi, yuvalardan başlamak üzere ilköğretimin tüm sınıflarında din derslerinin olması yönünde. Bunun yanı sıra velilerin istemediği gerekçesiyle karma eğitimin sonlanması, kız ve erkek okullarının ayrı olması isteniyor. Bir de turizm meslek yüksek okullarında içki hazırlama ve kokteyl hazırlama derslerinin müfredattan kaldırılması talep ediliyor. Bunlara tek tek bakıldığında her zaman savundukları gibi "ayrıntı" deniliyor. Ancak bu ayrıntılar büyük bir orman yangınını başlatabilirler."

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

İstanbul Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title