Haberler

Ünlü bankalardan Merkez Bankası yorumu: Politika değişmeyecek ama enflasyon ve faiz artacak

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'ndaki görev değişimi sonrasında HSBC, Morgan Stanley ve JPMorgan gibi ünlü bankalar yayımladıkları notta, Merkez'in para politikasında değişiklik beklenmediğine ancak enflasyon ve faizde artış yaşanacağına işaret edildi.

Merkez Bankası'nda cuma gecesi görevinden affını isteyen Hafize Gaye Erkan'ın yerine Fatih Karahan'ın getirilmesi sonrasında İngiliz bankası HSBC, Merkez'in para politikasında değişiklik beklenmediği ve yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı yönlü revize edilebileceği yönünde bir not paylaştı.

Bloomberg'in aktardığına göre HSBC ekonomistlerinden Melis Metiner'in "Yeni merkez bankası başkanı, aynı politika" başlıklı notunda Merkez Bankası'daki başkanlık değişiminin para politikası üzerinde neden olacağı etkisi yorumlandı.

"MERKEZ'İN PARA POLİTİKASI AYNI KALACAK"

Merkez Bankası'nda yaşanan değişimin para politikasında herhangi bir değişime neden olmayacağı belirtilen HSBC değerlendirmesinde Merkez'in sıkılaştırma sürecinin geçen ay sona erdiği ve 2024 süresince politika faizinin sabit kalmasını beklediklerine yer verildi.

"ENFLASYONDA ARTIŞ GÖRÜLECEK"

HSBC değerlendirmesinde Türkiye'nin enflasyon görünümü hakkında risklerin görüldüğü ve manşet enflasyonun 2024l sonuna kadar TCMB'nin yüzde 36'lık tahmininin üzerinde yüzde 45'e kadar ılımlı bir seviyeye gelmesi beklendiği kaydedildi.

Bankanın notunda Merkez Bankası'nın yeni enflasyon raporunu 8 Şubat'ta paylaşacağı hatırlatılarak "Yıl sonu tahmininin yukarı yönlü revize edilebileceğini düşünüyoruz. Yakın vadede piyasaların odak noktası, makro ihtiyati politika çabaları, likidite önlemleri veya potansiyel mali sıkılaştırma da dahil olmak üzere politika yapıcıların uygulamaya koyduğu diğer sıkılaştırma önlemleri olacak." denildi.

"POLİTİKA DEĞİŞMEZ, FAİZ ARTABİLİR"

ABD'li Morgan Stanley'in yayımladığı notunda da Merkez Bankası Başkanı'nın Fatih Karahan olması sonrası Merkez'in para politikasıyla ilgili yapılan tahminlerde değişim beklenmediği ancak faiz indirimi yerine artışının görülebileceği belirtildi.

ABD bankasının notunda "2019 ve 2021'deki geçmiş başkan değişikliklerinden farklı olarak bu değişim, politika yönünde bir değişikliğe veya daha düşük faiz oranlarına yönelik siyasi bir tercihe işaret etmiyor." denildi.

Merkez'deki başkan değişiminin para politikasında devamlılığı sürdüreceğine işaret eden Morgan Stanley notunda, Merkez Bankası'nın Başkan Karahan döneminde enflasyonla mücadeleye öncelik veren geleneksel para politikası çerçevesini sürdürmesi beklendi.

Gaye Erkan'ın yerine Fatih Karahan'ın Merkez Başkanı olması JPMorgan tarafından ise olumlu bulundu, kurum notunda "Faiz indirimi yerine faiz artışı daha muhtemel." denildi.

Haberler.com / Selahattin Demirel - Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Morgan Stanley Merkez Bankası Türkiye Finans Dünya Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (12)

mahmut:

Ekonomin düzelmesini istiyorsak 1 tl fazla verip yerli ürün tercih etmeliyz. Alternatifi olmayan ürünler için sözümüz yok...

70
36
yanıtYanıtla
muhammet ali cihan:

Ekonominin düzelmesi için önce mazotun fiyatını düşürmen lazım! Serbest piyasa saçmalığı olan marketleri anlık denetlemen lazım çiftçiye destek vermen üretimi arttırman lazım! Yerli ürüne 1 lira fazla vermen bişey değiştirmez! Anca zengin kodamanımızı daha zengin yaparsın o kadar!

yanıt122
yanıt9
meko:

Şu kardeşinize yetkiyi verin dedi sizde verdiniz sonuç ortada Mahmut efendi kimsede suçu aramayın

yanıt53
yanıt2
sade vatandaş:

gaye hanım merkez bankasından giderken babasını oradan almayı unutmamıştır umarım çünki amerikaya gittiğinde oradaki bankada lazım olacak

54
27
yanıtYanıtla
Doğrucu:

Giren gene borsadakilere girdi :)) neden cuma kapanıştan sonra istifa ediyor? Milletin eline verdiler pazartesi ortalık kan gölü olcak ???? gene milleti çarptılar.. pazartesi makas kesiciler bile kesmeyecek milletin zararı çok büyük olcak.. gene yaptılar yapacaklarını

20
24
yanıtYanıtla
delidolu :

Bu ülkede borsaya para yatıracağıma gider Kıbrısta rulete yatırırım daha cok kazanma şansım olur

yanıt19
yanıt9
meko:

Yap boz tahtası oldu 4 senede 5 merkez başkanı değişimimi olur.

34
7
yanıtYanıtla
osman Öztürk:

Bence merkez bankasını kapatalım gitsin.Hatta diğer bankaları da kapatalım,faize de çözüm olmuş olur.

yanıt15
yanıt2
Hüseyin Civelek:

Ancak ve ancak Türkiyenin kanını emen yüzde 20 lik kesimi eleyerek kurtulabilir.

23
5
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Politika değişmeyecek ama Enflasyon ve faiz artacak. ee ne oldu şimdi , hani faiz artınca Liraya talep gelecek ve kur düşecekti. Liranın değerlenmesini , enflasyonun düşmesini sağlayamadılar diye hepsi gönderiliyor mu , olur ama seçimden sonra..

7
1
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title