Haberler

Hisarcıklıoğlu: "İleriye Bakmak Lazım"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Amerika Birleşik Devleti’nin dünyada tekrar üretim üssü olacağını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Amerika Birleşik Devleti'nin dünyada tekrar üretim üssü olacağını söyledi.

Hürriyet Bölge Buluşmaları toplantısında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyada son 10 yılda 4 büyük dönem yaşandığını kaydetti. 2002 yılında itibaren bütün dünyada artan bir sermaye gördüklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Para bollaştığı zaman parayı rahatça bulmaya başladığın zaman harcamaya başlıyorsunuz. 2008'de kriz oldu bu yüzden. 2008-2009 Dünya kriziyle birlikte azalan kaynakları görüyoruz. Daha sonra ben buna ekonomide karantina döneminin başladığını ifade ediyorum. Karantina döneminde hızlı aşağıya doğru kaynaklar azalmaya başladı. Artık Dünya'da sermaye akımının aşağıya indiğini hep birlikte gördük. Küresel Dünya'da dengesizlik azalmaya başladı. Cari açık veren ülkeler ve cari fazla veren ülkeler birbirine yaklaşmaya başladı. Önümüzdeki dönem Dünya'da para bol olmayacak. Dünya'daki ikinci bir ezber daha bozuluyor. Azalan enerji kaynağı derken yeni bir enerji kaynağı keşfettik. Türkiye olarak uluslararası platformda Güney Doğu ve Trakya'a rezervlerimiz var."

ABD'nin yeniden Dünya'nın üretim üssü haline geleceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Amerika dışarı gitmiş üreticisine gelin bizde yatırım yapın diyorlar. ABD girişimcileri Çin'e, Meksika'ya giderken şimdi yeniden Dünya'daki üretiminin şekli değişecek. Üçüncü olarak Dünya ticaretinde yeni bir harita oluşuyor. Amerika eksenli baktığınız zaman ABD, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere Dünya var olduğu günden bugüne kadar üretime hakim olmuşlardır. Dünya ekonomisinin yüzde 51'ini gelişmekte olan ülkelerde şekillendiriyor. Gelişmiş ülkeler ise boş durmuyor. Yeni bir alan oluşturuyor. Dünya ticaret haritası şekillendiriliyor. Biz, Avrupa birliğine girmeye çalışırken yeni bir Dünya devi doğmaya başlıyor. Avrupa onun için çok önemli. Biz bu zincirin dışında kalırsak bize kalan Pazar Rusya, Çin, Hindistan, Orta Doğu ve Afrika'dadır. ya pazarın içinde ya da pazarın dışında olacağız. Yaşamımızdaki 3 standartları tek haline getiriyorlar."

Türk halkının refahı için Avrupa Birliği sürecinin önemli olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Zincirin halkasının içinde olmamız gerekiyor. Önümüzdeki Dünya'da para eskisi kadar bol olmayacak. İkinci olarak dünya ticaretinde kurallar değişecek. Üç, artık yeni bir enerji kaynağıyla karşı karşıyayız. Üç ana eksende bunları dikkate almak durumundayız."

"TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GELİŞMESİNE ÖZAL BÜYÜK ETKİ SAĞLAMIŞTIR"

Türkiye'nin ekonomisinin önünün açılmasında eski Başbakan Turgut Özal'ın büyük etkisi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin son 30 yılına bakmamız lazım. Rahmetli Özal'ı anmadan geçebilmemiz mümkün değildir. Gerek ekonominin önünün açılmasında, serbest piyasanın önünün açılmasında, kapalı ekonomiden, açık ekonomiye geçme, aslında toplumumuzda müthiş bir başlangıcının önünün açılması oldu. Türkiye'de değişimin ana noktası orada başlıyor. Hepimiz bunu beraber yaptık."

Geçmişi bilmeden geleceği bilmenin mümkün olmadığını anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "İhracatımız sadece 3 milyar dolardı. Türkiye'de o yıllar 5 tarım ürünü satılıyordu. Bugün 152 milyar dolara geldik. O zaman fındık ve pamuk en önemli ihracatlarımızdı. Bugün Dünya'ya otomobil ve beyaz eşya satıyoruz. Bunu Özal sektörü yani biz yaptık. Türkiye'de o günlerde sadece beyaz eşya sadece 2-3 marka üretiliyordu. Allah'a binlerce şükür bize petrol, doğalgaz vermedi ama müthiş bir girişimcilik ruhu vermiş. Bugün Avrupa'da satılan her 3 televizyondan birini biz üretiyoruz. Müthiş bir başarı hikayesidir. Bunu biz yaptık." Son 10 yılda Anadolu'nun müthiş bir patlama yaptığını anlatan

Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Artık Anadolu'da güçlü bir sanayi oluşmaya başladı. Anadolu girişimcisi sesini çıkarmaya başladı. Bugün Türkiye'nin ihracatını kobiler yapıyor. Bütün Dünya'ya mal satar hale geldik. Son yılda mali istikrar sağladık. Tarihimizde görmediğimiz bütçe açığımız aşağıya doğru iniyor. Türkiye'de müthiş bir değişim var. Cari açığı önümüzdeki dönemde çözmemiz lazım. Her gün cari açık bizim için problem olmaya başlıyor. Her ay 5 milyar dolar sıcak paraya ihtiyacımız var. Onun içinde Türkiye'nin cari açığını azaltacak stratejiklere ihtiyacı var."

Hisarcıklıoğlu, eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile ilginç bir diyalog yaşadığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bundan 1 buçuk yıl önce sayın Cumhurbaşkanımızla İngiltere kraliçesinin sarayında bir yemekteydik. Yanıma eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw oturdu ve Türkiye'nin yaptığı başarıları anlattım. Bunları kendisine anlatmamam gerektiğini ve bildiğini belirtti. Nereden biliyorsunuz dediğimde ise bana evinde çamaşır makinesi, buzdolabı ve fırınının Türk malı olduğunu söyledi. Bugün Avrupa'da satılan dört beyaz eşyadan birisini, her üç televizyondan birisini biz üretiyoruz. Bu müthiş bir başarı hikayesidir."

DEMİRYOLUNUN ÖNEMİ

Yük taşımacılığında en önemli rolün demiryolu olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Şimdi sadece üniversite olması olmuyor. Sanayi ve üniversite beraber işbirliği yapması lazım. 1 cep telefonu 20 ton saça eşdeğer. Biz, bir cep telefonu alabilmemiz için 20 ton sac görmemiz lazım. 100 gramlık telefonluk alabilmek için 20 ton sac gönderiyoruz. Aslında teknoloji bize bir avantaj sağlıyor. Bizim gibi sermayesi az olan toplumlar için ileri teknoloji müthiş fırsat sunuyor. Bizim ihracat pazarlarını hızla artırmamız lazım. Dışarıya doğru açılabiliyor olmamız lazım. Bursa, Kocaeli, İzmit ve İzmir ihracatının büyük bir bölümünü Avrupa'ya yapıyor. Mal parası olana satılır. Konya yüzde 33, Kayseri yüzde 39, Gaziantep yüzde 29 Avrupa'ya mal satıyor. Dünya'nın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz. Demiryolunu muhakkak gündeme getirmemiz lazım. Yük taşımacılığında en önemli rol demiryoludur. Samsun'da dahil olmak üzere bütün hatların yüklerini tarifeli hatla yurtdışına gönderelim."

"YAŞANAN SIKINTILARIN FARKINDAYIZ"

Türkiye'nin son 10 yılda lojistik endeks bakımından 12 basamak yukarıya çıktığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Allah'a çok şükür, devletin çeşmesinden su içmedim. Biz de maaş yok. Kendi cep telefonumuzu kullanırız. Topluma hizmet için çalışırız. Rıfat baba kapıları tuttu derler. Sanki para bize geliyor. Son 6 yılda Türkiye'de lojistik endeksinde 12 basamak yukarıya çıktı. Sıkıntılarımız var. 180 gün Ankara dışında yatıyorum. 81 illerin hepsini ziyaret ediyoruz. Yaşanan sıkıntıların farkındayız. İyi olacak derseniz iyi olur, kötü olacak derseniz kötü olur."

"GİRİŞİMCİLER YURT DIŞINDA YATIRIM YAPMALI"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ümitsizliğin bize yakışmayacağını belirterek şöyle konuştu: "Gelecek bugünden daha iyi olacak. Neyi beklersen onu görürsün. İyi bekle, iyi gör. İşin dolu tarafına bakarım. Eksik olan tarafı var mı bardağın, var. Benim bir hayalim var. Türk özel sektörü olarak artık kabımıza sığmıyoruz. Anadolu'yu üretim üssü haline getirdik. Türk girişimcisiyle, sermayesi, parası pulu olmayan insanlarla yaptık. Şimdi Türkiye bölgede ve dünyada küresel güç olacaksa, sadece malı yurtdışına satarak hizmetleri ihraç ederek küresel güç olamaz. Hangi coğrafya hangi ürün için avantajlıysa, o coğrafyalarda Türk bayrağını dikiyor olmak lazım. Girişimcinin yurt dışında yatırım yapıyor olması lazım. Yurtdışında yatırım yapmadan o ülkelerde etkinliğimizi, sayımızı, gücümüzü artırmamız mümkün değil."

TOBB olarak bu kapsamda Filistin'de yeni bir sanayi bölgesi kurma adına çalışmalara başladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Niye Filistin? Huzurun olmadığı yerde ticaret olmaz, ticaretin olmadığı yerde zenginlik olmaz. Zengin olmak istiyorsan, tek ilacı var; ticaretin önündeki engeli kaldıracaksın. Ticaret huzur ister. Bölgende huzur yoksa, ülkeler arasında kavga varsa sen huzur bulabilir misin? Bölgedeki huzura bizim de yapacağımız katkı var. Filistin-İsrail arasında kalkınmışlık noktasında uçurum var. Filistin'de üretilen malları tüm dünya, ABD'den Japonya'ya kadar sıfır gümrük ve sıfır kotayla alıyor. Bu kapsamda gerek 10 bin Filistinli kardeşimize iş imkanı sağlamak için gerek bölgedeki avantajı kullanmak için TOBB olarak Filistin'in Jenin bölgesinde yeni bir OSB kurulması için çalışmaya başladık. Orada Türk yatırımcısı olacak, Türk bayrağı dalgalanacak, Türkçe konuşulan sanayi bölgesi olacak. Günlük işlere çok kapılıp kalmayın. Önünüze bakarsanız ileriyi göremezsiniz. İleriye bakmanız lazım. İleri için ise bir şey çok önemli; ancak bir ve beraber olursan rahmeti görürsün. Herkes ayrı baş çekerse o zaman rahmeti göremezsin arkadaş. Herkes bir ve beraber olacak. Nasıl olacak Başkan? Allah bize beyin vermiş. İstese hepimiz aynı şeyi düşünürdük. Hepimiz ayrı düşünelim diye beyin vermiş. Biz düşünebiliyoruz. Hepimiz ayrı düşüneceğiz, doğal. Ayrı düşündüklerimizi masanın üzerine getirip orta yolu hep beraber bulacağız. Orta yolu hep beraber bulduğumuz zaman sırt sırta vereceğiz. Sırt sırta verirsek son 30 yılda yapmış olduğumuz başarıyı engelleyebilecek kimse yok. 30 yılda yaptıklarımız ortada. 3 milyar dolar ihracattan 160 milyar dolar ihracata geldik. Bütün dünyaya mal satar hale geldik. Türkiye 10 büyük ekonomisi arasında olacak diye hedef var. 30 yılda yaptıklarımız ortada. Bizim önümüzde tam 7 ülke var. Önümüzde de 9 yıl var. Bu 9 yılda Türk özel sektörü olarak bunu başarabilir miyiz? Allah hepimizin yolunu açık etsin." - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Filistin Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title