Haberler

"Girişimcilere Ticari ve Ekonomik Aktarımlar" Paneli

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kalsın:  "Ülkemizde kendi hesabına çalışan kadınların oranı bugün 100 kişide 10 düzeylerinde..."  "Bir toplumun yarısı, görünmez engellerle karşıla...

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, Türkiye'de kendi hesabına çalışan kadınların oranının 100 kişide 10 düzeylerinde bulunduğunu belirterek, "Bir toplumun yarısı, görünmez engellerle karşılaşıyorsa orada iş verimliliği de toplumsal denge de olmaz" dedi.

Global Girişimcilik Haftası kapsamında, İTO koordinatörlüğünde faaliyetlerini yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu (İKGK) tarafından düzenlenen "Girişimcilere Ticari ve Ekonomik Aktarımlar" konulu panel, Balçiçek İlter moderatörlüğünde İTO'da gerçekleştirildi.

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kalsın, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, girişim yapmaktan ve risk almaktan çekinilmemesi ve potansiyellerin farkına varılması gerektiğini belirterek, ülke ekonomisinin ilerlemesi ve kişisel hedeflerin gerçekleşmesinin bunlara bağlı olduğunu söyledi.

Girişimcilikle ilgili bazı sıkıntıların var olduğunu anlatan Kalsın, "Bir kere risk almaktan kaçınıyoruz. Hata yapmaktan korkuyoruz. Oysaki önemli olan hata yapmamak değil, yapılan hatalardan ders çıkartmaktır. Ben şirket kurup batırmış bir insanla çalışmayı, onu işe almayı tercih ederim. Çünkü şunu biliyorum ki hata yapmış insan, en büyük dersi almıştır" diye konuştu.

Toplumun geneline bakıldığında ekonomik risklerin kolay kolay sırtlanılmadığına işaret eden Kalsın, Türkiye'de her 100 kişiden sadece beşinin girişimci olduğunu, bu oranın Avrupa'da yüzde 12, ABD'de yüzde 11 düzeylerinde bulunduğunu aktardı.

Gökhan Murat Kalsın, girişimcilikle ilgili daha alınacak çok yol olduğunu vurgulayarak, kendi işini yapabilme becerisini gösterebilmek için geçmişe göre çok daha büyük avantajlar bulunduğunu kaydetti.

Daha fazla kadının iş dünyasına çekilmesi gerektiğini belirten Kalsın, "Ülkemizde kendi hesabına çalışan kadınların oranı bugün 100 kişide 10 düzeylerinde. Erkeklerdeyse bu oran yüzde 20'nin üstünde. En azından erkek nüfusun sahip olduğu bu oran yakalanırsa, Türkiye'de kadının öncü olduğu bir ekonomik ivme yaşayabiliriz. Bir toplumun yarısı görünmez engellerle karşılaşıyorsa orada iş verimliliği de toplumsal denge de olmaz" değerlendirmesinde bulundu.

"Grişimcilik, rekabet gücü kazandırır"

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, panelde yaptığı konuşmada, girişimciliğin bireysel ve toplumsal olarak sahip olunan imkan ve kaynakların nasıl kullanılacağıyla ilgili bir konsept olduğunu dile getirdi.

Girişimciliğin bireylerin ve toplumların ihtiyacı olan yeni iş alanları ve istihdam oluşturması dolayısıyla önemli olduğunu ifade eden Ekren, yeni iş fikirlerinin gelişmesine fırsat sağladığı için özel bir önem taşıyan girişimciliğin yeni işletmeleri ekonomiye kazandırdığı için de kilit bir fonksiyonu bulunduğunu söyledi.

Ekren, girişimciliği sadece erkek egemen bir faaliyet alanı olmaktan çıkarıp kadınların sahip olduğu yetenek, bilgi ve tecrübeleri de bu alana dahil etmek gerektiğini vurgulayarak, inovasyon yetkinliği sağlaması dolayısıyla girişimciliğin, üretim ve yönetim süreçlerinde farklılık üretecek rekabet gücü kazandırdığını kaydetti.

FİBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, Endeavor çatısı altında girişimciliği özendirmenin ana gündem maddeleri olduğunu belirterek, iş dünyası liderlerinin de yer aldığı rehberlik ağı ile girişimcilerin potansiyellerini ortaya çıkarmalarına destek olduklarını ifade etti.

Girişimciliğin ekonomik gelişime önemli katkıları olduğuna değinen Özyeğin, sosyal girişimcilik konusunda kadınların çok daha fazla çarpan etkisi oluşturabileceğini söyledi.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Kalkınma Ajanslarıyla İşbirliği Daire Başkanı Mustafa Rumeli ise girişimcilikte erkek-kadın ayrımı olmayacağını belirterek, girişimcilerin sadece büyüyen bir ekonomide hedeflerini gerçekleştirebileceklerini dile getirdi.

"Refika'nın Mutfağı"nın kurucusu Refika Birgül de toplantıya katılan kadın girişimcilere kendi başarı hikayesini anlattı.

Etkinlik kapsamında, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu'nun 1. İl Kurul Toplantısı da gerçekleştirildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Gökhan Murat Nazım Ekren Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title