Haberler

Giresun'da faaliyetleri men edilen holding, Gümüşhane'de işletme ruhsatı aldı

Güncelleme:

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde atık havuzu yıkılan ve çevreye yayılan kimyasallar nedeniyle faaliyetleri men edilen holdinge ait başka bir şirketin Gümüşhane'de altın madeni kurmak için işletme ruhsatı aldığı ortaya çıktı.

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde Yıldızlar Holding'e ait Nesko Maden'in işlettiği maden ocağının 18 Kasım 2021 tarihinde atık havuzu yıkıldı. Burada toplanan kimyasal maddeler, çevreye yayıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı şirkete 12 milyon 71 bin 949 TL ceza keserek, şirketi faaliyetten men ettiğini duyurdu. Fakat daha sonra söz konusu şirketin süresiz men edilmediği, aynı alanda çalışmalarına devam ettiği ortaya çıktı. Üç yıl önceki maden faciasından ders çıkarılmazken aynı holdinge bağlı şirket, Gümüşhane'de altın madeni kurmak için kolları sıvadı.

FELAKETTEN BİR YIL SONRA YENİ RUHSAT VERİLDİ

Birgün gazetesinde yer alan habere göre; Yıldızlar SSS Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yıldız adına söz konusu maden ocağını kurmak için 12 Şubat'ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunuldu. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlayan maden ocağının, Gümüşhane'nin Kabaköy Köyü'nde bin 665 hektarlık alana kurulması planlanıyor. "Orman alanı" içerisinde kalan bölgedeki maden ocağı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından 21 Haziran 2022'de "işletme ruhsatı" verildiği aktarılıyor.

YERLEŞİM YERİNE 350 METRE UZAKLIKTA

Maden ocağının kurulmak istendiği bölge, Gümüşhane merkezine 20 kilometre mesafede. Alanın yaklaşık 630 metre yakınında Kabaköy Köyü Arzular Mahallesi bulunuyor. En yakın ev ise 350 metre uzaklıkta. Ayrıca ocağın açılmak istendiği alanın 450 metre yakınında "Öre Deresi", 650 metre uzaklığında da "Arap Deresi" bulunuyor.

Giresun'da faaliyetleri men edilen holding, Gümüşhane'de işletme ruhsatı aldı

TONLARCA ÜRETİM YAPILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

"Kapalı ocak işletmeciliği" verilen yöntemle üretimin yapılması öngörülen bölgede altın, gümüş, kurşun ve çinko madenlerinin çıkarılması planlanıyor. Kurulacak maden ocağında yılda tonlarca üretim yapılması öngörülüyor. Elde edilecek madenin Gümüşhane'nin Karamustafa Köyü'nde bulunan ve yine aynı şirkete ait olan Yıldız Bakır A.Ş. tarafından işletilen "zenginleştirme tesisi"ne gönderileceği ifade ediliyor. Elde edilecek madenlerinin satışının yapılıp ülke ekonomisine katkıda bulunulacağı kaydediliyor. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, Hazine'ye ait arazide kurulması planlanan madende günde 24 saat, üç vardiya şeklinde çalışılacak. Günlük üretim miktarı bin ton 497 kilogram olarak bildirilirken dinamitli patlatmaların da yapılacağı da kaydediliyor.

YÖRE HALKINA "İSTİHDAM" SÖZÜ

Proje tanıtım dosyasında, "İşletmede çalışacak olan işçilerin bir kısmı, yöre halkından istihdam edilecektir. Az da olsa bir istihdam sağlanarak yöre ekonomisine katkı sağlanabilecektir" deniyor.

"HEYELAN OLMAYACAK"

Burada 30 kişinin çalışacağı aktarılırken madenin denetimini yapan "teknik nezaretçi" sayısı ise yalnızca "bir" olarak ifade ediliyor. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, atıkların heyelan, erozyon gibi olumsuz durumlar ile karşılaşılmayacak şekilde depolanacağı iddia ediliyor.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Şebinkarahisar Gümüşhane Giresun Çevre Dünya Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (17)

halit kaktüs:

Yeteri kadar şartları sağladığı sürece neden sıkıntı olsun ki. Daha önce şartları sağlamadığı için men edilmiş, şimdi yine aynı şekilde sağlamasa yine men edilecek.

9
85
yanıtYanıtla
anti mizantropist:

"Bir göçük bir patlama bir heyelan bir kaç kişiden bir kaç yüz kişiye kadar insanlar öldükten sonra" bu kısmı yazmayı unutmuş olabilirsin. Ülkede Yeteri kadar "duygusal" şartları sağlayan ruhsat alabilir.

yanıt39
yanıt2
Mehmet Vatandaş:

Suyu toprağı zehirledin, çevreyi bitirdin men etsen ne olacak etmesen ne olacak. Zaten adam işini düzgün yapmadığı için men etmişsin tekrar ruhsat vermek neyin nesi

yanıt42
yanıt2
sade vatandaş:

şehirlerde kupon arsalar ülkede kupon madenler yaşayıp nefes alacağımız toprak bırakmadılar

yanıt22
yanıt2
sade vatandaş:

şebinkarahisarın ve memletimin bulunduğu kelkit vadisi doğudan daha çok ihmal edildiği halde beş para etmeyen milliyetçilikle geçinen sağ iktidarlara oy veriyor sağın diğer bir anlamıda sağmaktır işte bunlar onu yapıyor topraklarımızdaki zenginlikleri sağıyorlar size ise geride bıraktıkları tahrip olmuş bir doğa ve zehirli atıklar

yanıt12
yanıt3
Doğan Kemer:

Yok abi ya yok köstebek gibi ülkemi oyuyorlar buna nasıl kim niye izin veriyor işte cevap burada

41
4
yanıtYanıtla
anti mizantropist:

Bir ülkede devlet siyasi parti devletine dönüştüğünde; partiye bedeli ödenmek kaydı ile her şey mümkündür.

36
1
yanıtYanıtla
Pis FAKİR:

Bu holdingin Ordu da Zamantı madeni vardı orada 2011 den itibaren 2.5 yıl çalıştım izinleri yoktu ve gizlice siyanür kullanıyorlardı atık havuzları tamamen doluydu 1 kilo kadar toz siyanürü alarak valiliğe gittim bakkaldan almış muamelesi gördüm. İşten atıldım hak ettiğim halde tazminatımı bile vermediler olan bana oldu.

32
2
yanıtYanıtla
Özkan Bulut:

Sizin gibilere diyecek laf Yok ya

26
1
yanıtYanıtla
anti mizantropist:

Desene geliyor bir takdiri ilahi felaket daha bakalım burada kaç kişi ölecek.

22
1
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title