Haberler

Fransız İlaç Şirketinden Türkiye'ye Yatırım

Güncelleme:

Uluslararası ilaç şirketi Servier, Türkiye pazarına yönelik İrlanda ve Fransa'da üretilen ilaçların üretimini Türkiye'ye taşıma kararı aldı.

Uluslararası ilaç şirketi Servier, Türkiye pazarına yönelik İrlanda ve Fransa'da üretilen ilaçların üretimini Türkiye'ye taşıma kararı aldı. Şirket, bu karar kapsamında Türkiye'de gelecek 18 ay içerisinde 21 milyon kutu ilaç üretecek.

Konuya İlişkin CVK Park Bosphorus Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, vatandaşın sağlıkta en önem verdiği iki konudan birisinin ilaca erişim, diğerinin ise hastane ve doktorun bulunması olduğunu söyledi.

Bunların yanı sıra Türkiye'de ilaç üretimi, tıbbi teknolojinin yerlileştirilmesi, üretim kapasitesinin artırılması, sağlık turizmi, şehir hastaneleri gibi önemli konuların da bulunduğunu dile getiren gümüş, bu iki ana konunun altında 86 alt branşı ilgilendiren geniş bir yelpazenin de tartışılması gerektiğini aktardı.

Gümüş, bugün Türkiye'de ilaç harcamalarının 20 milyar liranın üzerine çıktığını kaydederek, Türkiye'nin Avrupa'da yedinci, dünyada 18'inci ilaç harcaması yapan ülke olduğunu, her geçen gün yeni ilaçların, yeni teknolojilerin, medikal anlamdaki değişimlerin görüldüğünü anlattı.

Sağlık endüstrisine ilişkin gerçekleştirilen reformlardan ve gelişmelerden bahseden Gümüş, "Biz tükettiğimiz ilaçların bir kısmını üretme kabiliyetine kavuşmalıyız." dedi.

Gümüş, ilaç sanayisinin yerlileştirilmesi kapsamında yapılan çalışmalar çerçevesinde plazma ürünlerin imaline yönelik başlatılan faaliyetleri anlatarak, Kızılay'ın kan bağışlarını koordine ettiğini, buradan ortaya çıkan plazmanın Türkiye'de işlenmesini ve buradaki ürünlerin uzun dönem alım garantisini hedeflediklerini bildirdi.

"PLAZMA VE AŞI ÜRETİMİNİN YERLEŞTİRİLESİNİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ"

"7+7 olmak üzere 14 yıla kadar geri alım garantisi ile plazma fraksiyon ürünlerinin önümüzdeki dönem Türkiye'de üretimi başlayacak. Şu anda son görüşmeleri yapıyoruz" diyen gümüş, bu ihalenin yakın zamanda yapılacağını söyledi.

Gümüş, "Türkiye, plazma fraksiyon ürünlerine yılda 1 milyar lira para ödüyor. 10 yıllık alım garantisi olduğunda bu teşvikle beraber bu ürünlerin Türkiye'de imalına yönelik önemli bir adım atmış olacağız. Burada yurtdışında firmalarla Türkiye'deki firmaların işbirliğini göreceğiz. Türkiye'de bu fabrikalar kurulmuş olacak. Burada hem plazma hem de rekombinant ürünler için önemli bir açılım göreceğiz." diye konuştu.

Bir diğer önemli açılımın aşı üretiminde olacağını aktaran Gümüş, Türkiye'nin yılda yaklaşık 200 milyon doalr aşıya bedel ödediğin, bunların da Türkiye'de üretimine yönelik çalışmalar yapacaklarını ve bunun da önünü açacaklarını aktardı.

Gümüş, sağlık teknolojilerinde kullanılan tıbbi malzemelerin, teknolojilerin Türkiye'de üretilmesine yönelik de uzun dönem alım garantileri ile yerlileştirme projelerinin hayata geçeceğinin altını çizdi.

MEA: TÜRKİYE'YE GÜVENRİYORUZ

Servier İlaç ve Araştırma A.Ş (Servier Türkiye) Genel Müdürü Philippe Mea, geçen yıl şirketin cirosunun yüzde 24'ünün Ar-Ge faaliyetlerine ayrıldığını belirterek, halihazırda onkoloji, kardiyoloji, metabolik hastalıklar, no¨ropsikiyatri ve romatoloji alanında 23 ilaç gelis¸tirdiklerini söyledi.

Türkiye 38 yıllık bir geçmişlerinin bulunduğunu anımsatan Mea, buraya yılda 10 milyon liradan fazla yatırım yaptıklarını aktardı.

Mea, "Servier I·lac¸ u¨ru¨nlerinden 5'i kendi endikasyon alanında lider konumdadır.
Tu¨rkiye'de her yıl yaklas¸ık 6 milyon hasta Servier I·lac¸ u¨ru¨nleri ile tedavi edilmektedir. Üru¨nlerinin tamamına yakınını Tu¨rkiye'de farklı tesislerde u¨retmek u¨zere yeni projeleri hayata gec¸iriyoruz. Buradaki şirketimizde 300 kişi çalışıyor." dedi.

Türkiye'de sağlık sistemine ve sektöre büyük yatırımlar yapıldığını ifade eden Mea, "Sadece sektörün değil ülkenin ekonomik gücü de bizim için önemli. Bizim için Türkiye ana vatan haline gelmiştir. Türkiye'nin 2023 planlarına destek olmak üzere bu ülkede üretime geçmeye karar verdik." diye konuştu.

İLK 18 AYDA 21 MİLYON KUTU İLAÇ

Mea, şu anda Türkiye'de Abdi İbrahim'in fabrikasında yıllık 6 milyon kutu ilaç ürettirdiklerini belirterek, Türkiye pazarına yönelik Fransa ve İrlanda'da ürettikleri ilaçların artık burada üretileceğini vurguladı.

Philippe Mea, şöyle devam etti:

"30 yıl önce Abdi İbrahim ile başlayan olumlu ilişkileri daha da güçlendirmeye karar verdik. Konya'daki İlko ile de yeni ve ümit vaat eden bir işbirliğine imza atıyoruz. Yaklaşık 11 milyon liralık ek yatırım yapılacak ve ek istihdam ortaya çıkacak. 21 milyon kutuya ek olarak her yıl 5 milyon kutu üretim yapılması planlanmaktadır. 2018 yılında Türkiye'deki toplam üretim kapasitemiz 32 milyon kutuya çıkacak. Komşu ülkelere ihraç ile bu rakam yukarıya çıkabilir. Servier Grubu olarak Türk mühendislere tamamen güveniyoruz. Türkiye ilerde yapılacak araştırmalar için pilot ülke seçilmiştir. Türkiye, medikal kalkınma konusunda ümit vaat ediyor."

"SATIŞLARIN YÜZDE 97'Sİ YEREL ÜRETİM OLACAK"

Gelecek 18 ay içerisinde üretimin Türkiye'ye talınacak kısmının burada satışan ürünlerin yüzde 97'sine denk geleceğinin altını çizen Mea, ayrıca yapılacak 11 milyon lira değerindeki ilave yatırımın yeni istihdam da oluşturacağını söyledi.

Mea, üretimi 5 milyon kutudan 32 milyon kutuya çıkardıktan sonraki aşamanın "ihracat" olduğunu kaydederek, dışardan bir ortakla nasıl ihracat yapacaklarını araştıracaklarını bildirdi.

Türkiye'deki cirolarının 200 milyon lira civarında olduğunu anımsatan Mea, bu cironun yüzde 97'sini Türkiye'de üretilecek ürünlerle elde edeceklerini aktardı.

YERLİ ÜRETİM ORTAĞI ABDİ İBRAHİM VE İLKO OLACAK

Servier'in yerli üretim ortağı İlko İlaç Genel Müdürü Hatice Öncel, bu önemli kararı şirketleri ve Türkiye adına memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, üretim tesislerinin işbirliğiyle doğan talebe her alanda cevap vereceğini ifade etti.

Diğer bir yerli üretim ortağı Abdi İbrahim'in Üst Yöneticisi (CEO) Süha Taşpolatoğlu ise anlaşma ile önceden beri devam eden işbirliğinin gelişeceğini kaydederek, "Türkiye için gerçekleştirilmesi istenen sanayi dönüşümüne katkıda bulunmak, otoritelerin açtığı yolda gitmek istiyoruz. İlk etapta Türkiye'nin üretim üssü haline geleceğini biliyoruz ve bundan dolayı büyük heyecan duyuyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Abdi İbrahim Eyüp Gümüş Türkiye Fransa Sağlık Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title