Haberler

Fındık Üretiminde Hava Sıcaklıklarının Etkisi İnceleniyor

Güncelleme:

Giresun Üniversitesi Fındık İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ali Turan, mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının fındık üretimine etkisini incelemek için bahçelerde çalışmalar yaptıklarını belirtti. Turan, fındık bitkisinin uygun koşullarda soğuklamaya ihtiyaç duyduğunu ve henüz tozlanma döneminde olduğunu ifade etti.

Giresun Üniversitesi Fındık İhtisaslaşma Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ali Turan, son dönemlerde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının fındık üzerindeki etkisini gözlemlemek için bahçelerde incelemeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Turan, AA muhabirine, son günlerdeki hava sıcaklıklarının, fındık için uygun olmadığını, fındık bitkisinin uygun koşullarda, belli süreler soğuklamaya ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Kasım-şubat arasının fındıkta tozlanma dönemi olduğunu ifade eden Turan, "Bahçeleri ve hava sıcaklıklarının bitki üzerindeki etkilerini yakından takip ediyoruz. Ocak ayındayız. Bahçe ziyaretleri yapıyoruz. Fenerlenme, püslerin uzayarak polen yaydığı dönemdir. Bazı bahçelerde henüz fenerlenmenin olmadığını, soğuklama ihtiyacının tam olarak karşılanmadığını gözlemliyoruz." dedi.

Turan, fındığın henüz tozlanma döneminde olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Daha önümüzde ocak, şubat ayları var. Şu anda net olarak fındıkla ilgili bir şey söylemek için erken. İklim böyle devam ederse, sıcak olursa, kar yağmasında sorun olursa sıkıntı yaşanabilir. Bahçeleri geziyoruz. Şu an için bir sorun yok ama iklim şartları böyle devam ederse yaşanabilir."

Kaynak: AA / Ekonomi

Giresun Üniversitesi Tarım Çevre Hava Durumu Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title