Haberler

Fed'in Tahvil Alımına Devam Kararı

GAÜN İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pekmez: "Bu karar ciddi beklentilere girmiş olan kesimleri şüphesiz memnun etmedi"

ADEM YILMAZ - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selahattin Pekmez, ABD Merkez Bankasının ( Fed ) tahvil alımlarında indirime gitmeme kararına ilişkin, "Beklentilerini ranta dönüştürmek isteyenlerin hevesleri yarım kaldı" dedi.

Pekmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fed'in iki gün süren toplantısının ardından varlık alımlarıyla ilgili yaptığı açıklamanın piyasaları oldukça etkilediğini belirtti.

Verilere bakıldığında ABD ekonomisinde işsizlik oranlarının düşme eğilimine girdiğini, imalat ve konut piyasasında ise nispi toparlanmaların görüldüğünü ifade eden Pekmez, şunları kaydetti:

"Fed'in açıklaması ve verilerdeki iyileşmeler birleştirildiğinde piyasaların ciddi beklentilere girdiği görülmekteydi. Bu beklenti elbette 85 milyar dolarlık varlık alımlarından tamamen vazgeçileceği yönünde değildi. Ancak en azından 15-20 milyar dolarlık bir azaltmaya gidileceği yönündeydi. Beklenen olmadı, Fed piyasaların beklentilerine göre değil, reel rakamlara göre karar verdi ve alımlarda herhangi bir indirime gitmedi" diye konuştu.

Piyasalara etkisi

Altın fiyatlarının uzun süredir dalgalı ve düşme eğiliminde olduğunu hatırlatan Pekmez, bu kararla altın fiyatlarında yüzde 3'lere varan artış gözlendiğini, benzer bir şekilde doların yüzde 2'leri aşan bir değer kaybına uğradığını söyledi.

Pekmez, avro-dolar paritesinin 1,34'lere çıktığını ve bunun daha da yükselerek 1,40 seviyelerini göreceğinin öngörüldüğünü aktardı.

Fed'in kararının bazı kesimleri memnun etmediğini vurgulayan Pekmez, "Fed'in kararı ciddi beklentilere girmiş olan kesimleri şüphesiz memnun etmedi. Beklentilerini ranta dönüştürmek isteyenlerin hevesleri yarım kalmış oldu. Aslında bu durum ABD ekonomisindeki kırılganlığın hala devam ettiğinin bir kanıtı olmaktan çok, Fed yetkililerinin geçiş döneminde aşırı hassas davranmalarından da kaynaklanıyor. Bu durum parasal politikalardan uzun vadede kalıcı sonuçlar elde edebilmek için akıllı bir davranış olarak görülebilir. Neredeyse tüm merkez bankalarının daima temkinli olmayı seçtikleri dikkate alınırsa, bunu da çok yadırgamamak gerekir."

ABD gibi bir ülkede işsizlik oranının yüzde 7,3'ten 6,5'e düşmesinin çok uzun vadeler gerektirmeyeceğine işaret eden Pekmez, işsizlik açısından bakıldığında da kararın sadece temkinli olma adına alınmış bir karar olarak nitelendirilebileceğini dile getirdi.

Konut piyasalarındaki iyileşmenin yavaş gitmesinin temkinli davranılması gerekliliğini biraz daha haklı kıldığını savunan Pekmez, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ancak bu güvercin tarzı politika sonsuza kadar sürecek değil. Dünya siyasi konjonktüründe ciddi değişmeler olmazsa büyüme rakamlarındaki endişeler ortadan kalkacak ve finansal genişleme politikasından yavaş yavaş vazgeçilecektir. Dolarda meydana gelen değer kaybının gelecekte de kalıcı olacağı kanaatindeyim. Özellikle Avrupa Birliği'nin (AB) kendi içerisindeki sıkıntılarına rağmen avronun dolar karşısında güçlü para olma yolundaki belirtileri devam etmektedir. Maalesef, altın fiyatlarındaki artışın kalıcı olduğunu söylemek mümkün değil. Altın kısa vadede riskli bir yatırım aracı olma özelliğini hala korumaktadır diye düşünüyorum." - Gaziantep

Kaynak: AA / Ekonomi

Gaziantep Üniversitesi Avrupa Birliği Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title