Haberler

Bernanke'nin Açıklamaları Piyasaları Olumlu Etkiledi

Güncelleme:

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Çakıroğlu "Bernanke'nin soru cevap kısmında yapacağı açıklamalar çok daha önemli olacak." dedi.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu, "Bernanke'nin soru - cevap kısmında yapacağı açıklamalar çok daha önemli olacak. Oynaklığın yüksek kalabileceğini hatırlatıyoruz" dedi.

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ABD Senatosu'nda gerçekleştirdiği sunumu değerlendiren Çakıroğlu, "Bernanke, yapıcı para politikalarının uzunca bir süre devam edeceği taahhüdüyle başlayan konuşmasında, varlık alım programındaki azaltımın açıklanacak ekonomik verilerin bir fonksiyonu olacağını vurguladı" dedi.

Bernanke'nin ekonomik verilerin Fed projeksiyonları dahilinde gerçekleşmesi durumunda varlık alim programının bu sene içerisinde azaltılabileceğini ve 2014'un ortalarında programın sonlandırılabileceğini ifade ettiğini belirten Çakıroğlu, şunları kaydetti:

"Bununla birlikte Bernanke, ekonomiye ilişkin açıklanacak verilerin tahminlerden uzaklaşması durumunda, Fed 'in geçici olarak varlık alımlarını artırabileceğini söyledi. Bernanke'nin ABD Senatosu'nda yapacağı konuşmaya ilişkin metin, Bernanke'nin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarla paralellikler taşırken, piyasaların metne verdiği tepki oldukça pozitif görünüyor.  Öyle ki Avro/Dolar paritesi 1,315 seviyelerine aşarken, altının ons fiyatı 1.299 dolar seviyelerine kadar yükseldi. Bununla birlikte ABD 10 yıl vadeli tahvilin getirisi yüzde 2,50 seviyelerinin altına gerilerken, gerek Avrupa borsaları gerekse ABD futurelarında yükselişler belirginleşmiş durumda."

Bernanke'nin açıklamalarının Türkiye piyasalarını da olumlu etkilediğini ifade eden Çakıroğlu, Dolar/TL kurunun 1,916 seviyelerine gerilediğini,  gösterge bononun bileşik faizinin yüzde 8,81 seviyelerine indiğini ve 10 yıl vadeli tahvilin yüzde 8,88 seviyelerinden işlem görüdüğü bilgisini verdi.

Öte yandan BIST-100 endeksindeki yükselişin de yüzde 1,2 seviyesinde olduğunu belirten Çakıroğlu, "Fed Başkanı'nın konuşma metni sonrasında piyasalarda görülen olumlu seyrin devam edip etmeyeceği 17.00'den başlayacak konuşmaya bağlı olacak. Özellikle soru - cevap kısmında Bernanke'nin yapacağı açıklamaların çok daha önemli olacağını hatırlatırken, oynaklığın yüksek kalabileceğini hatırlatıyoruz" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Ben Bernanke Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title