Haberler

Eskişehir-Afrika Kıtalararası İşbirliği Toplantısı

Güncelleme:

ETO'da aralarında büyükelçi, ateşe, müsteşar ve iş adamlarının bulunduğu Afrikalı heyet ile 'Eskişehir-Afrika Kıtalararası İşbirliği Toplantısı' gerçekleşti.

Eskişehir Ticaret Odası'nda (ETO) aralarında büyükelçi, ateşe, müsteşar ve iş adamlarının bulunduğu Afrikalı heyet ile 'Eskişehir-Afrika Kıtalararası İşbirliği Toplantısı' gerçekleşti.

ETO Yunus Emre Toplantı Salonu'nda düzenlenen programa, Nijerya, Fas, Senegal, Moritanya, Güney Afrika, Gambiya, Kenya, Gana, Fildişi Sahili, Gine, Benin, Uganda, Ruanda, Kongo, Nijer, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Zambiya, Etyopya, Güney Sudan, Sudan ve Burkina Faso'dan aralarında büyükelçiler, müsteşarlar, danışmanlar, maslahatgüzarlar ve bürokratların da bulunduğu 22 kişilik heyet katıldı. Toplantıda konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Afrika ile Eskişehir arasındaki bu buluşmanın ETO'nun küresel vizyonu ve uluslararası itibarının göstergesi olduğu söyledi. Afrika'nın sahip olduğu potansiyeller ve değerlerle 21'inci yüzyılın en önemli kıtası haline geldiğini ifade eden Güler, "Afrika, 1 milyarı aşkın nüfusu ve hızla büyüyen ekonomisi ile dünyanın ilgisini ve dikkatini çekmektedir. Zengin yer altı kaynakları, madenleri ve hızla gelişmekte olan ekonomisiyle Afrika, bir cazibe merkezi olmuştur. Ekonomi Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye, ihracatının yüzde 9,3'ünü ithalatının ise yüzde 3,7'sini Afrika ile yapmaktadır. Ülkemiz, yurt dışı yatırımlarının yüzde 3,6'sını ve yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin yüzde 18,1'ini Afrika ile gerçekleştirmektedir. Son 10 yıl içinde dünyanın en hızlı büyüyen 10 ekonomisinden 6'sı bu kıtadadır. Tüm bu rakamlar, Eskişehir Ticaret Odamızın gerçekleştirdiği toplantının önemini ortaya koymaktadır. ETO olarak Afrika'yı hem küresel vizyonumuzun yeni hedefi hem de üyelerimizin işbirliği kapısı olarak görüyoruz" dedi.

Eskişehir'in ticaret ve sanayisiyle yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın da yükselen cazibe merkezi olacak niteliği bulunduğunu kaydeden Güler, "Makine imalatı, havacılık sanayi, gıda, tekstil, yapı elemanları, maden, beyaz eşya sektörleri ile Eskişehir, Türkiye'nin ticaret ve sanayi şehridir. Eskişehir'den 2013 yıl sonu itibariyle yaklaşık olarak 2,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleşmiştir. Eskişehir'in Afrika kıtasında en çok ticaret yaptığı ülkelerin başında Cezayir, Mısır, Yemen, Güney Afrika ve Fas gelmektedir. 2014 sonu itibariyle Afrika ülkelerine Eskişehir'den 38 milyon 323 bin dolar ihracat yapılmıştır. Ancak görüldüğü gibi Eskişehir'in Afrika ile olan ticari ilişkileri henüz istediğimiz seviyede değildir. ETO olarak bu durumu tersine çevirmek, hem Afrika hem de Eskişehir ekonomisinin kazanacağı bir işbirliğine dönüştürmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Ardından konuşan Nijerya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ahmed Abdulhamid ise, Eskişehir ve Türkiye'nin Afrika için önemine değindi. Abdulhamid, "Eskişehir Türkiye'nin en eski şehirlerinden biri ancak sahip olduğu güzellikler ve altyapı Eskişehir'i en önemli şehirlerden biri kılıyor. Biz bu değerli toplantıyı organize eden Eskişehir için daha farklı bir noktada olacağız. Afrikalı ülkelerinin Türkiye'de bulunan diplomatlarıyla gerçekleştirdikleri toplantı, bizi Türkiye'nin iş dünyasına daha da yaklaştırıyor. ETO'ya burada bulunan tüm büyükelçilerine bu yolla ulaştıkları için ayrıca teşekkür ediyorum. Türkiye ve Afrika daha büyük bir ekonomik ilişkiye sahip olacak. Türkiye'nin Afrika bölgesine ilgisi giderek artıyor. Yerleşik diplomatlara olan ilgi de artarak yükseliyor. Türkiye ve Afrika arasındaki işbirliği bir kazan-kazan modeli üzerine dayanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Güler ve Abdulhamid, işbirliği protokolünü imzaladı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Metin Güler Eskişehir Nijerya Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title