Haberler

Erdemir, Arcelormittal Yüzünden 20 Milyon Lira 'Rekabet' Cezası Yedi

Türkiye'nin En Büyük Yassı Çelik Üreticisi Erdemir, Arcelormittal Ortaklığı Nedeniyle Rekabet Kurulu Tarafından Cezalandırıldı. Fransız Arcelor ile Hintli Mittal'in Birleşmesiyle Ortaya Çıkan Arcelormittal ile Ortaklığı 'Rekabete Aykırı' Bulunan Erdemir'e, 20 Milyon 114 Bin Lira Ceza Kesildi.

Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, ArcelorMittal ortaklığı nedeniyle Rekabet Kurulu tarafından cezalandırıldı. Fransız Arcelor ile Hintli Mittal’in birleşmesiyle ortaya çıkan ArcelorMittal ile ortaklığı ’rekabete aykırı’ bulunan Erdemir’e, 20 milyon 114 bin lira ceza kesildi. Yine aynı şirketle ortaklık nedeniyle Borçelik için de 2 milyon 400 bin lira ceza istendi. ArcelorMittal’e kesilen para cezası ise 1 milyon 226 bin TL oldu. Bu ortaklığın toplam faturası toplamda 23 milyon 743 bin TL’yi buldu.

Konuyla ilgili olarak 2 Nisan’da açılan soruşturmanın tamamlanması ile alınan kararda, ArcelorMittal Grubu ile Erdemir arasındaki ArcelorMittal Ambalaj’ın yüzde 25’lik hissesinin devrine ilişkin anlaşmadaki ticari anlaşmanın ve taraflar arasında rekabetçi davranışların koordinasyonuna yol açtığı belirtildi. Borusan Grubu ve ArcelorMittal Grubu tarafından ortaklaşa yönetilen Borçelik’te de, Erdemir’in sahip olduğu yüzde 9.34 hisse rekabete aykırı bulundu. Oybirliği ile alınan ve Danıştay yolu açık kararın gerekçesinin daha sonra tebliğ edileceği belirtildi. Bu durumda Erdemir’e 20 milyon 115 liralık cezasının 10 milyon 57 bin lirasını ArcelorMittal Ambalaj’a ortak oluşu, diğer yarısı da Borçelik’e ortak olmasından kaynaklandı.

Bu ortaklıklar bitsin

Kurul, ayrıca iki şirketin ArcelorMittal Ambalaj ile Borçelik’teki rekabete aykırı ortaklıklarına 12 ay içinde son verilmesi yönünde de karar aldı. Erdemir’in, ArcelorMittal Ambalaj Çeliği’nde yüzde 25, Borçelik’te de yüzde 9.34 payı bulunuyor.

Bu gelişme üzerine Erdemir yetkilileri, geçen yıl eylül ayında ArcelorMittal ve Borçelik’teki ortaklığı sonlandırma kararı aldığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Bu kararımızda bir değişiklik olmadı, Erdemir bu ortaklıkları bitirmek istiyor. Bu konudaki yaklaşım çok net. Rekabet Kurulu’nun vermiş olduğu cezayla ilgili olarak da gerekçeli kararın bize tebliğ edilmesini bekliyoruz. Karar bize tebliğ edilir edilmez, mümkün olan her türlü yasal yola başvuracağız."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title