Haberler

Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever: "İhracatımızı 152,5 Milyar Dolara Çıkardık"

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, ihracat rakamını 152,5 milyar dolara çıkardıklarını belirterek, "Hedefimiz milli gelirimizi 2 trilyon dolara, kişi başına geliri 25 bin dolara, ihracatımızı 500 milyar dolara, hizmet ihracatımızı da 150"...

Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, ihracat rakamını 152,5 milyar dolara çıkardıklarını belirterek, "Hedefimiz milli gelirimizi 2 trilyon dolara, kişi başına geliri 25 bin dolara, ihracatımızı 500 milyar dolara, hizmet ihracatımızı da 150 milyar dolara çıkararak Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden biri yapmaktır" dedi.

Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, memleketi Mersin'in Mut ilçesi Çınar altı Karacaoğlan parkında hemşehrileriyle bayramlaştı. Bayramlaşmanın ardından bir konuşma yapan Sever, " Türkiye'yi bütün sektör ve alanlarda 2002 yılındaki seviyesine göre mukayese ettiğimizde 3–4 kat mesafe kat edilmiştir. Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'ın yanında oluşturduğumuz hizmet ekibi olarak, sizlere hizmet etme ve hizmetkar etme noktasında verdiğimiz sözü de bugüne kadar tuttuğumuz için sizlerin huzurunda konuşabiliyoruz" dedi. Sever, sözlerine şöyle devam etti:

"Ülkemize baktığımız zaman 2002 yılından itibaren eğitim, sağlık, ulaştırma, sanayi, tarım, ihracat ve turizmde 10,5 senede hiç kimsenin hayal dahi edemeyeceği plan ve projeleri gerçekleştirdik. Geldiğimiz nokta itibariyle ekonomik güç olarak bugün Türkiye dünyanın en büyük 17. ekonomisi. 2002 yılında 36 milyar dolarlık ihracatımız vardı, bugün 152,5 milyar dolara çıkardık. Kişi başına gelirimiz 3 bin 500 dolar seviyesindeydi. 2012 sonu itibarıyla 10 bin 500 doların üzerine çıkmış durumda. Toplam milli hasılatımız 230 milyar dolardı 786 milyar dolara çıktı. Ama biz bunu kesinlikle yeterli görmüyoruz. Çünkü Türkiye'miz ve sizler çok daha iyisine layıksınız. Ulaştırma sektörüne baktığımız zaman 2002 yılına kadar yani 80 senede sadece 6 bin 100 kilometre duble yol yapılmıştı. Bizim yaptığımız çalışmalarla son 10 yılda 16 bin duble ilave yol yaptık. 2023 yılına kadar ise 36 bin kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefimiz milli gelirimizi 2 trilyon dolara, kişi başına geliri 25 bin dolara, ihracatımızı da 500 milyar dolara ve hizmet ihracatını da 150 milyar dolara çıkararak Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden biri yapmaya hedefliyoruz. Bu kapsamda da hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz."

"ULAŞTIRMA ALANINDA MUT VE MERSİN FAZLASIYLA PAYINI ALMIŞ DURUMDA"

Mut- Karaman duble yolu çalışmalarının son noktaya geldiğine dikkat çeken Sever, "Mut-Silifke yolunun da ihalesi yapıldı. Önümüzdeki yıllarda Mut-Silifke arasını da duble yola kavuşturmuş olacağız. Aynı şekilde Mut- Gülnar yoluyla ilgili etüt proje planlama çalışmaları devam ediyor inşallah önümüzdeki günlerde oranında ihalesini yapacağız. Mut-Ermenek yolunun da bazı kısımlarının ihaleleri yapıldı. Mut aynı zamanda önemli bir tarım merkezi. Türkiye'de baktığımız zaman tarım sektörüne ayrılan bütçe 2002 yılında 2 milyar TL iken bugün geldiğimiz noktada 9,5 milyar TL'ye çıkardık. Ülke genelinde böylesine güzel gelişmeler olurken Mut'umuzda her şey yolunda gidiyor. Çalışkan bir belediye başkanımızla Mut'a verilen tüm projeleri bir bir hayata geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz. Mut'ta Organize Sanayi Bölgesi kazandırmayı planlıyoruz. Sanayicilerin yatırım yapabilmesi açısından buranın ihtiyacı var. Mut Ticaret odasıyla birlikte çalışmalara başlandı. Yer tahsisi konusundaki sıkıntıları çözdük önümüzdeki dönemde onun da projesini hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.

MERSİN'E BÜYÜKŞEHİR HASTANESİ

2002 yılında Mersin genelinde sadece 2 milyon TL'lik tarım desteği verilirken bugün bu rakamı 85 milyon TL'ye çıkardıklarını söyleyen Sever, "Hayvancılık sektörün de 1 milyon TL'lik destek sağlanıyordu. Sadece hayvancılığa verilen destek 20 milyon TL'ye çıkmış durumda. Yani geçmiş yıllarda tüm Mersinlilerin almış olduğu tarım desteğini biz sadece hayvancılık desteğinde veriyoruz. 12 Eylül'de Başbakanımız himayesinde 13 ilde 13 adet Büyükşehir hastanesinin imza töreni yapıldı. Bunlardan bir tanesi de Mersin'de. Bu yatırım 650 milyon TL'lik bir yatırım. Bin 250 yataklı 500 adet doktor, bin 500 adet hemşire, 3 bin civarında sağlık teknisyeni toplamda baktığımızda 5 bin kişiye iş sağlayacak devasal bir proje. İnşallah bunu da hayata geçirdiğimizde Mersin'imiz Türkiye ortalamasının oldukça üstüne çıkmış olacak" dedi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mustafa Sever Türkiye Mersin Mut Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title