Haberler

Düşük Faizde Çok İddialıyız

Dd Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, Faiz Konusunda Çok Rekabetçi Olduklarını Söyledi.

DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, faiz konusunda çok rekabetçi olduklarını söyledi.

I. Bölüm: İki bölgede fiyatlar zor yükselir 

- Sizce kriz mortgage kredilerinden mi çıktı?

Mortgage işinde olan birisi olarak şunu söylüyorum, evet krizin bir bölümü mortgage ile alakalı olabilir ama bir o kadar da diğer krediler, kredi kartları ve şirket borçlanmaları var. Esas itibariyle; kredi vermek, bunun karşılığında bir menkul kıymet oluşturmak ve bunu satmak düzeneğinde bir problem oluştu.

- Merkez Bankası'nın faiz indirimine ne diyorsunuz?

Merkez Bankası bu sinyali zaten vermişti. Biz bu iki puan indirimi bekliyorduk. Faizlerin yüzde 12'ye geleceğini ve orada duracağını düşünüyoruz. Şubatta 1 puan indirim olacak ve daha fazla olmayacak.

Eren GÜLER YAZIYORKurdaki artış eskiden enflasyonu yukarı itiyordu ama bu sefer petrol ve emtialar aşağı geldiği ve hizmet fiyatları yerinde saydığı için faiz indirimi son derece doğru bir karar. Faizi indirdiler ve koydukları hedefe gidiyorlar.

- Neden yüzde 12?

Çünkü reel faizin de makul bir yerde durması gerekiyor. Bizce bu seviye de yüzde 4-5 seviyesi. Hedeflenen enflasyon yüzde 7 ise faiz de yüzde 12'ler civarında durmalı.

- Türkiye faizde biraz rekabetçi kalmalı diyebilir miyiz?

Ama şöyle bir düşüncemiz var. Tüm dünyada risk algılamaları nedeniyle çok sayıda dramatik iskontolu fırsatlar çıktı. Birçok özel sektör tahvilleri neredeyse bizim gecelik faizimiz kadar faiz veriyor. Dolayısıyla esasında alternatif çok. Biz faize yüzde 18 de desek yüzde 9 da desek ona bakarak yurtdışından bize bir para geleceğini sanmıyorum.

Yurtdışından bakan birisi olarak biz gelişmekte olan bir piyasayız ama artık yurtdışında da çok alternatif var. Mesela Amerika'da yüzde 10-12 kazanmak istiyorum derseniz size yüzlerce alternatif getiriyorlar. Bir sürü seçenek... Dolayısıyla burada yüksek faiz de olsa ben artık birisinin 'dur ben bu yüksek faizden yararlanayım' dyeceğini sanmıyorum.

- O devir geçti yani...

Aynen öyle. Dolayısıyla boşuna faizi yüksek tutmanın bir anlamı yok. Artık faiz farkı nedeniyle dışarıdan önemli bir para gelmeyecek. Bir de Türkiye'nin  büyüyebilmesi için döviz kurunun belli bir yerin altına gelmemesi lazım. Bu düşük faiz kurları da destekleyecekse desteklesin.

- DD Mortgage olarak hedefiniz nedir?

Geçen sene 200 kişiye kredi kullandırdık, bu sene büyük ihtimalle 1200 kişiye kullandırmış olacağız. Bu rakam çok büyük değil diyebilirsiniz ama son gelinen durumda bu rakam harika bir rakamdır. O kadar az konut kredisi veriliyor ki son dönemde... Biz önemli bir pazar payı aldığımız düşünüyoruz.

Tek bir şube ile, ağırlıklı internetten ve hiçbir reklam yapmadan bizim kadar iş yapmanın oldukça zor olduğunu düşünüyoruz.

- Şubeleşme hedefi var mı?

Mortgage işinde şubeleşmenin çok anlamı yok. Asıl olarak saha satış ekibimizi geliştireceğiz. Çünkü eğer iyi bir ürün ve iyi bir fiyatınız varsa siz müşteri ile bir şekilde buluşuyorsunuz zaten ve topu topu iki defa görüyorsunuz müşteriyi. Bir tanesinde anlatıyorsunuz diğerinde kontrat imzalanıyor.

Biz her bölgeye 15 dakika içinde laptoplu bir eleman gönderebiliyoruz.

- İstanbul dışı?

Biz 2008 sonunda aslında İzmir ve Ankara'ya, 2009'da Antalya ve Bursa'ya gidecektik ama yaşanan kriz nedeniyle bunu biraz erteledik. 2009 ikinci yarısında Ankara ve İzmir'de olacağız.

- En çok hangi tip kredi veriyorsunuz?

En çok ilk evimi almak istiyorum, ikincisi de ev alıp kiraya vermek istiyorum.

- En az?

En az üniversitelilere yönelik konut kredimiz. Onu çok iyi anlatamadık.

Bizim internet sitemizde birçok seçenek içerisinde kendinize en uygun ürünü bulabilirsiniz. Mesela bizde bir senaryo uygulaması var. Üç farklı senaryoya göre faiz oranları değişebiliyor.

- Neye göre?

Biz müşterilere tek bir fiyat vermiyoruz. Bizde bir fiyat aralığı var. Her üründe hem de.

Bu faizler dört beş şeye göre değişiyor. Mesela alacağınız evin yaşı ve niteliğine göre. Deprem bölgesinde mi, iskanı var mı... Eğer yeni imar yasasına göre yapılmış ve dokuz yaşın altında bir ev alacaksanız fiyat düşüyor mesela. Ayrıca kredi geçmişinize de bakıyoruz. Eğer hiçbir sorun yoksa, çok yüksek kredi kartı limitleriniz var ve buna rağmen faza kullanmıyorsanız faizinizi iyileştiriyorum. Ayrıca istediğiniz kredinin evin fiyatının içerisindeki oranına bakıyoruz. 100 liralık eve 90 lira kredi isterseniz fiyatı yükseltiyorum. 20 lira derseniz fiyatı düşürüyorum.

Ayrıca siz ödeyebileceğiniz peşinatı, evinizi gelirini giderini girerek sizin satın alabileceğinizi en uygun fiyatlı evi de hesaplıyor. Aylık taksitleri toplam fiyatı hepsini görebiliyorsunuz. Bizim sitemiz üzerinden diğer bankalar ile karşılaştırma yapmanıza da olanak tanıyoruz.

- En düşük konut kredi oranı ne kadar?

Şu anda yüzde 1.44.

- En düşük krediyi biz veriyoruz diyebiliyor musunuz?

Genelde çok iddialıyız. Mesela kasım aralıkta en düşük hep bizdeydi. Faiz konusunda çok rekabetçiyiz.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title