Haberler

Dünyada Buğday Üretim Azalıyor

Dünya Buğday Üretiminin Geçen Yıla Göre 19 Milyon Ton Azalmasına Karşın Küresel Stokların Son 8 Yılın, ABD'nin Stoklarının İse 10 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaşması Bekleniyor.

Dünya buğday üretiminin geçen yıla göre 19 milyon ton azalmasına karşın küresel stokların son 8 yılın, ABD'nin stoklarının ise 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor.

Uluslararası Hububat Konseyi (IGC) tarafından hazırlanan Buğday Raporu'na göre, 2008/09 sezonunda 687 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği tahmin edilen dünya buğday üretimi, Temmuz 2009/Haziran 2010 döneminde, 19 milyon ton azalarak 668 milyon tona gerileyeceği öngörülüyor.

Konsey, İtalya'da beklenenden daha iyi hasat sonrasında AB'nin tahminlerinin 1,7 milyon ton yükseltildiğini ve Kazakistan'ın 15 milyon tonluk rekoltesinin de beklenenden fazla olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Brezilya'da yağışlı hava koşullarının ürünün kalitesini etkilediği ve aşırı sıcakların Avustralya'da beklentileri azalttığı ifade ediliyor.

Dünya buğday tüketiminin ise geçen sezona göre 4 milyon ton artarak 643 milyon ton seviyelerine çıkacağı tahmin ediliyor. Konsey, AB'de buğdayın yemlik kullanımının azaldığını, ancak Asya'daki birçok ülkenin buğday ithalatlarının beklenenden fazla olduğunu belirtiyor.

Dünya buğday ticaretinin geçen yıla göre 18 milyon ton azalarak 118 milyon tona gerileyeceğini tahmin eden IGC, AB, Kanada, Kazakistan, Ukrayna ve Avustralya'nın tamamının öngörülerinin artırıldığını ancak ABD'nin yavaş satış hızı nedeniyle azaltıldığını ifade ediyor. Üretimdeki azalmaya karşın dünya buğday stoklarının geçen sezona göre 26 milyon tonluk artışla 191 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu rakamın, son 8 yılın en yüksek seviye olduğu vurgulanıyor.

Konsey, raporunda, düşük yurt içi kullanım ve ihracatlar ile ABD'nin devir stoklarının son 10 yılın en yüksek değeri olarak 24 milyon tona erişmesinin beklendiğini belirtiyor.

Başlıca 5 ihracatçı ülkenin (AB, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada) dönem sonu buğday stoklarının ise geçen yıldan 6 milyon ton yüksek olarak 51 milyon tona çıkacağı öngörülüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title