Haberler

Doğu'da 192 Kişi, İşinin Patronu Oldu

ABİGEM'İN, Doğu Anadolu Bölgesi'nde düzenlediği girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlayan 192 girişimci, KOSGEB'in de desteğiyle gıda, kuaförlük, tekstil, mobilya, tesisatçılık gibi sektörlerd...

AYŞE YILDIZ - Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) tarafından düzenlenen girişimcilik eğitimlerini alan 192 kişi, KOSGEB'in de desteğiyle kendi işini kurarak, patron oldu.

ABİGEM Direktörü Prof. Dr. Osman Demirdöğen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamalı girişimcilik eğitimlerinin KOSGEB tarafından organize edildiğini belirterek, eğitimleri tamamlayan kursiyerlerin sertifa alarak, işini kurma imkanı yakaladığını söyledi.

KOSGEB'in 30 bin lira hibe, 70 bin liralık da faizsiz kredi desteği sağladığını ifade eden Demirdöğen, " Erzurum'da bu yıl içerisinde 500'ü bayan bin kişiye girişimcilik eğitimi verildi. Bunlardan 30'u kadın 92'si kendi işini kurdu. İş kurma başarısı da oldukca yüksek. İşini kurduktan sonra kapatan hiç yok. Girişimcilik eğitimleri bir farkındalık sağladı. Eğitimler kişilerin cesaretini artırdı. Sermayesi olmayan kişiler de bu imkanlardan yararlanmaya başladı" diye konuştu.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde 13 ilde girişimcilik eğitimi verdiklerini anlatan Demirdöğen, şunları kaydetti:

"Artvin, Rize, Gümüşhane, Erzincan, Trabzon, Ağrı, Ardahan, Kars gibi toplam 13 ilimizde girişimcilik eğitimi vererek, kendi işlerini kurmalarını sağlıyoruz. Bölgede 2 bin 500'ün üzerinde kişiye girişimcilik eğitimi verdik. Erzurum'da geçen yıl 52 kişi kendi işini kurdu, bölge genelinde ise 130 kişi işinin patronu oldu. Yüzde 60'ı kadın. Bu yıl ise sadece Erzurum'da 92 kişi patron oldu. Bölgemizde de 100 kişi kendi işini kurdu. Yani bu yıl şu ana kadar 192 girişimci iş kurmuş oldu. Genelde kadınlar tekstil, gıda, kuaförlük gibi alanlarda, erkekler elektrik, su tesisatçılığı, sıhhi tesisat, oto-kuaför, halı yıkama, mobilya alanında iş kuruyor."

"Doğrudan ülke istihdamına katkı sağlıyor"

Kendi işini kuran kişi sayısında önceki yıllara oranlara büyük bir artış olduğunu vurgulayan Demirdöğen, "Bu destekleri alarak, işlerini kuran ve başarılı olanların sayısı arttıkça diğer kişiler de motive oluyor ve onlar da işini kurmak istiyor. Dolasıyla girişimcilik eğitimlerine ilgi artıyor. Kamu kurumlarında artık kolay iş bulma imkanı yok. Nüfus gittikçe artıyor" diye konuştu.

Aldıkları eğitim ve destek sayesinde iş kuran kişilerin başkalarını da istihdam ettiğine dikkati çeken Demirdöğen, "İşçi sayısını 30'a kadar çıkaranlar bile oldu. Tabii bu tür girişimler kent ve ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlıyor. Göçü de önemli derece önlüyor. Sadece desteklerle bile yani 10 kişi işini kursa 300 bin lira para girmiş oluyor. Doğrudan ülke istihdamına katkı sağlıyor" dedi.

Bölgede büyük başarı yakaladıklarını anlatan Demirdöğen, şöyle devam etti:

"Bölgemizde toplam 192 girişimci kendi işini kurdu. Yani diğer illerden daha fazla Erzurum'da iş kuran kişi sayısı. Girişimcilik eğitimi alıp da kendi işini kuran kişi sayısı Türkiye ortalamasının üzerinde. Normalde bu tür eğitimlerden sonra yüzde 5'inin işini kurması beklenir ama Erzurum'da bu rakam yüzde 10 civarında. Buna tabii bizim de katkımız büyük. Çünkü genelde iş kuracak kişileri seçiyoruz. Uygun olmayan iş kollarını biz baştan eliyoruz."

"Yurt dışına ihracat yapanlar da var"

Bazı girişimcilerin işini büyüttüğünü belirten Demirdöğen, "İşini büyütüp, yurt dışına ihracat yapan kişiler bile var. Kurduğunuz işin içinde paranız yoksa o işte başarılı olma başarınız çok düşüyor. Kişi, hepsini hibe alsa başarılı olamayabiliyor ama kendi parası olduğu zaman daha çok dikkatli oluyor ve başarılı oluyor" şeklinde konuştu.

ABİGEM'in yaklaşık beş yıldır faaliyet gösterdiğini ve bu süre içerisinde 400 kişinin işini kurduğunu vurgulayan Demirdöğen, eğitimlerinin devam ettiğini kaydetti. - Erzurum

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi Doğu Anadolu Bölgesi Erzurum Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title