Haberler

Doğu Anadolu'nun Çöpten Enerji Üreten İlk Tesisi Malatya'da Açıldı

Malatya Belediyesi tarafından mevcut çöp alanının rehabilite edilip, çöp alanında çıkan metan gazından 1.2 megawatt elektrik üreten tesisi hizmete girdi.

Malatya Belediyesi tarafından mevcut çöp alanının rehabilite edilip, çöp alanında çıkan metan gazından 1.2 megawatt elektrik üreten tesisi hizmete girdi. Tesis Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk olurken, Türkiye'de ise ilk 10 tesisten birisi olarak gösteriliyor.

Malatya Belediyesi'nin çöpten çıkan metan gazından elektrik üretilmeye başlayan tesisi için açılış töreni düzenlendi. Malatya-Elazığ karayolunun 13. kilometresinde bulunan Orduzu Yassıtepe ile Karamildan tepeleri arasındaki mevcut katı atık depolama alanındaki eski çöp sahasında yapılan tesisin açılışına Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, AK Parti Malatya milletvekilleri Öznur Çalık, Mustafa Şahin ve Cemal Akın, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Mehmet Karlı, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk ile kalabalık bir topluluk katıldı.

Törenin açılışında konuşan Malatya Belediye Başkanı Çakır, daha önce kokudan geçilmeyen bir yerden bugün elektrik üretmeye başladıklarını belirterek, "Doğru bir yatırım. Burada sürekli yangın oluyordu, özellikle yaz aylarında güneşin de etkisiyle cam kırıklarından dolayı bir yanma söz konusuydu. Hem kirlilik ve hem de koku anlamında çok ciddi bir tehdit vardı. Önemli bir çevre kirliliği oluşturuyordu. Bunun için biz buranın temelinde ıslah yapmak suretiyle proje hazırladık. Buradaki atıl alanın düzenlenmesi ve burada enerji üretmeyi hedefledik. Buranın ağaçlandırılması sağlandı ve binlerce ağaç bu bölgeye dikildi. Bahar dönemiyle birlikte buradaki ağaç dikimi artacak. Dolayısıyla bu çevredeki yer altı sularına sızıntıyı da bu çalışma ile önlemiş olduk. Hem hava kirliliği açısından ve hemde yer altı sularının korunması anlamında bu proje sadece enerji üretmeyle sınırlı kalmadı. Bu tür atıl alanlarda enerji üretilmesi de çok önemliydi. Bu tesis Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk tesis oldu. Yine Türkiye'de bu şekilde 10 tane tesis var. Bu tür yatırımlarımız devam edecek. Özellikle büyükşehir projelerimiz arasında enerji ile ilgili projelerde bulunuyor. Güneş enerjisine yönelik, yine suya yönelik enerji projelerimiz var. Önümüzdeki dönem içerisinde kendi ihtiyacımız olan enerjinin tamamını ve daha fazlasını biz belediye olarak üretmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise, "Yapılan rehabilite ve kurulan elektrik santrali ile şimdi burası tertemiz olmuş. Bu tesisi Türkiye genelinde kuran 10 il var. Yani biz Malatya olarak Türkiye'deki 10 ilden biriyiz" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz da, "Şöyle yıllar öncesine gittim, 90'lı yıllara, İstanbul'a, orada 1993 yılında bir haber duyduk, yüreklerimiz dağlanmıştı. Ümraniye'de çöp dağlarının patlaması sonucunda 38 vatandaşımız hayata veda etmişti. O günkü yönetim anlayışından bugünkü yönetim anlayışına, nereden nereye diyesi geliyor insanın" şeklinde konuştu.

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, "1990'lı yıllarda susuz, çöp kokularıyla birbirine girmiş İstanbul varken, şimdi o görüntülerden kurtulan ve uzaya uydu fırlatan bir Türkiye'ye yürüdük. Türkiye'de bugün artık çöpten enerji üretiyoruz. Malatya'da çevreye yönelik çok ciddi hassasiyetler gösteriliyor. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın organizesi ile Malatya'ya iki tane Milli Parklar Müdürlüğü'müzün kazandırdığı çok önemli mekanlar olacak. Bir tanesi Turgut Özal Milli Parkı, diğeri de Akoğuz Kışlası'na yapılacak olan milli park. Yeşili koruyoruz, doğayı koruyoruz. Buralardan geçerken inanılmaz çöp kokuları vardı. Yıllardır burnu yakan, genzi yakan, ruhu yakan o kötü kokulardan bu tesis aracılığıyla kötü kokuları bertaraf ediyoruz. Tüm pis kokuları bertaraf ettiğimiz gibi çöp kokularını da bertaraf edeceğiz. Sadece o kokuları bertaraf etmekle kalmıyoruz. Onlardan bir de enerji üretiyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun tek enerji üreten tesisini yapıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Malatya'ya kokusuz ve dumansız bir Malatya hediye ettiği için belediye başkanıma çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından Katı Atık Sahası Elektrik Üretim Santrali'nin açılışı yapılarak tesis gezildi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Malatya Belediyesi İstanbul Ak Parti Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title