Haberler

Çip krizi otomobil sektörünün ardından akıllı telefon üreticilerini de vurdu! Fiyatlar yükselecek

Güncelleme:

Koronavirüs salgını sonrası başlayan çip krizi büyüyerek devam ediyor. İlk olarak otomobil sektörünü vuran kriz akıllı telefon üreticilerini de vurmaya başladı. Çip krizi nedeniyle oluşan maliyet baskısı nedeniyle akıllı telefon fiyatlarında ciddi artışlar yaşanması beklenirken, dünyaca ünlü markalar lansmanlarını ya erteliyor ya da iptal ediyor.

Koronavirüs pandemisiyle birlikte dünya çapında aylardır "geliyorum" diyen bir krizin ucu artık nihai tüketiciye de dokunmaya başladı. Televizyon, akıllı telefon, otomobil, buzdolapları, bulaşık makineleri ve oyun konsolları gibi 'akıllı' olan her cihaz mikro işlemci veya yarı iletken ürünlerin üretiminde yaşanan arz-talep dengesizliğinin yarattığı sıkıntının boyutu her geçen gün büyüyor. Son günlerde ardı ardına birçok fabrika üretimini durdururken, bazı telefon üreticileri de lansmanlarını erteledi.

Sıkıntıdan dolayı elektronik ve akıllı ürünlerin fiyatlarında ciddi artışlar yaşanması bekleniyor. Akıllı telefon pazarının üç numaralı oyuncusu Xiaomi'nin Başkanı Wang Xiang, çip krizi nedeniyle oluşan maliyet baskısının fiyatlarda artış yaşatabileceğini açıkladı.

BEŞTE ÜÇÜ ELEKTRONİKTE

Dünyada başlangıçta sorun fabrikaların kapanması nedeniyle tedariklerde yaşanan geçici bir gecikme olarak algılandı. General Motors, Ford, Nissan, Toyota, Honda ve Volvo gibi büyük otomobil üreticilerinin üretimleri durdu.

Ancak aslında otomotiv sektörü dünyadaki çip tüketiminin sadece yüzde 10'unu yapıyor. Asıl tehlike elektronik sektöründe. Akıllı telefon, dizüstü bilgisayar gibi ürünler toplam üretimin beşte üçünü tek başına yapıyor. İlk sırada PC'ler var. İkinci sırada akıllı telefonlar, üçüncü sırada ise tüketici elektroniği bulunuyor. Dördüncü sırada otomotiv ve beşinci sırada da sanayinin diğer dalları var.

Çip krizinde gelişmekte olan ülkelerdeki otomotiv fabrikaları da etkilendi. Romanya, Türkiye, Çekya, Macaristan ve Özbekistan gibi ülkelerde, üretimini durduran firmalar oldu.

Çip krizi otomobil sektörünün ardından akıllı telefon üreticilerini de vurdu! Fiyatlar yükselecek

İKİ FABRİKA DURDU

Türkiye'de Oyak Renault Bursa fabrikası 15-22 Mart tarihleri arasında üretimine zorunlu ara verdi. Tofaş ise Bursa fabrikalarında üretimi 19 Mart'ta durdurdu. 5 Nisan'da yeniden faaliyete geçecek olan Tofaş, fabrikada periyodik bakım yapıyor.

Türkiye'de otomotiv sanayi üretiminin 2021'de 1.5 milyon adet seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Krizin Türkiye'de diğer fabrikalara yayılması halinde, 2021'de 2 ila 5 bin adetler seviyesinde üretim kaybı yaşanabileceği tahmin ediliyor. Ancak bu kaybın yıl içinde telafi edilebileceği söyleniyor.

ÇÖZÜM İÇİN ÇABALAR VAR

Çözüm için çeşitli çabalar da var. Intel 20 milyar dolara Arizona'da iki büyük çip fabrikası kurma yolunda adımlar atıyor. Mikro işlemci ve mikro denetleyici ürünleri üreten firmalar da üretimdeki daralma dışında başka sorunlarla ilgileniyor. En büyük üreticilerden NXP ve Infineon'un Teksas fabrikaları geçici olarak kapandı. Japon Renesas'ın bir fabrikasında da yangın çıktı. Bu tür sorunlar da çözüm bulunmasını engelliyor.

LANSMANLAR ERTELENİYOR

İşin akıllı telefon ayağında büyük üreticiler hayli dertli. Sabah'ın haberine göre Tayvanlı bir araştırma firması olan TrendForce, yılın ikinci çeyreğinde akıllı telefon üretiminin yüzde 5 etkileneceğini tahmin ediyor. Çiplere yılda 58 milyar dolar harcayan 2 trilyon dolarlık Apple bile yeni modeli iPhone 12'nin lansmanını geçen yıl iki ay ertelemek zorunda kalmıştı. Dünyanın en büyük çip üreticilerinden olan Samsung ise 'ciddi bir dengesizlik' oluştuğu vurgusu yaptı. Markanın yeni Note serisinin lansmanı da gecikecek.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Akıllı Telefon Haberler

500

Yorumlar (8)

camış:

4 yıldır kullandığım telefonuma biraz önce sayısını unuttum bilmem kaçıncı kez cam filmi taktırdım, kılıfı berbat olmuştu bir de kılıf aldım. 20 tl ile işin içinden çıktım. ileri teknoloji bize fazla. bize bu bile fazla. nokia 5110 neyimize yetmiyor. aslında o da fazl. en iyisi ev telefonu. bir düşününce o da fazla aslında ankesörlü jetonlu telefonlar var ptt nin.

3
2
yanıtYanıtla
Dedi:

Bir düşününce ankesörlü bile fazla hatta biraz daha düşününce internet bile fazla...

yanıt1
yanıt0
Harakiri:

Birinin acil telefon alma ihtiyacı yoksa bu pahalılıkta yeni telefon alıyorsa zaten ağır enayidir. Ben inanmıyorum bu çip haberlerine. Korona muhabbetine tüm ekonomilere ve sektörlere ayar çekiyorlar. Arz miktarı azaltılarak yüksek fiyattan mal satılıyor.

2
0
yanıtYanıtla
Vatandaş:

Krizi fırsata çevir TÜRKİYEM.

0
1
yanıtYanıtla
TESPIT:

Ulan ilerimi gidiyoruz gerimi belli degil , , , canımı sıkmayın acarım bir atölye üretirim çipini mipini vatandaşa veririm kulansın 1990 yılında Turkiyede prototibini kendim yaptıgım kartlı kapı sistemi gibi , , yine ilk cep telefonu Turkıyeye geldıgınde tasarladıgım araç takıp sıstemı gıbı ve bölünmüş yolar henuz yokken tasarladıgım radarlı araç hatalı sollama önleme sistemi gibi hayata gecıremedıgım nıce fıkırler

1
0
yanıtYanıtla
Tolga:

7 nm çip üret inşallah kardeşim.

yanıt2
yanıt0
HADİ, YA:

KİM NERDEN NASIL SOYACAĞINI ŞAŞRIMIŞ

0
0
yanıtYanıtla
Maho aga:

Zaten bitmişiz bizde ateşle anlasiriz

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title