Haberler

Cam İşçileri Greve Başladı

Şişecam’da örgütlü Kristal İş Sendikası, yürütülen toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle grev kararı aldı.

Şişecam'da örgütlü Kristal İş Sendikası, yürütülen toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle grev kararı aldı. Mersin'de Anadolu, Paşabahçe ve Trakya Cam Sanayi A.Ş.'de çalışan bin 350 işçi bu sabah işbaşı yapmadı. Türkiye'de 6 fabrikada uygulanan grevde 5 bin 800 işçi greve çıktı.

Cam İşverenleri Sendikası ile Kristal-İş Sendikası arasında yürütülen 24. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde sonuç çıkmadı. Ocak ayından beri süren görüşmelerin netice vermemesi üzerine cam işçileri bugün iş başı yapmadı. Mersin'de sabah saatlerinde Paşabahçe Cam Sanayi A.Ş.'nin önünde bir araya gelen 3 fabrikanın işçileri, sloganlar atıp halay çekerek işverenlere tepki gösterdi. İşçilere seslenen Kristal İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Güler, 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nin 6 aydır başladığını hatırlatarak şöyle konuştu: "Bugün grevle noktalandı. Sabrımızı ölçtük. Sabrın sonunda en son bu noktaya geldik. Gelinceye kadar süreç içerisinde sizlerde yer geldi bizi eleştirdi. Biz eleştiriye varız. Biz dedik ki çözümü masa da arayalım. Çözümü masada bulalım, masada olalım. Gene biz dönelim tezgahımızda bulunalım. Ama bunu tezgah başında bulunmayı reva görmeyen iş veren bizi bugün greve kendisi çıkarmıştır. Bizi greve çıkardığı rakam buradadır. Bizler bu rakamları bugün kağıt üzerinde yırtıyor bundan sonrasına hayırlı olsun diyoruz."

Mersin'de bin 350 olmak üzere 5 bin 800 işçinin bugün greve çıktığını belirten Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok düşük ücretli arkadaşımız var cam sanayilerinde çalışan. Bu talebimiz işveren tarafından henüz kabul görmedi. Fabrikalarımızda 900 lira maaşla çalışan arkadaşlarımız var. Tavan ücret en kıdemli işçide bin 800 lira seviyesinde. Toplam 5 bin 800 işçinin 3 binine iyileştirme istiyoruz. Bunların saat ücreti ortalamaları 9,5 liranın altında. Yani bin 400-bin 500 liranın altında maaş alan 3 bin kişi var. Bunların maaşlarını kademeli olarak iyileştirme talebimiz var. Bu talep haklı bir talep. Bir başka talebimiz de kademeli işe giriş ücretinin, en azından devlet kurumlarında işbaşı yapan kadrolu işçilerin işe giriş ücretindeki seviyeye çıkarılmasını istiyoruz. Tabi dünya 3'ncülüğüne oynadığını iddia eden, 6 aylık net karını geçen yıla göre 'yüzde 200 artırdık' diye övünerek bahseden bir kurumun bu büyümede ve bu karlılıkta çok büyük emeği olan 60 derece ortam sıcaklığında çalışan işçisinin de hakkını vermesini istiyoruz."

Kristal-İş Sendikası Mersin Şubesi Başkanı Ahmet Ergev ise 6 aydır görüşmelerin sürdüğünü ifade ederek şunları söyledi: "Masada bitirme çabası içinde olan Kristal İş Sendikası'nın düşüncelerine, fikirlerine rağmen iş veren tarafından taleplerimiz kabul edilmeyerek bugünlere getirilmiştir. Bu grev Kristal İş Sendikasının talebi üzerine olmamıştır. Bu grev 60 derece ortam sıcaklığında, alnının terini ekmeğine katık yapan, ömrünü veren, sağlığını veren, hayatını veren, cam isçisinin hakkını vermemek için uğraşan işveren tarafından başlatılmıştır. Onlar kulelerinde, rahat koltuklarında otururken biz içeride canımızı, sağlığımızı, hayatımızı bu fabrikalara veriyoruz. Bunun karşılığı işverenin teklif ettiği rakam değildir, olamaz kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz."

Konuşmaların ardından işçiler davul eşliğinde halay çekip sloganlar atarak grevlerini sürdürdü. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Trakya Cam Paşabahçe Mersin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title