Haberler

Buğdayda Son 4 Yılın En Yüksek Rekoltesi

Güncelleme:

Konya ve Ankara'dan sonra buğday üretiminde Türkiye'de söz sahibi olan Sivas'ta yağışların istenilen seviyede gitmesinin ardından rekoltede son 4 yılın en yüksek rakamına ulaşıldı.

Konya ve Ankara'dan sonra buğday üretiminde Türkiye'de söz sahibi olan Sivas'ta yağışların istenilen seviyede gitmesinin ardından rekoltede son 4 yılın en yüksek rakamına ulaşıldı.Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas'ta ekilebilir toplam arazi içerisinde yaklaşık 11 milyon dekarlık bir alanda tarımsal faaliyetlerin yürütüldüğünü söyledi. Yaklaşık 3 milyon 650 bin dekarlık alanda hububat üretimi gerçekleştirildiğini belirten Aslan, hububat üretimi yapılan alanların 2 milyon 800 bin dekarını ise buğdayın oluşturduğuna dikkati çekti.

Buğdayın kentte en fazla yetiştirilen ürün olduğunu aktaran Aslan, bu yıl rekoltenin ise beklentilerin üzerinde olduğunu vurguladı. Bu yıl yağışların özelikle bahar döneminde iyi geçtiğini belirten Aslan, şunları kaydetti: "Rekolte itibarıyla baktığımızda 2014 yılında kuraklıktan kaynaklanan sıkıntıdan dolayı 629 bin tonluk bir üretimimiz vardı. Bu sene yağışlar özellikle bahar döneminde fazlaydı. Üretim miktarımız daha kesinleşmedi, hasat bitip alan çalışmalarımız tamamlandığında net verileri ve üretim miktarımızı ortaya koyacağız. Hububat üretiminde Türkiye'de 3. sıradayız. Birinci sırada Konya, ikinci sırada Ankara ve üçüncü sırada Sivas geliyor. Üretilen buğdayın büyük kısmı ekmeklik ve az bir alanda makarnalık buğday üretimi söz konusu. Buğdayda 2012'de 600 bin, 2013'te 900 bi, 2014'te 630 bin ve bu yıl ise 950 bin tona yakın bir rekolte oldu."Çiftçilerin oldukça verimli bir sene geçirdiğine dikkati çeken Aslan, "Buğday fiyatları ofis alımlarında 70 kuruş civarındaydı. Çiftçilerimiz satmış oldukları ürün makbuzunu getirdikleri takdirde 5 kuruş da biz destek veriyoruz. Çiftçilerimiz oldukça mutlu ve verimli bir sezon geçirdi" dedi. Aslan, rekolteye sevinirken protein oranında düşüşün kendilerini üzdüğünü dile getirerek, bunun en büyük sebebinin ise üst gübrelemenin doğru gübre çeşitleriyle yapılmamasından kaynaklandığını belirtti. - TMO son 5 yılın en yüksek alımını yaptı Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Sivas Şube Müdürü Hasan Bolat da yağışlardan dolayı hububat veriminde büyük bir artış yaşandığına işaret etti. Önceki yıllarda dönüme 220-280 kilogram buğday alınırken bu yıl bu rakamın 300-500 kilograma yükseldiğini anlatan Bolat, TMO'nun buğday alımlarını ilçelerde sürdürdüğünü ifade etti.

TMO'nun buğday alımlarına Sivas'ta 9 Temmuz'da başladığını anımsatan Bolat, "Bugüne kadar Sivas genelinde 125 bin ton kadar hububat satın aldık" diye konuştu. Geçen yıl kuraklıktan dolayı fiyatların çiftçinin lehine oluştuğunu ve buğday alımı yapmadıklarını hatırlatan Bolat, bu yıl verimin artmasıyla 125 bin ton buğday alımı yaptıklarını ve bu rakamın daha da artmasını beklediklerini bildirdi. Bolat, TMO'nun 2010 yılında 36 bin, 2011 yılında 56 bin, 2012 yılında 7 bin ve 2013 yılında 62 bin ton buğday alımı yaptığını söyledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Konya Sivas Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title