Haberler

Borsa İstanbul Günü Yüzde 2,33 Kayıpla Kapattı

BIST 100 endeksi, İstanbul merkezli operasyon ve beraberinde getirdiği tedirginlikle dünkü kapanışa göre yüzde 2,33 oranında değer kaybederken, işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri iki günde 31 milyar lira geriledi Operasyonun başladığı günden bu yana borsada işlem gören şirketlerin değer kaybı.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, İstanbul merkezli operasyon ve beraberinde getirdiği tedirginlikle dünkü kapanışa göre yüzde 2,33 oranında değer kaybederken, işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri iki günde 31 milyar lira gerileyerek 487 milyar lira oldu.

BIST 100 endeksi dünkü sert düşüşün ardından güne alıcılı başlasa da ikinci seansta İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş'ın açıklamaları ile sert bir şekilde düşüşe geçti. Günü dünkü kapanışa göre 1.541,30 puanlık düşüşle 64.555,20 puandan tamamlayan BIST 100 endeksinin iki günlük değer kaybı da yüzde 6,4 oldu.

Dün İstanbul merkezli operasyonun ikinci dalgasının olacağı yönündeki haberlerle sert bir şekilde değer kaybeden Borsa İstanbul'da, bugün de Savcı Akkaş'ın "görevimi yapmam engelleniyor" açıklaması, operasyonun yol açacağı belirsizliğe ilişkin tedirginliğin artmasına ve TL'nin tarihi düşük seviyesine, faizlerin yükselmesine ve BIST 100 endeksinin gün içinde 64.160,48 puana kadar gerilemesine neden oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın, Akkaş'ın açıklamasına yönelik "Bir savcı tarafından dağıtılan açıklama içeriğinde, yalan yanlış bilgiler vardır" şeklindeki sözleri üzerine seans sonunda tepki alımları gözlendi.

Borsa'da işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri bugün 10 milyar lira düşerken, iki günlük kayıp 31 milyar lira, operasyonun başladığı günden bu yana değer kaybı ise yaklaşık 70 milyar lira oldu.

Öte yandan dolar/TL paritesi 2,1407 ile tarihi en yüksek seviyesini gördü.

"Önümüzdeki dönem TL cinsi varlıklar için olumlu"

Analistler, AA muhabirine İstanbul merkezli operasyonların ardından yaşanan son siyasi gelişmelerin ekonomiye etkileri ve gelecek döneme ilişkin öngörülerini değerlendirdi.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, hem TL'nin hem de Borsa İstanbul 100 endeksinin son değer kayıplarının ardından, makroekonomik temellerin ima ettiği seviyelere kıyasla oldukça değersiz olduğunu ifade etti.

2014 yılında 2013'tekine benzer bir oranda büyüme beklediklerini, milli gelire oranla cari açıkta ve enflasyonda sınırlı seviyede gerileme olacağını tahmin eden Sözer, Borsa İstanbul 100 endeksinin bugün itibarıyla hem TL hem dolar bazında 200 haftalık ortalamasının altına indiğini söyledi.

2008 son çeyreği ile 2009'un ilk çeyreği arasında böyle bir teknik görünüm ortaya çıktığını anımsatan Sözer, "ABD Merkez Bankası'nın tahvil azaltımını başlaması ve aynı ivmede devam edeceğini duyurması ile ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde mayıstan beri gözlenen hızlı artışların yerini daha ılımlı bir trende bırakacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda ocak ayında yüzde 2,7 civarında bir 10 yıllık tahvil faizi (ve buna paralel değerlenen gelişmekte olan ülke kurları ile değer kaybeden gelişmiş ülke borsaları) ihtimalini oldukça yüksek görüyorum. Yurt içindeki gelişmeler belirsizliğe yol açsa da, hem ABD hem Türkiye'de para politikalarının belirsizliği azaltmaya odaklanması -Türkiye'de makroekonomik istikrarda gelinen nokta ile birlikte değerlendirildiğinde- önümüzdeki dönem TL cinsi varlıklar için olumlu" diye konuştu.

"Haftalık bazda 66.000 olan 200 günlük hareketli ortalama önemli"

ALB Menkul Değerler Ekonomik Araştırmalar Müdürü Yeliz Karabulut ise her an farklı bir haber akışı olmasıyla Türk lirasının dolar karşısında değer kaybettiğini belirtti.

Dolar/TL paritesinde yukarı yönlü bir seyrin izlendiğini kayden Karabulut, paritenin bugün ilk defa 2,10'un üzerine çıktığını ve bu hareketlenmenin endeks tarafına da negatif yansıdığını vurguladı.

Karabulut, 200 günlük hareketli ortalama olarak 66.000'in çok önemli bir seviye olduğuna dikkati çekerek, şunları aktardı:

"66.000, 2008 yılından bu yana hiç kırılamamış bir seviyeydi. İlk defa bugün kırıldı. Sonrasında da dolar/TL'deki 2,10'un üzerindeki hareketle satışların ağırlaştığını gördük. Bugün 64.800'e kadar geri çekilmeyi ve bu seviyeden tepki alımlarının olduğunu gördük. Ancak 66.000'in altında kapanış gerçekleştirilirse, satış baskısı önümüzdeki günlerde 58.000 ve 47.000 seviyesine kadar olabilir. Bu açıdan da yurt içindeki haber akışı önem kazanacaktır."

Karabulut, piyasada her gün farklı haberlerin yanında, spekülatif açıklamaların da olduğuna işaret ederek, bu nedenle piyasalardaki türbülansın devam etmesinin beklenebileceğini aktardı.

Gelecek yıl mart ayında yapılacak yerel seçimlerin genel seçimlerin öncü göstergesi olabileceği sebebiyle önem kazandığını ifade eden Karabulut, son zamanlarda erken seçim konusunun yoğun bir şekilde konuşulmaya başlandığına da değinerek, şunları söyledi:

Noel tatilinin ardından yurtdışı piyasaların açılmasıyla, kayıpların daha sertleşebileceği uyarısında bulunan Karabulut, "66.000 seviyesinin altında satış baskısının artması ve 57.000 - 58.000 aralığı ile en kötü ihtimalle 47.000 seviyesi beklenebilir. Haftalık bazda 66.000 olan 200 günlük hareketli ortalama önemli. Bu seviyenin üzerinde kapanışların gerçekleşmesi gerekiyor ki tekrardan toparlanalım" değerlendirmelerini yaptı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Turan Çolakkadı Borsa İstanbul Muammer Akkaş Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title