Haberler

"Bırakalım İflas Etsinler"

Güncelleme:

SPK Başkanı Vedat Akgiray, Avrupa'daki kriz konusunda karamsar olduğunu belirterek "Sorun çözülmezse çözülmüş gibi davranmayalım, bırakalım orada kalsın." dedi.

THE LİRA/ÖZEL-3. İstanbul Finans Zirvesi'nde (IFS) konuşan SPK Başkanı Vedat Akgiray, değerlendirmesinde, Avrupa'daki sorunlara dışarıdan bakıldığında, Avrupa'nın genel sorunundan farklı olarak her ülkenin kendi iç sorunları olduğunu, Avrupa'da mali birliğin neredeyse imkansız gibi görüldüğünü belirtti.

Avrupa'da ekip ruhunun ortaya çıkmadığına değinen Akgiray, " Sorun çözülmezse çözülmüş gibi davranmayalım, bırakalım orada kalsın. Devletler iflas edeceklerse bırakalım etsinler" diye konuştu.

Farklı balonlar olduğunu kaydeden Akgiray, balon patlamasının isminin değiştiğini belirtti.

Akgiray, "Kurumlar çöktü. Ödeme sorunları yaşamaya başladılar. Yeni borçlar ortaya çıkardılar. Bazı bankaların borcu insanların borcuna dönüştü. o borcun nasıl ve kim tarafından ödendiğini anlamadan önce bu sorun çözülemez. Sorun, Avrupa'nın da ötesine taşmış durumda. Merkezinde Avrupa olduğu için endişeliyim" dedi.

Akgiray, faiz oranlarının gelişmiş ülkelerde sıfır civarında olduğunu, günün sonunda bu ülkelerin dönüp gelişmekte olan ekonomilere bakacağını dile getirdi.

"İçinde çalıştığımız modelleri sorgulamıyoruz" diyen Akgiray, "Eskiden borç ve özsermaye finansmanı arasında iyi bir ölçü vardı. Düzenleyiciler olarak temel konulara geri dönmeliyiz yeniden değer modelimizi sorgulamalıyız. 10 yıl sonra olsaydı daha büyük felaket olurdu" dedi.

Akgiray, "Özsermayenin payı 2 yıl önce yüzde 30 civarındaydı. 2020 yılında yüzde 20'ye düşecek. 10 trilyon doların üzerinde özsermaye boşluğu ortaya çıkacak" diye konuştu.

"FAİZ ORANI ÇOK KUVVETLİ BİR ARAÇ"

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu ise konuşmasında, para politikalarının gelişmiş ülkelerde aşırı yük altında tüm görevleri üstlenmiş durumda olduğuna dikkat çekerek, Merkez Bankalarının mali istikrar konusunda çok dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Faiz oranı aracının ekonomideki her şeyi etkileyen, çok kuvvetli bir araç olduğunu kaydeden Yörükoğlu, bir araca fazla yüklenildiğinde ekonomide bozulma olacağını dile getirdi.

Son birkaç senedir başka araçları da kullandıklarını kaydeden Yörükoğlu, gelişmekte olan ülkelerde bir dizi araca çok daha fazla ihtiyaç olduğunu söyledi. Yörükoğlu, "Birden fazla aracınız varsa Merkez Bankası olarak yapmanız gereken koşullara bağlı olarak başka politikayı rahatlatmanız gerekir" dedi.

Kaynak: TheLira.com / Ekonomi

İstanbul Finans Zirvesi Vedat Akgiray Yörükoğlu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title