Haberler

"Bilişim 500" Töreni

Türkiye'de bilişim alanındaki ilk 500 firmanın sıralandığı "Bilişim 500"ün ilk dört şirketi Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve Avea olarak gerçekleşti.

Türkiye'de bilişim alanındaki ilk 500 firmanın sıralandığı "Bilişim 500"ün ilk dört şirketi Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve Avea olarak gerçekleşti.

İnterpromedya'nın bu yıl 13. kez düzenlediği, Türkiye'de bilişim alanındaki araştırma "Bilişim 500"ün sonuçları, düzenlenen törenle açıklandı.

Törende, ilk 500 bilişim şirketinin yanı sıra pazar verileri ve üst yöneticilerin (CEO) 2012 hedefleri de paylaşıldı.

Gecede, 2011 yılı net satış gelirlerine göre ilk 10'a giren şirketlerin yanı sıra, donanım, yazılım, hizmet ve özel bölüm başlıkları altındaki 67 kategorinin birincilerine plaket sunuldu.

Törende ilk 10'daki bilişim şirketleri, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Avea, TTnet, KVK Teknoloji, Genpa, İndeks Bilgisayar, Teknosa ve HP olarak sıralandı.

2011 yılı ilk 500 bilişim şirketi listesinde "satış gelirleri" kategorisinde Türk Telekom 11 milyar 940 milyon lira satış geliri ile birinci, Turkcell 9 milyar 370 milyon lira satış geliri ile ikinci, Vodafone 4 milyar 700 milyon lira satış geliriyle üçüncü, Avea da 3 milyar 81 milyon lira satış geliriyle dördüncü oldu.

"Türkiye Merkezli Üretici - Yazılım" kategorisinde birinci sırayı Turkcell Teknoloji alırken, "Perakende Zinciri" kategorisinde Teknosa birinci seçildi.

Araştırma bu yıl ilk kez Dijital Türkiye Platformu'nun içerik iş birliği ile gerçekleştirildi. Şirket tipine göre düzenlenen ve dokuz temel kategoride bilgi toplanan araştırmada kategori birincileri de belirlendi.

-"Bilişim pazarı 2012'de 30 milyar doları aşacak"-

Araştırmanın Türkiye bilişim pazarına ilişkin ortaya koyduğu verilere göre, BT donanımı, yazılım ve hizmetleri içeren bilgi teknolojileri pazarı yüzde 12,7 büyürken, telekom donanımı ve taşıyıcı hizmetleri içeren iletişim teknolojileri pazarı yüzde 1,9 küçüldü.

Bilgi ve iletişim teknolojileri toplamı olarak bilişim pazarı ise 2011'de yüzde 2 artışla 29 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı.

Gecede, İnterpromedya yetkilileri, bilişim pazarının 2012'de yüzde 6 büyüyerek 30 milyar doları aşacağı tahminini de paylaştı. Büyüme tahmini bilgi teknolojileri pazarı özelinde yüzde 14,1, iletişim teknolojilerinde yüzde 2,6 olarak ortaya kondu.

-CEO'lar 2012'de hedef büyüttü-

Bu arada törende, araştırma kapsamında, ilk 500'deki 446 bilişim şirketinin üst yöneticilerinin (CEO) katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçları da açıklandı. Buna göre CEO'ların yüzde 55'i 2012 büyüme hedeflerini artırdıklarını belirtirken, hedeflenen sektörler arasından yüzde 50,4 ile kamu, yüzde 43,7 ile finans, yüzde 41,5 ile telekom ilk üçte yer aldı.

Anket sonuçlarına göre şirketlerin yüzde 58'inin Ar-Ge yatırımı yaptığı tespit edilirken, Ar-Ge harcamalarının toplam ciro içindeki payının önceki yıla oranla yüzde 1 artışla yüzde 13'e ulaştığı gözlendi.

CEO'lar en önemli sorunlarının başında nitelikli insan kaynağı sıkıntısını yüzde 65,2'lik oranla birinci sırada gösterirken, gündemlerinde yer tutan başlıklardan öne çıkanları sırasıyla markalaşma, çevrecilik, yeni sektörlere yatırım, Ar-Ge ve inovasyon yatırımları, sosyal sorumluluk ve reorganizasyon olarak saydı.

Muhabir: Musab Turan

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Türk Telekom Türkiye Avea Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi? 3 Mayıs Türkçülük Günü kutlama mesajları ve sözleri! 3 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 3 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Şevval ayı ne zaman bitiyor 2024? 3 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! BİM para sayma makinesi ne zaman gelecek, fiyatı ne kadar, özellikleri neler (3 Mayıs CUMA)? Aston Villa Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! A.Villa Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Roma Bayer Leverkusen maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Roma B.Leverkusen maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Slm cnm diyen kız öldü mü? Seleme cenemeler diyen kıza ne oldu TİKTOK?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title