Haberler

Beyaz Kiraz'da Rekolte Kaybı Yüzde 80

Konya’nın Ereğli ilçesinde yetişen ve yurt dışına ihraç edilen beyaz kiraz, bu yıl rekoltede yüzde 80 kayıp verdi.

Konya'nın Ereğli ilçesinde yetişen ve yurt dışına ihraç edilen beyaz kiraz, bu yıl rekoltede yüzde 80 kayıp verdi.

Ereğli'nin sembolü olarak kabul edilen beyaz kiraz bu yıl üreticisini üzdü. Rekoltede yüzde 80'e varan kayıp yaşanırken ilçenin en büyük ihracat kalemleri arasında yer alan beyaz kirazda beklenen kalite yakalanamadı.

Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, ilkbaharda don ve dolu yağışının ilçenin sembolü beyaz kirazda kaliteyi düşürdüğünü söyledi. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürüyken yerel seçimlerde AK Parti'den belediye başkanı seçilen Özkan Özgüven, kiraz üreticilerinin mağdur olduğunu kaydetti. Özgüven, "Beyaz kiraz Ereğli'de yıllar itibariyle normal şartlarda yaklaşık 10 bin ton üretimi olan bir ürün. Burada kirazı hem taze tüketim meyvesi olarak, hem büyük bir çoğunluğunu da işleyip mamul haline getirip yurt dışına ihraç eden firmalarımız var yabancı ortaklı. Ereğli kiraz ile ilgili bölgede, Türkiye'de bilinen bir yer ancak şuan itibariyle rekolte çok düşük. Yaklaşık 2 bin 500 ton civarında. Yani yüzde 75, yüzde 80 üründe kayıp var. Bunun en büyük nedeni özellikle ilkbahardaki don zararı ve akabinde de mevcut kirazlar da dolu ve yağmurdan dolayı kalitesinin düşmesi. Bu açıdan kiraz üreticileri biraz mağdur. Bu konuda biraz moralleri bozuk ama neticede bu konuyla ilgili hükümetimizin tarım sigortası noktasında üreticiye dönük çalışmaları olsa da bunu yaptıranların sayısının az olması da bu açıdan vatandaşımızı biraz mağdur ediyor" diye konuştu.

ALTERNATİF ÜRÜN TEKLİFİ

Başkan Özkan Özgüven, üreticinin beyaz kiraz dışında alternatif ürünlere yönelmesini teklif etti. Özgüven, "Ereğli'nin sadece kiraz ile ilgili olarak bu sezon itibariyle bu sıkıntısının olmasının yanında diğer meyvelerde de don olayından dolayı sıkıntılar oldu. Tabii ki tarımsal faaliyetler, tarımsal üretim iklim şartlarına bağlı bir üretim biçimi, faaliyet kolu. O açıdan da bunların imkanlarınız, yapacağınız şeyler kısıtlı. Bu sene Ereğli'de beklediğimiz kiraz rekoltesi 2 bin ton civarında. Fiyatlarda o kadar çok cazip değil. Artık üreticimizin bu konuda biraz daha beyaz kiraz ile birlikte başka alternatif ürünlere yönelme noktasında gereken desteği vereceğiz" dedi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Özkan Özgüven Ak Parti Ereğli Konya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title