Haberler

Bddk.Yüzde 8'lik Sermaye Yeterlilik Oranında Değişikliğe Gidilmedi, Asgari Ana Sermaye Yeterliliği...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olan Sermaye Yeterliliği Yönetmelik Değişikliğinde; yüzde 8 oranında uygulanan asgari sermaye yeterlilik oranında bir değişikliğe gidilmediğini...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olan Sermaye Yeterliliği Yönetmelik Değişikliğinde; yüzde 8 oranında uygulanan asgari sermaye yeterlilik oranında bir değişikliğe gidilmediğini vurgulayarak, "Sadece bu yüzde 8'lik genel oranın kendi içinde alt dağılımını belirleyen yeni oranlar ihdas edilmiştir. Bu kapsamda, yüzde 8'lik oranın alt oranları olarak; yüzde 4.5 oranında asgari çekirdek sermaye yeterliliği oranı ve yüzde 6 oranında asgari ana sermaye yeterliliği oranı belirlenmiştir" dedi.

BDDK, Basel III çerçevesinde hazırlanan düzenleme taslaklarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 2007 yılında başlayan küresel finansal kriz sonrasında Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından yayımlanan ve kamuoyunda Basel III olarak bilinen reform önerilerinin uygulamaya geçirilmesine ilişkin çalışmalar kapsamında BDDK tarafından hazırlanan "Bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelik" ile "Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliklerin" 5 Eylül 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığı bildirildi. Söz konusu düzenlemelerin 1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmesinin öngörüldüğüne dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bununla birlikte, bazı basın yayın kuruluşlarında yayımlanan haberlerde Sermaye Yeterliliği Yönetmelik Değişikliği ile halihazırda yüzde 8 olarak uygulanmakta olan sermaye yeterliliği oranının yüzde 6'ya düşürüldüğü yönünde açıklamaların yer aldığı görülmektedir. Bu durumun, yeni ihdas edilen ana sermaye yeterliliği oranının, mevcut sermaye yeterliliği oranı ile karıştırılmasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Bahse konu Sermaye Yeterliliği Yönetmelik Değişikliğinde; yüzde 8 oranında uygulanan asgari sermaye yeterlilik oranında bir değişikliğe gidilmemiş olup, sadece bu yüzde 8'lik genel oranın kendi içinde alt dağılımını belirleyen yeni oranlar ihdas edilmiştir. Bu kapsamda, yüzde 8'lik oranın alt oranları olarak; yüzde 4.5 oranında asgari çekirdek sermaye yeterliliği oranı ve yüzde 6 oranında asgari ana sermaye yeterliliği oranı belirlenmiştir." - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu Basel Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title