Haberler

Bddk, Denetim Değerlendirme Ölçütleri Hakkında Bankaları İyi Uygulama Rehberleri ile Bilgilendirecek

Bankalardan beklenen iyi uygulamaları göstermek ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan denetimde dikkate alınacak değerlendirme ölçütleri hakkında bankaları bilgilendirmek amacıyla Kurul tarafından iyi uygulama rehberleri yayımlanabilecek.

Bankalardan beklenen iyi uygulamaları göstermek ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan denetimde dikkate alınacak değerlendirme ölçütleri hakkında bankaları bilgilendirmek amacıyla Kurul tarafından iyi uygulama rehberleri yayımlanabilecek. İyi uygulama rehberlerindeki ilkeler ölçülülük ilkesi çerçevesinde uygulanacak.

BDDK Tarafından Yapılacak Denetime İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeli Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğin tanımlarla ilgili 4. Maddesine ölçülülük ilkesi ekledi. Buna göre ölçülülük ilkesi; bankaların kendi ölçeğinin; risk profilinin; faaliyetlerinin, iş ve işlemlerinin hacminin, mahiyetinin ve karmaşıklığının dikkate alınarak ilkelerin uygulanmasını, tümüyle veya kısmen uygulanmayan ilkeler için ise bankalarca açıklama yapılmasını ve bunların yazılı hale getirilerek saklanmasını ifade ediyor.

-İYİ UYGULAMA REHBERLERİ-

Yönetmeliğin "Kalite güvence sistemi" başlıklı 7. maddesinden sonra gelmek üzere "İyi uygulama rehberleri" başlıkla madde eklendi. Buna göre bankalardan beklenen iyi uygulamaları göstermek ve Kurum tarafından yapılan denetimde dikkate alınacak değerlendirme ölçütleri hakkında bankaları bilgilendirmek amacıyla Kurul tarafından iyi uygulama rehberleri yayımlanabilecek. İyi uygulama rehberlerindeki ilkeler, banka uygulamalarının etkinliğinin ve yeterliliğinin değerlendirilmesinde ölçüt olarak kullanılacak ve denetim sırasında veya sonrasında denetim bulgularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan değerlendirmelere ve alınan kararlara temel teşkil edecek. İyi uygulama rehberlerindeki ilkeler ölçülülük ilkesi çerçevesinde uygulanacak. Yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title